Syarikat-Syarikat Gergasi Yang Aktif Buang Pekerja. Ada Yang Sampai 20 Ribu Dibuang! Kenapa?
# Jenis Pekerjaan # Gaya Hidup

Syarikat-Syarikat Gergasi Yang Aktif Buang Pekerja. Ada Yang Sampai 20 Ribu Dibuang! Kenapa?

post by MJ

by MJ

Jan 30, 2023
pada 9:58 AM

Syarikat-Syarikat Gergasi Yang Aktif Buang Pekerja. Ada Yang Sampai 20 Ribu Dibuang! Kenapa?

Tahun 2023 ni bukan lah bermula dengan baik juga seperti yang kita harapkan, banyak juga syarikat yang mengambil keputusan untuk mengurangkan pekerja pada tahun ini. Tidak terlepas syarikat syarikat besar seperti Spotify, IBM, Luno dan banyak lagi telah mengambil keputusan untuk mengurangkan pekerja mereka atas sebab ekonomi dan lain lain.

Berikut adalah senarai syarikat yang telah diketahui telah mengurangkan jumlah pekerja mereka dalam tempoh terkini:

Spotify - Syarikat ini telah turut mengurangkan tenaga kerja, sekaligus membuang sekitar 6% pekerja iaitu sebanyak 1,500 kerana kesan daripada pandemik COVID-19 dan perubahan dalam struktur pasaran.

Luno - Syarikat ini telah mengurangkan jumlah pekerja sebanyak 20% pada 2020 kerana kesan daripada pandemik COVID-19. Terbaru, Luno telah mengumumkan akan membuang sekitar 35% tenaga kerja global mereka. Ia disasarkan langkah ini akan memberikan kesan kepada hampir 300 pekerja seluruh dunia mereka.

IBM - IBM pula membuang 3900 tenaga kerja mereka di peringkat global yang bersamaan dengan 1.5% jumlah keseluruhan pekerja. 

Pengurangan dilakukan kerana kurangnya permintaan untuk perkhidmatan perundingan yang ditawarkan oleh syarikat. Walaupun syarikat mencatatkan peningkatan pendapatan tertinggi dalam masa sedekad pada tahun 2022, ia masih tidak mampu menyelamatkan pekerjaan kakitangan yang dibuang.

Black Shark - Black Shark dikatakan telah mengurangkan ratusan pekerja – dan telah melakukannya secara berperingkat sejak 2022 lepas. Angka pekerja Black Shark yang sebelum ini lebih 1000 orang pekerja, kini dikatakan berjumlah sekitar 100 orang sahaja – memperlihatkan pengurangan sekitar 90% angka tenaga kerja mereka.

Ini antara yang berlaku dibulan ini. Mankala lain lain dibawah ini adalah sebelum ini. Jemput baca jangan malu malu.

Boeing - Syarikat ini telah mengurangkan jumlah pekerja sebanyak 16,000 kerana kesan daripada pandemik COVID-19 dan masalah penerbangan 737 MAX.

United Airlines - Syarikat ini telah mengurangkan jumlah pekerja sebanyak 16,370 kerana kesan daripada pandemik COVID-19.

Hilton - Syarikat ini telah mengurangkan jumlah pekerja sebanyak 20,000 kerana kesan daripada pandemik COVID-19.

General Motors - Syarikat ini telah mengurangkan jumlah pekerja sebanyak 15,000 kerana kesan daripada perubahan dalam permintaan untuk kenderaan.

Ford - Syarikat ini telah mengurangkan jumlah pekerja sebanyak 7,000 kerana kesan daripada perubahan dalam permintaan untuk kenderaan dan transformasi digital.

Cisco - Syarikat ini telah mengurangkan jumlah pekerja sebanyak 7,000 kerana kesan daripada pandemik COVID-19 dan perubahan dalam struktur pasaran.

HP - Syarikat ini telah mengurangkan jumlah pekerja sebanyak 7,000 kerana kesan daripada perubahan dalam struktur pasaran dan transformasi digital.

Intel - Syarikat ini telah mengurangkan jumlah pekerja sebanyak 12,000 kerana kesan daripada perubahan dalam struktur pasaran dan transformasi digital.

Uber - Syarikat ini telah mengurangkan jumlah pekerja sebanyak 3,000 kerana kesan daripada pandemik COVID-19 dan perubahan dalam struktur pasaran.

Google - Syarikat ini telah mengurangkan jumlah pekerja sebanyak 4,000 kerana kesan daripada pandemik COVID-19 dan perubahan dalam struktur pasaran.

Microsoft - Syarikat ini telah mengurangkan jumlah pekerja sebanyak 2,850 kerana kesan daripada pandemik COVID-19 dan perubahan dalam struktur pasaran.

Meta - Syarikat ini telah mengurangkan jumlah pekerja sebanyak 40% pada 2020 kerana kesan daripada pandemik COVID-19.

Twitter - Syarikat ini telah mengurangkan jumlah pekerja sebanyak 8% pada 2020 kerana kesan daripada pandemik COVID-19.

Amazon - Syarikat ini telah mengurangkan jumlah pekerja sebanyak 1,900 kerana kesan daripada pandemik COVID-19 dan perubahan dalam struktur pasaran.

Itu adalah beberapa syarikat yang diketahui telah mengurangkan jumlah pekerja mereka dalam tempoh terkini. Namun, ini tidak menyeluruh dan senarai ini mungkin tidak lengkap kerana keadaan ekonomi yang berubah-ubah dan ia bergantung pada negara dan juga ekonomi negara bagaimana situasi di sana.