Nak Cepat Dapat Kerja? Guna 20 Website Terbaik Ni Untuk Cepat Dapat Kerja. DIJAMIN!
# Jenis Pekerjaan # Pengetahuan Interview # Trending Semasa

Nak Cepat Dapat Kerja? Guna 20 Website Terbaik Ni Untuk Cepat Dapat Kerja. DIJAMIN!

post by MJ

by MJ

Aug 18, 2022
pada 10:52 AM

Nak senang dapat kerja dalam Malaysia ni tak boleh la korang mengharapkan keajaipan satu job portal sahaja. Adalah wajib sama sekali korang pergi lebih banyak job portal yang ada di Malaysia ni. Sebab apa? Lebih banyak portal korang gunakan, maka lebih banyak jawatan kosong korang boleh explore!

Meh sini admin list downkan kesemua job portal yang wajib korang guna semasa mencari kerja.

Job portal ni bukan sahaja ada lebih dari 300 ribu jawatan kosong. Malah mereka ada feature yang mana korang boleh drop je resume lepastu majikan akan auto cari korang untuk bekerja.

Tak cukup dengan resume, mereka juga ada dua feature baru khas untuk orang yang nak cari kerja tapi malas nak scroll job banyak banyak sampai 18 pages. Feature ni korang just letak je resume, ai tu akan terus susun kan job yang korang boleh apply berdasarkan resume. Akan datang mereka akan membuka peluang rakyat Malaysia untuk bekerja dengan syarikat di luar negara, tapi dorang duduk Malaysia. Haaa korang bayangkan duduk Malaysia gaji USD boh! Tapi ni belum launch lagi. Next week dah boleh cuba. Follow rapat akaun social media dorang okay!

Portal ini memudahkan majikan untuk membuat satu job posting yang mana mereka bakal menyiarkan satu job post anda di lebih 20 laman web kerja dengan hanya satu submission je. Senang kan!

Siapa je kan tak kenal jobstreet? Takyah dikenalkan ramai antara kita dah tahu pasal jobstreet. Di Jobstreet korang boleh browse setiap jawatan kosong tu mengikut lokasi, kemahiran, dan position yang korang mahukan.

Monster ada 100 ribu jawatan kosong di dalam website mereka yang mana juga korang boleh buat resume, dan juga post resume korang disana. Merak juga ada beribu page menceritakan mengenai career advice dan juga info terkini.

Dulu dia lebih dikenali dengan nama WOBB. sekiranya anda mencari website yang simple dan mudah dan pantas, anda boleh cuba untuk menggunakan Hiredly. Hitredly memudahkan korang untuk mencari pekerjaan mengikut industry, pengalaman, skills, jawatan dan banyak lagi. 

Fast job adalah pemenang award winning mobile app. Fast job ni dia memudahkan orang dan mempercepatkan proses cari kerja di dalam sektor non-executive kepada majikan. 

Jobs Malaysia adalah portal yang mana menggunakan automate sistem yang dilancarkan oleh Menteri di Sumber Manusia. Ianya membantu kita untuk memudahkan proses cari kerja!

Bestjob ada salah satu feature menarik yang mana mereka mempunya ratusan kerja kosong yang dipecahkan mengikut industri apa anda bekerja. 

Carjeet punya search engine mempunyai network melebihi 90 buah negara dan juga boleh translate sehingg 29 orang staff

Indeed adalah top nombor satu portal di dunia ini. Indeed membantu banyak syarikat dari pelbagai saiz untuk mendapatkan talent terbaik untuk syarikat mereka. 

Ini korang mungkin jarang dengar tapi sebenarnya mereka dah ada dalam industri ni sejak 2016 lagi. Di neuvoo juga mereka membawa 50 buah negara seperti US, UK, Singapore dan banyak lagi. 

Dalam recruit.net ni korang boleh cari berjuta pekerjaan daripada ribuan website dengan hanya satu search. Dorang sediakan jawatan dari sektor corporate, job boards, recruitment agencies dan banyak lagi.

Recruit.net ada lebih dari jutaan kerja dari 18 localized website dan juga dalam 6 bahasa utama.

Mystarjob.com menyediakan pelbagai jenis feature.

Antara feature yang paling menarik dan gempak adalah video resume. Betul juga ya, zaman dah moden. Kene la resume pun moden. Dorang panggil resume video ni sebagai “Visume”. Dengan feature macam ni, korang bayangkan majikan boleh menilai terus mereka dengan lebih baik. Betul tak? Sebab video kot! Dengan ini dorang boleh jimat masa dan kos bagi kedua belah pihak.

Jora ni antara salah satu job portal yang famous dekat Malaysia. Pengguna boleh mencari beribu pekerjaan dari pelbagai job portal yang ada di Malaysia.  Selain daripada tu korang juga boleh menggunakan senarai kerja yang hot dalam market atau pun boleh dapatkan bantuan dari ‘Career Guide’. 

Adnexio ni antara web yang sedikit unique dengan menggunakan AI untuk memadankan calon yang tepat kepada majikan di luar sana. Adnexio ni dia buat analisi setiap calon calon yang untuk menilai apa yang mereka sesuai. Ini menjadikan proses pengambilan kerja lebih cepat dan mantap.

Siapa je tak kenal dengan linkedin. Rasanya semua orang ada account linkedin. Di dalam linkedin juga terdapat pelbagai pekerjaan dari syarikat terkemuka berhampiran dengan lokasi anda.

Di google jobs, ianya lebih mudah dengan menggunakan keyword apa yang anda mahukan. Seperti, korang tulis je jobs near me. Google akan men rekomen anda dengan setiap kerja kosong berhampiran korang. Mudah kan?

So kepada korang yang sedang mencari pekerjaan, jangan pening pening lalat. Korang guna je Teknologi AI dari Maukerja ni, pencarian kerja korang lebih mudah dan cepat! Korang just letak resume, AI akan menyenaraikan kerja yang bersesuaian dengan anda!