Kisah sayu pemandu teksi kudung, kerja 8 jam sehari tapi hanya dapat RM15 sahaja!
# Trending Semasa

Kisah sayu pemandu teksi kudung, kerja 8 jam sehari tapi hanya dapat RM15 sahaja!

post by Ani

by Ani

May 24, 2023
pada 5:07 PM

Kisah sayu pemandu teksi kudung, kerja 8 jam sehari tapi hanya dapat RM15 sahaja!

Penceramah bebas terkenal Malaysia, Ustaz Ebit Lew, berkongsi kisah sayu mengenai seorang pemandu teksi kudung. Lelaki tersebut, yang mempunyai kecacatan pada tangan kanannya, ditemui oleh Ustaz Ebit ketika beliau sedang berjalan di sebatang jalan di ibu kota.

Ustaz Ebit Lew berkongsi kisah seorang pemandu teksi OKU yang beliau jumpai ketika kereta yang menjadi sumber pendapatannya mengalami kerosakan. Pemandu teksi tersebut hanya mampu mendapatkan sekitar RM15 sehari untuk menyara keluarganya. Ustaz Ebit tergerak hati dengan cerita pemandu teksi ini dan cuba membantunya dengan membaiki kereta yang rosak dan memberikan bantuan kewangan.

Pada suatu hari, Ustaz Ebit Lew sedang berjalan di Kuala Lumpur ketika beliau terserempak dengan seorang lelaki tua yang berpanggilan 'pakcik' yang sedang memandu teksinya dengan satu tangan. Keretanya mengalami kerosakan dan terpaksa berhenti di tepi jalan. Setelah mendengar kisah sedih pakcik tersebut, Ustaz Ebit merasa terharu.

Ketika itu, Ustaz Ebit sedang pusing di kawasan Kuala Lumpur dan masatu dia ada terjumpa pakcik yang membawa teksi dengan satu tangan sahaja. Ketika itu, kereta pakcik tersebut rosak. Bila disapa oleh Ustaz Ebit, pakcik itu ada memberitahu bahawa seharian dia bawa teksi, dia hanya dapat RM15 hingga RM20 sahaja sehari untuk menyara keluarganya.

Kongsinya lagi, pakcik tersebut sudah 14 tahun dia menjadi pemandu teksi. Tangan kanannya hilang akibat kemalangan jalan raya. Bagi meringankan beban pakcik tersebut, Ustaz Ebit membawanya ke bengkel untuk membaiki kereta yang rosak. Beliau juga memberikan sedikit wang belanja kepada pakcik tersebut. 

Ustaz Ebit berharap agar segala urusan pakcik tersebut dipermudahkan. Beliau turut memberi semangat kepada pakcik tersebut yang bekerja dengan rajin. Ustaz Ebit berdoa agar kedua anak pakcik berjaya dalam pelajaran dan kehidupan.

Perkongsian Ustaz Ebit mengenai pengalaman ini mendapat pelbagai respons daripada pengikutnya yang juga terharu mendengar kisah tersebut. Mereka mendoakan agar rezeki Ustaz Ebit terus dilimpahkan kerana sifat dermawan beliau dan kebiasaannya membantu mereka yang dalam kesusahan.

Kisah ini menunjukkan kasih sayang dan kepedulian Ustaz Ebit Lew terhadap orang yang memerlukan bantuan, khususnya OKU. Tindakan beliau membantu pakcik pemandu teksi tersebut dengan membaiki keretanya dan memberikan bantuan kewangan menunjukkan keikhlasan dan semangat dermawan beliau. Semoga kisah ini menjadi inspirasi bagi kita semua untuk membantu mereka yang memerlukan, tanpa mengira latar belakang atau keadaan fizikal.

Btw, zaman sekarang korang dah tak perlu email satu persatu syarikat dah kalau korang nak mohon kerja. Korang boleh drop je resume dekat profil syarikat yang korang nak mohon tu…Korang hanya perlu taip nama syarikat yang korang nak kerja & drop resume di profil syarikat tersebut. Drop resume di sini.