“Adik-adik Jangan Berani Ambik 10 Course ni. Job Takde Dik…” - Netizen
# Jenis Pekerjaan # Pengetahuan Pekerja

“Adik-adik Jangan Berani Ambik 10 Course ni. Job Takde Dik…” - Netizen

post by MJ

by MJ

Oct 7, 2022
pada 1:38 AM

“Adik-adik Jangan Berani Ambik 10 Course ni. Job Takde Dik…” - Netizen

Merujuk kepada tweet dari seorang pengguna twitter ini, menasihatkan kepada pencari kerja diluar sana, - “Adik adik jangan berani berani pilih 10 courses ni. Job takde dik. Baik kau explore bidang lain. Hahaha”. Korang nak tahu apa course tu?

Merujuk kepada posting yang dibuat oleh akaun berita di Malaysia. Mereka menyenaraikan 10 kos belajar yang sangat competitive ketika ini. Antara yang tersenarai di dalam tersebut ialah dalam bidang Medicine, Dentist, Pharmacy, Accountant, Law, dan beberapa course dari Engineering. 

Jika ditanya para pencari kerja diluar sana, ramai yang meluahkan mengenai kerja ini. Bukan tiada langsung pekerjaan ini. Yang menjadikan pelbagai isu adalah dimana bayaran yang diberi mungkin tidak menepati apa yang dipinta para pencari kerja diluar sana.

Sebenatnya ramai lagi yang meluahkan perasaan yang bukan di dalam top list ni pun susah cari kerja. Antaranya macam HR. Ada yang menyuarakan tersangatah susah untuk mencari kerja di bahagian HR. Apa pilihan terbaik mereka ada? Ramainya yang menyatakan pendapat, tak dapat kerja HR, boleh kerja Admin..

Jika ditanya pendapat Admin, selagi mana korang boleh belajar. Belajar. Ilmu itu mahal. Tak pakai sekarang, dihari lain akan pakai. Tak dapat kerja ni kerja lain ada. Dah jadi lumrah zaman sekarang trend belajar lain, kerja lain. So teruskan hidup okay!