Wanita 34 tahun dari Sarawak kehilangan lebih dari RM45,000 akibat penipuan pekerjaan dalam talian di Facebook
# Pengetahuan Pekerja # Trending Semasa

Wanita 34 tahun dari Sarawak kehilangan lebih dari RM45,000 akibat penipuan pekerjaan dalam talian di Facebook

post by MJ

by MJ

Mar 11, 2023
pada 1:26 PM

Wanita 34 tahun dari Sarawak kehilangan lebih dari RM45,000 akibat penipuan pekerjaan dalam talian di Facebook

 

Seorang wanita berusia 34 tahun dari Sarawak telah kehilangan lebih dari RM45,000 akibat penipuan pekerjaan (Job SCAM) dalam talian di Facebook. Mangsa tersebut yang merupakan seorang pekerja syarikat mendakwa telah melihat iklan pekerjaan tersebut di Facebook dan Instagram pada hari Rabu lalu dan telah bertindak balas dengan menelefon nombor yang diberikan.

Ketua Polis Daerah Sibu ACP Zulkipli Suhaili berkata bahawa mangsa tersebut telah kehilangan RM45,049 akibat penipuan pekerjaan dalam talian ini.

Penipuan dalam talian semakin kerap berlaku dan adalah penting bagi orang ramai untuk berhati-hati apabila bertindak balas terhadap iklan pekerjaan atau tawaran lain di platform media sosial. Penipu sering menggunakan profil palsu dan maklumat palsu untuk menarik mangsa ke dalam perangkap mereka.

Untuk mengelakkan menjadi mangsa kepada penipuan seperti ini, adalah penting bagi orang ramai untuk mengesahkan kesahihan sebarang tawaran pekerjaan yang mereka terima sebelum memberikan sebarang maklumat peribadi atau membuat pembayaran. Ini boleh dilakukan dengan menyemak dengan pihak berkuasa yang berkaitan atau menjalankan penyelidikan tentang syarikat yang menawarkan pekerjaan itu.

Jika anda merasakan bahawa anda telah ditipu, adalah penting untuk melaporkannya dengan serta-merta kepada pihak berkuasa tempatan supaya mereka dapat mengambil tindakan yang sesuai.

Kesimpulannya, walaupun platform media sosial dapat memberikan peluang kepada orang ramai yang mencari pekerjaan atau tawaran lain, adalah penting bagi pengguna untuk tetap waspada dan berhati-hati apabila bertindak balas terhadap iklan-iklan tersebut. Dengan mengambil beberapa langkah pencegahan mudah dan menyedari penipuan umum, orang ramai dapat melindungi diri daripada menjadi mangsa kepada skim-skim penipuan ini.


 

Berikut adalah beberapa tips untuk mengelakkan penipuan pekerjaan:

Menyelidiki orang yang menghubungi anda dan syarikat yang menawarkan pekerjaan. Pencarian dalam talian yang cepat harus dapat menunjukkan jika mereka bekerja untuk syarikat yang mereka dakwa mewakili.

  • Lindungi maklumat peribadi anda. Hanya berikan maklumat peribadi apabila anda yakin bahawa tawaran pekerjaan itu sah.

  • Berhati-hati terhadap penipuan pembayaran berlebihan di mana penipu menghantar cek kepada anda dengan jumlah yang lebih besar dari apa yang anda layak dan meminta anda untuk memindahkan balik perbezaannya.

  • Jangan terpedaya dengan pekerjaan yang kelihatan terlalu bagus untuk menjadi kenyataan kerana mereka seringkali memang begitu.

  • Jangan bayar untuk janji pekerjaan kerana hanya penipu yang akan meminta anda membayar untuk mendapatkan pekerjaan.

    Dengan mengikuti tips ini, anda dapat melindungi diri dari menjadi mangsa penipuan pekerjaan.