Kisah Menyentuh Hati Seorang Rakan Sanggup Menyimpan Untuk Rakan-Rakannya
# Trending Semasa

Kisah Menyentuh Hati Seorang Rakan Sanggup Menyimpan Untuk Rakan-Rakannya

post by Muni

by Muni

May 31, 2023
pada 11:23 AM

Kisah Menyentuh Hati Seorang Rakan Sanggup Menyimpan Untuk Rakan-Rakannya


Dalam dunia di mana kisah rakan-rakan yang enggan membayar hutang sering mendominasi perbualan kami, kisah menyentuh hati yang dikongsi oleh pengguna Twitter, haziqmahmur9, telah menarik perhatian dan kekaguman ramai. Ia menceritakan kisah luar biasa kawan Haziq, yang bersungguh-sungguh menyimpan wang untuk membantu mereka yang memerlukan. Walaupun terdapat keunikan istilah "member" yang digunakan untuk menggambarkan simpanan ini, tujuan sebenar di sebaliknya adalah mengejutkan dan memberi inspirasi.

Perasaan ingin tahu, Haziq tidak lepas bertanya tentang maksud dan tujuan di sebalik ruangan simpanan rakannya dalam buku notanya. Sambutan yang diterima membuatkan dia terperanjat dan terharu. Ternyata rakannya itu mengasingkan wang untuk membantu rakan mereka yang menghadapi masalah kewangan.

Di dalam buku rakan Haziq ada tertulis “Kecemasan - 200, Haji - 50 Member - 100” dan dia pun bertanya “member ni tabung apa?.” Rakan Haziq menjelaskan, "Kadang-kadang, hujung bulan, kawan-kawan aku susah, jadi aku simpan RM100. Kalau-kalau diorang perlukan, aku bagi pinjam ." 

Kata-kata itu mencuit hati Haziq dan menyedarkan dia akan perwatakan luar biasa sahabatnya itu. Walaupun berusia lewat tiga puluhan, rakannya itu memiliki semangat mulia yang mengingatkan zaman dahulu.

Haziq seterusnya menyifatkan rakannya itu sebagai seorang yang menghayati nilai dan nilai murni generasi terdahulu, walaupun hidup dalam dunia moden. Individu yang luar biasa ini mencontohkan kebaikan empati, belas kasihan, dan tidak mementingkan diri sendiri, kualiti yang sering dikaitkan dengan mereka yang memiliki "jiwa lama."

Dalam masyarakat hari ini, yang mementingkan diri sendiri dan kepentingan peribadi sering diutamakan, jarang ditemui individu seperti kawan Haziq yang mengutamakan kesejahteraan orang lain. Tindakan mengetepikan wang khusus untuk membantu rakan yang memerlukan menunjukkan tahap keprihatinan dan pertimbangan yang melampaui norma masyarakat.

 

Sekarang ni semua benda boleh guna AI, ada tools baru yang boleh tolong cari pekerja

Klik je link dan akan dapat 100 candidate dalam masa 72 jam sahaja tau!