Kajian di UK Dedah Kerja Empat Hari Lebih Produktif. Okay tak?
# Pengetahuan Pekerja

Kajian di UK Dedah Kerja Empat Hari Lebih Produktif. Okay tak?

post by MJ

by MJ

Feb 27, 2023
pada 5:27 PM

Kajian di UK Dedah Kerja Empat Hari Lebih Produktif. Okay tak?

 

Satu kajian terbaru yang dijalankan di United Kingdom oleh kumpulan 4 Day Week Global bersama badan pemikir Autonomi, Universiti Cambridge dan Kolej Boston di Amerika Syarikat telah mendedahkan bahawa kerja selama empat hari lebih produktif berbanding lima hari. Kajian tersebut telah dilakukan dari Jun hingga Disember dan melibatkan lebih 60 firma di Britain serta hampir 3,000 pekerja dengan bayaran gaji yang sama.

Hasil eksperimen tersebut menunjukkan impak positif terhadap seluruh tempat kerja dengan saiz yang berbeza. Penyelidik berpendapat bahawa keseluruhan kesihatan dan kesejahteraan pekerja bertambah baik dari segi fizikal dan mental. Selain itu, pendapatan syarikat meningkat secara purata sepanjang tempoh percubaan dan kadar ketidakhadiran pekerja menurun dengan kemasukan pekerja meningkat. Jumlah kakitangan yang berhenti juga menurun secara mendadak.

Inisiatif kerja selama empat hari ini mendapat sokongan daripada firma perunding alam sekitar UK, Tyler Grange dan 18 firma lain yang menggunakan waktu bekerja itu secara kekal. Jurucakap Tyler Grange, Nathan Jenkinson menyatakan bahawa semua pekerja kelihatan lebih ceria untuk datang ke tempat kerja dan pendapatan firma semakin meningkat walaupun waktu bekerja dikurangkan. Pekerja mula memasuki pejabat pada hari Isnin setelah berehat selama tiga hari.

Profesor dari Universiti Cambridge, Brendan Burchell juga memberitahu AFP bahawa inisiatif ini dapat membuatkan keadaan pekerja menjadi lebih baik dari segi kesihatan mental. Mereka mendapat tidur yang cukup dan kurang letih. Bagaimanapun, Perdana Menteri United Kingdom, Rishi Sunak, sewaktu ditanya mengenai dasar negara itu, memaklumkan tiada ketetapan dibuat mengenai langkah tersebut.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kajian berhubung waktu bekerja selama empat hari semakin popular di seluruh dunia, terutama selepas majikan mula meneroka fleksibiliti pasca pandemik. Konsep bekerja secara hibrid yang membolehkan pekerja bekerja dari rumah juga turut diambil kira oleh beberapa negara termasuklah di seluruh Eropah, Amerika Syarikat, Kanada, Australia dan New Zealand.

Dalam kesimpulannya, inisiatif kerja selama empat hari ini membawa kesan positif kepada firma dan pekerja. Ia juga dapat meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan pekerja secara umumnya. Diharapkan inisiatif ini akan terus diteruskan dan dikaji lebih lanjut di masa depan untuk membantu meningkatkan produktiviti pekerja dan kesejahteraan masyarakat secara keseluruhan.