“Ergh! Bencinya kerja ni!”

 

Tidak semua orang bertuah memiliki kerjaya idamannya. Ada yang terpaksa menjalani kerjaya yang mereka benci. Ini kerana mereka tidak berjaya mendapat kerja yang mereka mahu dan terpaksa menerima apa sahaja kerja yang ada bagi menampung kehidupan seharian. Bagaimanakah cara menghadapi kerja yang anda benci?

 

 

sense of humour

Sentiasa bergaul dan berjenaka.

Jangan terlalu menyendiri di pejabat. Ia hanya akan mengingatkan anda betapa bencinya anda pada kerja anda. Sentiasa bergaul dengan rakan-rakan sekerja dan berjenaka supaya suasana di pejabat menjadi ceria selain menghilangkan stress anda.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sentiasa bersikap positif.

Bersikap positif adalah penting supaya anda tidak menumpukan perhatian kepada keburukan pekerjaan anda. Sentiasa ingatkan diri anda bahawa anda bukanlah terperangkap dengan kerja ini buat selama-selamanya. Anda harus yakin yang sesuatu yang lebih baik sedang menanti anda di masa hadapan.

 

help

Berbuat baik dan selalu menolong rakan-rakan sekerja.

Layanlah orang sebagaimana anda mahu dilayan. Anda haruslah sentiasa berbuat baik dengan rakan-rakan sekerja dan sentiasa menghulurkan pertolongan jika salah seorang daripada mereka memerlukan pertolongan.

vacation

Ambil cuti dan pergi melancong.

Bercuti adalah antara cara berkesan mengatasi stress di tempat kerja yang anda benci. Ambil cuti selama beberapa hari bagi tujuan menenangkan fikiran dan merehatkan badan serta minda. Ini adalah supaya anda kekal segar dan bertenaga setelah kembalinya anda ke tempat kerja.

 

jobsearch

Sentiasa mengemaskini resume dan teruskan menghantar permohonan pekerjaan.

Jika anda sudah bersedia untuk meninggalkan kerja anda yang sekarang, teruskan mengemaskini resume anda dan sentiasalah menghantar permohonan pekerjaan tanpa henti. Sentiasa berusaha dan jangan mudah patah semangat. Sesuatu yang bagus tidak akan datang dengan mudah.

Mencari kerja kosong? Layari MauKerja untuk ribuan jawatan kosong di seluruh Malaysia, Singapura dan Indonesia!