TERKINI ! Bukan Hanya Manusia Jer ! Kini Robot Pun Alami Masalah Pengangguran Di Malaysia
# Pengetahuan Pekerja

TERKINI ! Bukan Hanya Manusia Jer ! Kini Robot Pun Alami Masalah Pengangguran Di Malaysia

post by AzSyuk

by AzSyuk

May 29, 2023
pada 4:30 PM

TERKINI ! Bukan Hanya Manusia Jer ! Kini Robot Pun Alami Masalah Pengangguran Di Malaysia

Dengan adanya pekerja asing mengisi kekurangan di industri perkhidmatan, pembantu restoran atau robot penghantar juga mengalami pengangguran! Semasa pandemik COVID-19, robot-robot ini memainkan peranan penting dalam menyelesaikan masalah kekurangan tenaga kerja di restoran.


Sumber : Pudu Robotic

Encik Boon Han Mohamad, Pengarah Urusan Kayu Nasi Kandar di Pulau Pinang, menyatakan bahawa beberapa kumpulan pekerja asing telah tiba untuk mengisi kekosongan di rangkaian restoran mereka.

"Kami mempunyai 20 robot penghantar, tetapi kini kami mempunyai tenaga kerja yang mencukupi, jadi kami tidak sepenuhnya menggunakan robot-robot ini. Boleh dikatakan robot-robot sedang mencari pekerjaan," katanya dalam temu bual dengan The Star.

Beliau juga menambah bahawa pelanggan lebih suka pelayan manusia berbanding robot. "Robot mengambil masa lebih lama untuk menghantar makanan, hampir dua kali ganda masa yang diambil oleh seorang pelayan. Oleh itu, perkhidmatan yang disediakan oleh robot adalah lebih perlahan, sementara pelanggan menginginkan perkhidmatan yang lebih cepat."

Selain itu, beliau menyatakan bahawa robot hanya boleh beroperasi dalam julat yang tertentu, menghadkan keupayaan perkhidmatan mereka. Di sisi lain, Govindasamy Jayabalan, Pengerusi Persatuan Pemilik Restoran India Malaysia (PRIMAS), menyatakan bahawa situasi pekerja dalam restoran telah mengalami peningkatan sepanjang tahun lepas, dan perniagaan juga telah pulih dengan baik.

Walau bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa industri ini masih menghadapi kekurangan tenaga kerja sebanyak 30%.

"Kerajaan pada mulanya membenarkan kami memohon pekerja asing sehingga 31 Mac, tetapi kemudian tarikh akhir dipindahkan ke 18 Mac. Akibatnya, mereka yang memohon untuk mengambil pekerja asing antara 10 hingga 18 Mac masih belum menerima sebarang keputusan hingga kini."

Beliau menyebut bahawa restoran India masih memerlukan kira-kira 10,000 pekerja untuk mengisi kekosongan, dan proses pengambilan pekerja memakan masa sehingga tiga bulan.

Selain itu, Datuk Jawahar Ali, Pengerusi Persatuan Pemilik Restoran Islam Malaysia (Presma), berkata bahawa pengambilan pekerja asing masih melibatkan prosedur yang rumit.

Apa pendapat anda? Adakah tenaga kerja dari robot masih diperlukan di Malaysia?