Selepas kerja kerajaan pangkat N17, suami dah berubah tak macam dulu lagi
# MauLuah

Selepas kerja kerajaan pangkat N17, suami dah berubah tak macam dulu lagi

post by Ani

by Ani

May 26, 2023
pada 1:53 PM

Selepas kerja kerajaan pangkat N17, suami dah berubah tak macam dulu lagi

Perkongsian seorang wanita ini telah menimbulkan perasaan pilu di kalangan netizen apabila dia menceritakan pengalaman hidupnya yang dipenuhi dengan cabaran. Kisahnya mengajak kita merenungkan makna sebenar perkahwinan dan saling berkorban dalam hubungan suami isteri. Dalam cerita yang mengharukan ini, dia berkongsi pengalamannya tentang betapa sukar dan mencabarnya perjuangan hidup bersama suaminya serta bagaimana kejayaan dapat mengubah segalanya sehingga suaminya dah berubah tak macam dulu lagi selepas kerja kerajaan.

Wanita ini menceritakan juga perjuangan mereka yang berusaha keras dalam cuaca yang tidak menentu, sering kali terpaksa berjalan dalam hujan. Walaupun hanya memiliki RM5.00 dalam dompet pada masa itu, dia sanggup menahan lapar dan hanya minum air kosong untuk memberikan wang itu kepada suaminya agar dia dapat mengisi minyak motosikal.

Selain itu, dia juga berkongsi kisah ketika suaminya perlu menghadiri kursus dan dia sempat memberikan wang sejumlah RM200 daripada RM300 yang ada padanya kepada suaminya sebagai simpanan jika terjadi sesuatu ketika perjalanan. Tak lama selepas itu, mereka suami isteri kemudian mendapat tawaran pekerjaan di Manjung, tetapi nasib buruk menimpa mereka apabila mereka dipecat kerana ada orang yang iri hati terhadap mereka berdua. Pada masa itu, dia sedang mengandung. Demi membantu suaminya, dia bangun setiap pukul 3.30 pagi untuk membuat kuih untuk dijual. 

Setelah melahirkan dengan selamat, suaminya mendapat pekerjaan di sebuah hotel dan gaji pada masa tu pun cukup-cukup makan. Setelah bekerja selama setahun, suaminya mendapat tawaran bekerja kerajaan dengan gred N17. Berita gembira ini membuatkan dia berasa sangat gembira dan bersyukur kerana doanya telah dikabulkan. Namun, gaji yang diterimanya masih tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan keluarga mereka. Oleh itu, dia meminta izin suaminya untuk bekerja juga dengan niat baik hanya untuk membantu suaminya.

Dengan niat baik itu, kehidupan mereka mula menjadi stabil. Namun, pada suatu hari, suaminya meminta dia untuk berhenti bekerja dan kembali ke kampung dengan anak-anak mereka. Dia terkejut dan bingung mengapa suaminya begitu tergesa-gesa ingin dia kembali ke kampung. Katanya lagi, sejak suaminya mendapat pekerjaan kerajaan, sikap suaminya berubah secara drastik. Dia bahkan tidak mahu bertemu dan tidak mahu disentuh oleh dia. Akhirnya, atas permintaan suaminya itu, dia akur untuk berhenti kerja dan kembali ke kampung bersama anak-anak mereka. Akhirnya, tak lama selepas itu dia mengetahui alasan di sebalik perubahan sikap suaminya. Ternyata, suaminya ada hubungan dengan perempuan lain. 

Dalam berkongsi kisah ini, dia berharap agar setiap lelaki sedar akan perkara ini. Seorang isteri tidak akan meninggalkan suaminya dalam masa susah, bahkan sentiasa berusaha membantu suaminya bangkit semula. Namun, apabila suami mencapai sedikit kejayaan, dia melupakan semua pengorbanan yang telah dilakukan oleh isterinya yang banyak membantunya.

Kisah ini menjadi pengingat kepada kita semua bahawa perkahwinan adalah tentang saling menyokong dan menghargai. Kejayaan seseorang tidak boleh menjadi alasan untuk melupakan jasa dan pengorbanan pasangan hidup kita. Semoga kisah ini dapat memberi inspirasi dan memberi pengertian kepada semua yang membacanya.

Btw, zaman sekarang korang dah tak perlu email satu persatu syarikat dah kalau korang nak mohon kerja. Korang boleh drop je resume dekat profil syarikat yang korang nak mohon tu…Korang hanya perlu taip nama syarikat yang korang nak kerja & drop resume di profil syarikat tersebut. Drop resume di sini.