Lelaki Ini Ajar Cara Baiki Kewangan Dalam Masa 12 Bulan Sahaja!
# Trending Semasa

Lelaki Ini Ajar Cara Baiki Kewangan Dalam Masa 12 Bulan Sahaja!

post by null

by Admin

May 22, 2016
pada 6:36 AM

Jangan salahkan harga barang naik sekiranya anda memang seorang yang boros dan tak pernah tahu menyimpan. Jika harga barang turun sekalipun, dengan sikap yang boros dan tak suka mengawal perbelanjaan, anda pasti akan susah dikemudian hari. Betul tak?

Sebenarnya, ada cara untuk kita baiki kebocoran kewangan yang kita hadapi. Tapi kenalah ambil masa dan anda perlu mendidik diri anda untuk bersabar demi kesenangan dimasa hadapan.

Oleh itu, jom ikut kami baca perkongsian seorang jejaka melalui laman Facebook ini. Jangan lupa untuk cuba tips dari dia ya!

Tips Membaiki Kewangan Sendiri Dalam Masa 12 Bulan

Ruang yang terbesar ialah ruang untuk membaiki diri sendiri. Nak membaiki diri sendiri sangat susah jika tabiat buruk sudah sebati dalam diri. Misalnya tabiat berbelanja dengan boros.

Apa gunanya bekerja 9 jam sehari. Bila dapat gaji, setiap minggu pergi jalan-jalan ataupun berbelanja sakan. Tak sempat gaji bulan berikutnya, dah terpaksa berhutang dengan kawan-kawan. Jadi imej kau sebenarnya tercalar sedikit sebanyak. Tak gunalah kau berpangkat besar atau bergaji besar.

Jadi, apa yang kau orang perlu buat untuk mengubah kehidupan menjadi lebih baik? Langkah yang pertama mestilah membuat perancangan kan. Tapi, kau orang mesti ada azam dan keinginan untuk berubah.

Perubahan tak semestinya perlu berlaku dengan serentak. Tak seharusnya perlu drastik kan. Mulakan secara perlahan-lahan. Tapi perlu istiqamah iaitu usaha yang berterusan. Setiap bulan tanamkan azam untuk berubah.

Aku ada idea apa yang kau orang boleh buat dan rancang dalam tempoh satu tahun. Sekadar perancangan. Kalau kau orang nak ikut, silakan. Kalau rasa tak sesuai, abaikan.

***

Januari :

Bermula pada bulan Januari, kau orang boleh mula membuat bajet untuk setiap bulan. Sekurang-kurangnya kau orang tahu aliran duit keluar masuk. Senaraikan aset dan liabiliti. Senaraikan semua hutang yang ada. Jadi, dapatlah potong mana yang tak penting untuk dibelanjakan pada bulan berikutnya.

Februari: 

Bandingkan harga. Sebelum nak beli sesutu barang, cuma buat perbandingan harga. Teliti dulu mana yang lebih berpatutan untuk dibeli. Barang murah tak semestinya tak berkualiti. Semuanya terpulang kepada kita. Jadilah pengguna yang bijak.

Mac: 

Sebelum pergi ke pasaraya catat dulu barang yang hendak dibeli. Tak perlu gunakan troli barang kalau senarai barang nak beli tu sikit. Gunakan bakul je. Amalkan 10 saat berfikir sebelum letak barang dalam bakul. Jika nak beli kehendak atas daripada RM500 ataupun terpaksa berhutang, fikir 30 hari sebelum ambil keputusan muktamad. Supaya tiada penyesalan di masa depan.

April: 

Catat semua perbelanjaan. Walaupun setiap sen. Kalau setiap kali berbelanja makan RM10.10, 10 sen tu kena tulis juga. Jangan abaikan. 10 sen bocor. Kalau 10 kali dah RM1. Fikir-fikirkan. Bercintalah dengan aplikasi Money Manager Oik Oik.

