Bayangkan Umur 40an, nak sara family. Cari kerja tak dapat, malah disuruh pencen...
# Gaya Hidup # Trending Semasa # MauLuah

Bayangkan Umur 40an, nak sara family. Cari kerja tak dapat, malah disuruh pencen...

post by Mas Jep

by Mas Jep

Nov 10, 2021
pada 6:58 PM

Kisah dimana pencarikerja berumur 44 tahun yang mengalami kesukaran dalam mencari pekerjaan. Dikatakan telah berpuluh puluh kali pergi ke interview, namun dinasihatkan untuk pencen atas dasar faktor umur yang sudah sedikit berusia. Berdasarkan pengalaman beliau ketika interview, dikhabarkan bahawa majikan lebih mengutamakan freh graduate buat masa ini dan risau apabila pencari kerja yang lebih berusia dan mempunyai pengalaman bakal demand gaji yang lebih tinggi. 

Memandang kan ketika ini kita di dalam fasa menstabilkan ekonomi, bayangkan orang yang mempunyai keluarga perlu ditanggung, sukar untuk mencari pekerjaan akibat umur dan pengalaman yang luas.

Image

Berdasarkan tweet dari netizen mengenai ini, rata rata memberikan respon yang baik dengan menawarkan pekerjaan. Namun tegas beliau buat masa ini beliau akan cuba mencari pekerjaan dengan sendiri atas faktor lokasi beliau yang berada di sabah. 
Sekiranya anda mempunyai kisah tersendiri atau nak meluahkan perasaan boleh ws admin disini okay! - http://bit.ly/MauLuah