Income Pertama Cecah RM18,000, Suri Rumah Ini Kongsi Kerjaya 'Gamers' Jana Pendapatan Lumayan

Income Pertama Cecah RM18,000, Suri Rumah Ini Kongsi Kerjaya 'Gamers' Jana Pendapatan Lumayan

post by Haziqah Muhamad

by Haziqah Muhamad

Aug 20, 2021
pada 7:43 AM

Income Pertama Cecah RM18,000, Suri Rumah Ini Kongsi Kerjaya 'Gamers' Jana Pendapatan Lumayan

Roslinda Bt Embran atau lebih dikenali Lynda Embran merupakan seorang 'gaming video creator' di Facebook. Bermula dengan hanya 5 orang 'viewer' sahaja, dia tidak berputus asa dan terus mencuba sehingga pendapatan pertamanya cecah RM18 ribu. 

 

 

"Mereka kata buat apa main game ni, lebih baik masak dekat dapur. Saya jawab senang je ini kerja saya." 

"Saya main game menjana pendapatan untuk saya dan keluarga saya sokong saya."

"Pertama kali gaji saya dapat dalam RM18 ribu. Tak pernah terfikir akan dapat gaji banyak macam ni."

"Kalau dulu harapkan duit suami je. Kontrak kita ikut 'viewers', kalau kita stream setiap hari, Facebook nampak contact untuk jadi partner."

 

"Sebenarnya saya bermula dari zero, kalau tiada skills pun takpe aalkan pandai menghibur."

Menurutnya lagi, "mula-mula pasang impian dulu, tak salah mencuba sebenarnya, anak muda yang nak jadi streamer kena usaha dan buktikan."

"Sebelum berjaya sebenarnya ada kegagalan. Susah untuk pertama kali terus dapat kejayaan, mesti gagal dulu." 

 

Tonton Video Penuh Di Sini: