Kisah Menyentuh Hati Seorang Nenek Yang Bekerja Sepanjang Hidupnya Untuk Pergi Haji
# Trending Semasa

Kisah Menyentuh Hati Seorang Nenek Yang Bekerja Sepanjang Hidupnya Untuk Pergi Haji

post by Muni

by Muni

May 29, 2023
pada 12:00 AM

Kisah Menyentuh Hati Seorang Nenek Yang Bekerja Sepanjang Hidupnya Untuk Pergi Haji

Setelah bertahun-tahun merindui menunaikan ibadah haji, impian seorang warga emas bakal menjadi kenyataan apabila tersenarai sebagai salah seorang jemaah haji tahun ini.

Nenek Solati yang mesra disapa Nenek Solati berasal dari Kampung Menganto, Jombang, Jawa Timur. Selama beberapa dekad, dia bersungguh-sungguh menyimpan pendapatannya sebagai tukang urut untuk merealisasikan impian hajinya.

Anak perempuannya, Tiami, 54, berkongsi bahawa ibunya telah merancang untuk menunaikan haji sejak berusia 30 tahun. Selain bekerja sebagai tukang urut, Nenek Solati turut mengumpul wang hasil kerjanya sebagai petani.

Berkat simpanannya yang berdedikasi, Solati telah berjaya mengumpul 56 juta rupiah Indonesia (kira-kira RM17,269) untuk menampung perbelanjaan haji.

Sebelum ini, Solati sudah dua kali menunaikan ibadah umrah menggunakan dana simpanannya selama ini. Menurut Tiami, ibunya telah mendaftar untuk menunaikan haji pada 2018.

Bagaimanapun, hasratnya untuk menjejakkan kaki ke kota suci Makkah telah ditangguhkan berikutan pandemik Covid-19 pada 2020.

Pandemik telah mengganggu rancangan ramai jemaah haji di seluruh dunia, tetapi Nenek Solati tetap teguh dalam iman dan tekadnya. Dia sabar menunggu keadaan bertambah baik, berpaut pada impiannya untuk menjejakkan kaki ke tanah suci.

Ketika keadaan global beransur pulih, pihak berkuasa mengumumkan bahawa jemaah haji akan disambung semula dengan kapasiti terhad, membolehkan sebilangan jemaah haji terpilih menyertainya sambil mematuhi protokol kesihatan dan keselamatan yang ketat.

Apabila Nenek Solati menerima berita bahawa dia telah terpilih sebagai salah seorang jemaah haji tahun ini, kegembiraannya tidak terhingga. Dia melahirkan rasa syukur atas peluang untuk memenuhi impian sepanjang hayatnya dan memuji Yang Maha Kuasa atas limpah kurnia-Nya.

 

Kalau korang masih dalam dilemma nak cari kerja, jom drop resume korang

boleh drop kat sini dan biar AI tolong korang carikan kerja