Bekerja sebagai pengutip sampah dan pencuci longkang najis walaupun memiliki ijazah. Jobseeker ini dedah alami kemurungan dalam hidupnya!
# Jenis Pekerjaan # Trending Semasa

Bekerja sebagai pengutip sampah dan pencuci longkang najis walaupun memiliki ijazah. Jobseeker ini dedah alami kemurungan dalam hidupnya!

post by MaukerjaBlog

by MaukerjaBlog

Mar 13, 2023
pada 9:31 AM

Bekerja sebagai pengutip sampah dan pencuci longkang najis walaupun memiliki ijazah. Jobseeker ini dedah alami kemurungan dalam hidupnya!Dalam hidup ini, tidak mudah untuk mendapatkan apa yang kita inginkan dan kejayaan tidak datang dengan mudah. Mengikut laporan yang dikongsikan oleh mstar, Seorang pemuda berkongsi pengalaman bekerja sebagai pengutip sampah dan pencuci longkang dan najis walaupun memiliki ijazah degree.


Pemuda dari Alor Gajah, Melaka ini menyatakan bahwa banyak syarikat atau majikan yang memerlukan pekerja yang berpengalaman antara dua hingga tiga tahun. Akhirnya, dia hanya bekerja di sebuah kilang yang dikelola oleh warga asing.

“ MAJIKAN TIDAK MEMBAYAR KWSP PEKERJA “

Selain tidak dibayar untuk kerja lebih masa, pemuda ini juga mendapati bahwa majikannya tidak mencarum dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Beliau juga merasa tertekan dan mengalami kemurungan kerana ekonominya masih tidak stabil, sementara rakan rakan  yang hanya memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) telah memiliki rumah, kereta, dan ada juga sudah bernikah dan memiliki anak.

 

Sumber : mstar

Walaupun begitu, netizen memberikan dukungan dan nasihat untuk beliau tetap tabah dan terus berusaha dalam kehidupan. Mereka mengatakan bahawa setiap orang memiliki perjalanan dan liku hidupnya sendiri. Ada yang naik dengan cepat, namun banyak juga yang harus bertatih dari satu anak tangga ke anak tangga seterusnya untuk mencapai tujuannya.

Netizen juga menyarankan untuk tidak membandingkan hidup sendiri dengan orang lain, karena setiap orang memiliki rezeki yang berbeza. Hidup memang keras, namun harus tetap kuat dan jangan putus asa.

Dia menjelaskan bahawa dia tidak memilih jenis pekerjaan yang dia sanggup ambil, pernah bekerja sebagai penyapu sampah, penyapu longkang, dan juga membersihkan najis. Lelaki itu berharap untuk masa depan yang lebih baik untuk dirinya sendiri dan keluarganya, dan telah merujuk ke media sosial untuk menyatakan kesulitannya dan mencari nasihat dari netizen.

Bukan mudah nak cari kerja jika dengan persaingan yang lebih tinggi sekarang ni. Korang boleh cuba untuk check dulu resume korang. Sebelum nak apply kerja tu pastikan resume TIP TOP tau!

Cuba semak RESUME anda secara PERCUMA disini > https://cutt.ly/p8zr02h