17 Jenis Pengeluaran KWSP Yang Ramai Masih Tak Tahu
# Pengetahuan Pekerja

17 Jenis Pengeluaran KWSP Yang Ramai Masih Tak Tahu

post by Ani

by Ani

May 24, 2023
pada 12:28 PM

17 Jenis Pengeluaran KWSP Yang Ramai Masih Tak Tahu

KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) memberikan kemudahan kepada ahli-ahli mereka untuk membuat persediaan menghadapi persaraan yang lebih selesa. Melalui program ini, KWSP membenarkan pengeluaran sebahagian atau pengeluaran penuh daripada simpanan untuk memenuhi keperluan tertentu berkaitan dengan persaraan, dengan mematuhi polisi KWSP yang sedia ada. Terdapat 17 jenis pengeluaran KWSP yang ramai masih tak tahu. Jadi, jom admin kongsikan dengan anda semua.

Untuk pengetahuan anda, terdapat dua kategori pengeluaran yang dibenarkan oleh KWSP, iaitu:

1) Pengeluaran Sebahagian

- Umur 50
- Pendidikan
- Beli Rumah
- Bina Rumah
- Mengurang / Menyelesaikan Baki Pinjaman Perumahan
- Ansuran Bulanan Pinjaman Perumahan
- Perumahan Fleksibel
- Perumahan PR1MA
- Haji
- Kesihatan Simpanan Melebihi RM1 Juta


2) Pengeluaran Penuh

- Umur 55
- Umur 60
- Pekerja Berpencen & Pesara Pilihan
- Hilang Upaya
- Meninggalkan Negara
- Kematian


Secara keseluruhan, KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) menyediakan pelbagai jenis pengeluaran bagi ahli-ahli mereka untuk memudahkan persediaan persaraan yang lebih selesa. Jadi, anda boleh la rancang pengeluaran KWSP mulai sekarang. Lepas ini kalau sesiapa tanya mengenai berapa jenis pengeluaran pun anda dah tahu.

 

Btw, zaman sekarang korang dah tak perlu email satu persatu syarikat dah kalau korang nak mohon kerja. Korang boleh drop je resume dekat profil syarikat yang korang nak mohon tu…Korang hanya perlu taip nama syarikat yang korang nak kerja & drop resume di profil syarikat tersebut. Drop resume di sini.