Lelaki Ini Luahkan ELAUN INTERN Beliau Hampir RM7000 sebulan! Fuhh !! Kalah Gaji Kat Malaysia Ni !!
# Jenis Pekerjaan # Gaya Hidup # Trending Semasa

Lelaki Ini Luahkan ELAUN INTERN Beliau Hampir RM7000 sebulan! Fuhh !! Kalah Gaji Kat Malaysia Ni !!

post by AzSyuk

by AzSyuk

May 24, 2023
pada 10:30 AM

Lelaki Ini Luahkan ELAUN INTERN Beliau Hampir RM7000 sebulan! Fuhh !! Kalah Gaji Kat Malaysia Ni !!

Seorang lelaki Malaysia berusia 22 tahun yang mendakwa memperoleh 9 A+ dalam peperiksaan SPM, menyatakan keperluan untuk memperbaiki sistem pendidikan Malaysia secara besar-besaran bagi mempersiapkan pelajar dengan kemahiran yang diperlukan untuk bersaing di pentas antarabangsa. Beliau menekankan kepentingan penguasaan Bahasa Cina.Menurut posting beliau di laman Instagram Malaysian Pay Gap, lelaki tersebut yang enggan dikenali berkongsi beliau kini seorang intern atau pelajar praktikal di Hong Kong dengan pendapatan kira-kira hampir RM6937 (12,000 dolar Hong Kong). Sebagai pelajar dalam bidang aktuari, beliau menyatakan niatnya bukanlah untuk mendapatkan pendapatan yang tinggi, tetapi untuk mengikuti bidang berdasarkan apa yang beliau belajar. Lelaki tersebut mendedahkan bahawa beliau merupakan pelajar cemerlang dengan 9 A+ dalam peperiksaan SPM dan pada mulanya berjaya diterima di Universiti Hong Kong. Beliau kini sedang menjalani praktikal selama 7 bulan di sebuah syarikat insurans hayat yang terkenal.

"Di Hong Kong, segala-galanya bergerak dengan cepat, dan tugas-tugas perlu diselesaikan dengan segera," katanya. Sebagai pelajar Malaysia yang belajar di luar negara, adalah sukar untuk bersaing dalam bidang akademik dengan pelajar dari China. Walau bagaimanapun, pelajar Malaysia mempunyai kelebihan dalam penguasaan pelbagai bahasa.

"Dengan kata lain, sistem pendidikan Malaysia memerlukan penambahbaikan yang ketara, terutamanya dalam bidang matematik," katanya.

 

Beliau mencadangkan agar pelajar didedahkan kepada data statistik dan kalkulus yang biasa digunakan oleh jurutera seawal mungkin, serta menawarkan kursus sains komputer kepada lebih ramai pelajar di sekolah.

"Jika kita ingin bergerak ke arah pengeluaran teknologi tinggi, inilah penambahbaikan yang boleh kita lakukan terhadap kurikulum."

Beliau juga percaya bahawa semua orang perlu berusaha untuk mendapatkan peluang pengajian atau pekerjaan di luar negara untuk membuka ruang kepada pengalaman latar belakang budaya yang berbeza.