Jangan Gatal-Gatal Pakai Macam Ni Semasa Interview. Interviewer Naik Meluat Nanti...
# Pengetahuan Pekerja # Pengetahuan Interview

Jangan Gatal-Gatal Pakai Macam Ni Semasa Interview. Interviewer Naik Meluat Nanti...

post by MJ

by MJ

Aug 23, 2022
pada 8:30 AM

Dalam dunia interview ni ada macam macam pantang larang kita dah pernah dengar. Itu tak boleh ini tak boleh. Macam macam lah. So kepada pencari kerja yang dah berjaya dapatkan interview, min nak ucap tahniah sikit. Sambil tu min nak bagi tips macam mana nak jaga first impression semasa datang temuduga. First impression ni sangat sangatlah penting tahu tak. Jadi korang kenelah berhati hati dalam interview ni. Ni min dah senaraikan apa yang korang kalau boleh jangan buat semasa temuduga.

1. Jangan pakai pakaian yang terlampau kasual

Memang ada sesetengah syarikat tak memetingkan pakaian formal sewaktu bekerja. Namun apabila mereka memberikan sedikit kelonggaran,jangan la kita melebih lebih kan.. Kalau dia kata pakaian casual bukan lah bermaksud korang boleh pakai jeans yang koyak, t shirt kolar bulat atau even pakai selipar! Nak pakai casual tak salah tapi kalau boleh berpada pada okay..

2. Jangan pakai warna cerah dan corak kuat

Seronok sangat kalau penemuduga ingat korang setelah selesai sesi temuduga tu tapi korang kenalah pastikan yang diorang ingat korang sebab perkara-perkara yang elok dan bukan disebabkan oleh pakaian korang yang menganggu perhatian tu. Jika perkara yang penemuduga dapat ingat tentang korang hanyalah bibir korang yang berwarna ungu ataupun tali leher korang yang bercorak itik tu kemungkinan besar diorang akan reject korang untuk posisi yang korang minta. Nah, penulis bagi tips sikit: warna yang selamat untuk korang pakai untuk pergi temuduga ialah warna kelabu, perang, navy, maroon dan warna-warna yang agak gelap.

3. Jangan pakai pakaian ketat dan terdedah

Jika korang fikir pakaian tu terlalu terdedah, pilih pakaian yang lain. Jika korang rasa baju tu terlampau ketat, ganti dengan baju lain. Sesetengah pakaian memang tidak elok untuk dipakai untuk temuduga dan pakaian yang terlampau ketat dan terdedah memang tidak elok dipakai. Sebelum pergi temuduga, pastikan korang pilih pakaian yang menampakkn diri korang sebagai seorang yang bergaya dan bersederhana.

4. Jangan pakai terlalu banyak perfume

Memakai minyak wangi memang lagi elok daripada tak pakai langsung tapi korang kena la pastikan yang korang tidak keterlaluan. Manalah tahu mungkin penemuduga tu ada alahan dengan bau yang kuat ke, nanti tak pasal-pasal korang kena suruh duduk jauh-jauh. Satu semburan je cukup, janganlah pakai satu botol tu.

5. Jangan pakai solekan berat

Walaupun ia memang penting untuk korang tampil yang terbaik pada hari temuduga tu tapi solekan yang berat tidak sesuai untuk pergi temuduga, ni bukan kenduri kahwin tau. Lebih baik kalau korang kekalkan penampilan korang yang natural tu dan kalau nak pakai make-up, pakai bedak dengan gincu je dah mengcukupi. Penemuduga lebih suka lihat penampilan korang yang fresh daripada muka yang penuh dengan make-up.


So kepada korang yang sedang mencari pekerjaan, jangan pening pening lalat. Korang guna je Teknologi AI dari Maukerja ni, pencarian kerja korang lebih mudah dan cepat! Korang just letak resume, AI akan menyenaraikan kerja yang bersesuaian dengan anda!