Merisaukan ! Hampir 40% Graduan SPM Tidak Sambung Belajar ! Lebih Minat Bekerja Sebagai Rider Delivery !
# Pengetahuan Pekerja # Trending Semasa

Merisaukan ! Hampir 40% Graduan SPM Tidak Sambung Belajar ! Lebih Minat Bekerja Sebagai Rider Delivery !

post by AzSyuk

by AzSyuk

May 30, 2023
pada 11:07 AM

Merisaukan ! Hampir 40% Graduan SPM Tidak Sambung Belajar ! Lebih Minat Bekerja Sebagai Rider Delivery !


Mengikut kajian hanya kira-kira 40 peratus daripada purata 500,000 graduan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di Malaysia melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi atau menyertai Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) setiap tahun. Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Seri Ahmad Maslan, menekankan kepentingan mendedahkan pelajar sekolah menengah di negara ini kepada pendidikan keusahawanan sejak dari peringkat awal.

 

Ini bermakna kira-kira 300,000 daripada graduan tersebut tidak meneruskan pengajian mereka.

"300,000 mungkin bekerja dalam sektor pembuatan atau perkhidmatan e-hailing, menyumbang kepada pertumbuhan penduduk dalam kumpulan B40 negara ini.

"Kita tidak mahu situasi ini berterusan, oleh itu pendidikan keusahawanan perlu menjadi subjek utama di sekolah menengah untuk memupuk usahawan berpendapatan tinggi," katanya selepas merasmikan Persidangan Agung Tahunan Gerakan Belia 4B Malaysia (Belia 4B) yang ke-42 dan 43, di sini semalam.

Semasa majlis tersebut, beliau juga mengumumkan peruntukan RM150,000 daripada Kementerian Kewangan kepada Belia 4B untuk menjalankan program-program berkaitan keusahawanan bagi kumpulan sasaran mereka di negara ini. Pada bulan Februari yang lepas, Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) telah mengeluarkan satu kajian yang menunjukkan bahawa 97.71 peratus pekerja gig dalam perkhidmatan e-hailing di negara ini adalah golongan belia berusia antara 15 hingga 30 tahun, manakala yang lainnya adalah orang dewasa berusia lebih 60 tahun.

Maklumat mengenai pekerjaan dan pendapatan juga menunjukkan bahawa 73.98 peratus pekerja perkhidmatan ini menganggap kerja gig sebagai sumber pendapatan utama mereka, manakala 70.35 peratus juga menjadikannya sebagai pekerjaan utama.

Kajian DOSM juga mengenal pasti bahawa 1.46 peratus daripada jumlah keseluruhan pekerja dalam sektor perkhidmatan ini adalah pelajar.

Bagi menangani isu ini, beliau mencadangkan agar pendidikan keusahawanan diperkenalkan dan dijadikan subjek utama di peringkat sekolah menengah untuk memupuk semangat keusahawanan dalam kalangan belia.

Beliau membangkitkan perkara ini semasa mesyuarat Majlis Pekerjaan Negara (MPN) yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof dan turut dihadiri oleh Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek, baru-baru ini.

"Saya mencadangkan agar kurikulum sekolah menengah diubah dengan memasukkan keusahawanan sebagai subjek.

"Ia patut diberikan status subjek berasingan seperti subjek lain dari Tingkatan Satu hingga Tingkatan Lima.

"Ini kerana usahawan perlu mempunyai pemahaman yang lebih luas mengenai ilmu perniagaan dan kaedah pemasaran yang berkesan untuk mencapai kejayaan.

"Semakin ramai usahawan, semakin mudah negara maju," katanya sambil berharap Kementerian Pendidikan (KPM) akan mempertimbangkan cadangannya.