Netizen Bongkarkan Pengalaman Berkerja Dengan Bos "Cina"
# Pengetahuan Pekerja # Trending Semasa

Netizen Bongkarkan Pengalaman Berkerja Dengan Bos "Cina"

post by MJ

by MJ

Mar 14, 2023
pada 11:51 AM

"Jika anda membawa nilai kepada syarikat, mereka akan menyayangi anda. Tidak kira apa bangsa anda"

Netizen Bongkarkan Pengalaman Berkerja Dengan Bos "Cina"

Sepertimana kita, masih lagi terdapat anggapan umum bahawa bos berbeza kaum cenderung lebih menyukai pekerja kaum yang lain daripada yang lain, tanpa mengira kebolehan mereka. Walau bagaimanapun, perkongsian terbaru oleh seorang lelaki di platform twitternya ini telah membidas mitos ini dan menunjukkan kepentingan prestasi berkerja daripada etnik atau kaum berbeza.

 

 

Kredit: @chairman_GLC

Lelaki ini berkongsi pengalaman kerjanya di sebuah syarikat milik Cina, di mana dia dilantik sebagai ketua pasukan “team lead” oleh pengurus besar syarikat yang berbangsa Cina dan kini beliau mempunyai tiga rakan sekerja Cina yang bekerja di bawahnya. Walaupun berada di syarikat di mana pekerja Cina merangkumi 90% daripada tenaga kerja, beliau menekankan bahawa pengiktirafan dan ganjaran yang diterimanya berdasarkan prestasi kerjanya, bukan etnik nya.

Kredit: @chairman_GLC

Beliau kongsikan di Twitter bahawa pengalamannya menunjukkan bahawa bos hanya peduli tentang nilai apa yang dapat dibawa oleh pekerja ke syarikat, tanpa mengira bangsa mereka. "Jika anda dapat menyumbangkan nilai kepada syarikat, mereka akan menyukai anda. Jika tidak, maka anda tak diperlukan, tidak kira apa bangsa anda," 

Kredit: @chairman_GLC

Lelaki itu juga berkongsi bahawa rakan sekerja berbangsa Cina tidak terlepas daripada ditegur oleh penyelia Cina mereka jika mereka gagal menjalankan tugas mereka. Ini menunjukkan bahawa tidak ada perkara sebagai bos etnik lain lebih menyukai pekerja etnik sama di syarikat tersebut.

Ramai rakyat Malaysia, terutama Melayu, memuji perkongsian lelaki itu di media sosial. Mereka berkongsi bahawa mereka juga pernah bekerja di syarikat milik Cina dan mereka dapat mengesahkan bahawa bos dan penyelia di sana menghargai prestasi kerja dan kecekapan lebih daripada etnik.

  

Komen Netizen :

 

 

Perkongsian lelaki Melayu ini adalah bukti bahawa prestasi kerja sepatutnya menjadi kriteria utama untuk pengiktirafan dan ganjaran, tanpa mengira etnik seseorang. Ini juga menunjukkan keperluan untuk menghapuskan stereotaip dan prasangka yang sering diperkukuhkan oleh kekurangan pemahaman dan interaksi antara komuniti yang berbeza. Akhirnya, kejayaan syarikat harus berdasarkan usaha kolektif semua pekerja, tanpa mengira latar belakang mereka.

 

Bukan mudah nak cari kerja jika dengan persaingan yang lebih tinggi sekarang ni. Korang boleh cuba untuk check dulu resume korang. Sebelum nak apply kerja tu pastikan resume TIP TOP tau!

 

Cuba semak RESUME anda secara PERCUMA disini > https://cutt.ly/p8zr02h