Mei: 

Kalau nak makan fast food ataupun tempat hipster cukup sebulan sekali sahaja. Lagipun tak bagus untuk kesihatan kalau selalu makan fast food ni.

Jun: 

Kurangkan makan dekat luar. Belajar memasak. Yang simple pun okey. Asalkan sedap lidah yang merasa.

Julai:

Buat tabung RM20 (Si Oren) dan RM5 (Si Hijau). Seronok menyimpan dengan cara ni. Rasa excited bila tengok tabung dah mula penuh dengan duit berwarna. Tak percaya, kau orang cubalah.

Ogos:

Bawa bekal ke tempat kerja. Jadi, dapat jimat untuk sarapan pagi. Jangan tinggal sarapan. Ia penting untuk membekalkan kita tenaga untuk bekerja. Ini tidak, sarapan kat luar, makan tengah hari pun kat luar. Macam mana la tak pokai.

September: 

Kurangkan aktiviti / hobi yang menggunakan duit. Kalau rasa stress, pergilah berjoging kat taman ke, ambil angin tepi pantai. Duit dapat jimat, badan pun sihat. Bersatu dengan alam. Masuk hutan. Pergi jungle trekking. Pergi dengar bunyi keindahan ketenangan air terjun. Pergi dengar bunyi burung berkicauan riang.

Oktober :

Kurangkan kehendak. Tangguhkan kehendak dan jangan berhutang demi kehendak. Mungkin sebelum-sebelum ni, kau orang tak dapat kawal diri kan nak beli itu ini. Bila dah masuk bulan Oktober, cubalah tanamkan azam dalam diri untuk berubah. Kalau rasa kasut masih elok, tak payah beli yang baru. Prinsip gua, guna sampai habis, pakai sampai rosak. Jangan biarkan bulan Oktober kau orang berakhir dengan Tragedi Oktober. Buka dompet serupa tumbuk bawang jeeee. Kakakaka.

November :

Dah penat lelah bekerja hampir setahun ni, nak juga pergi bercuti. Rancang percutian sebaiknya. Sediakan bajet. Pilih tempat percutian yang sesuai dengan kemampuan. Nak jimat, ambil cuti seminggu, balik rehat dekat kampung. Lepak atas katil sendiri. Pehh. Heaven!

Disember : 

Semak semula perbelanjaan 11 bulan yang lalu. Baiki mana yang kurang untuk persediaan menghadapi tahun baharu yang lebih mencabar. Kiraan kos diluar jangka. Muhasabahlah diri sendiri. Lihat kewangan kita. Janganlah bersedih orang lain dah kaya, hidup senang. Yakinlah kita berusaha mesti akan dapat capai kesenangan juga satu hari nanti. Yang penting perubahan.

***

Beribu-ribu langkah bermula dengan langkah yang pertama. Jadi langkah pertama kau kena bijak dan kemas. Tak guna jika gaji kau banyak masuk tapi kau tak reti kawal dengan kebocoran wang kau. Akhirnya 5-9 tahun nanti kau sendiri yang kerugian.

Mungkin Tuhan tak bagi kau terus kaya sebab nak kau hargai nilai wang. Hargai cara nak kawal kewangan kau orang. Kalau kau daripada kecil tak pernah hidup susah memang kau tak rasa manisnya berusaha untuk dapatkan sesuatu ataupun berusaha untuk baiki diri sendiri.

Jadilah orang yang bijak merancang kehidupan. Jika kau orang gagal untuk merancang, kau orang merancang untuk gagal sebenarnya. Ayuh, sama-sama kita berubah ke arah kehidupan yang lebih baik.

Perancangan 12 bulan kau orang apa lah? Travel ke 7 benua? Nak masuk jelajah benua ke 2 dah tak boleh keluar negara dah pasal PTPTN langsung tak bayar. Gurau jeeeeeee...tu pun nak sentap. Hati tisu betei. Kah!

Sumber : Amir Syahir