Berita Terkini! Kerajaan Selangor Beri Penjawat Awam Cuti AidilAdha Pada Hari Jumaat
# Trending Semasa # Others

Berita Terkini! Kerajaan Selangor Beri Penjawat Awam Cuti AidilAdha Pada Hari Jumaat

post by Muni

by Muni

Jun 27, 2023
pada 8:56 AM

Berita Terkini! Kerajaan Selangor Beri Penjawat Awam Cuti AidilAdha Pada Hari Jumaat

Sebagai tanda penghargaan perayaan Aidiladha, kerajaan Selangor telah meluluskan cuti tambahan bagi penjawat awam di bawah pentadbirannya. Keputusan ini diambil selepas pengumuman tarikh Aidiladha jatuh pada hari Khamis, 10 Zulhijjah 1444 Hijrah. Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Haris Kasim, menyatakan bahawa cuti tambahan ini dikhaskan khas kepada semua penjawat awam di dalam jabatan kerajaan negeri, agensi, dan pihak berkuasa tempatan. Walaupun kelonggaran ini diberikan di bawah Akta Hari Kelepasan 1951 (Akta 369), ia tidak terpakai kepada badan berkanun, anak syarikat kerajaan negeri, dan entiti swasta kerana perlaksanaan cuti mereka tertakluk kepada Akta Kerja 1955 (Akta 265). Kerajaan Negeri Selangor ingin mengambil peluang ini untuk mengucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidiladha kepada semua penjawat awam dan penduduk negeri Selangor.

Kerajaan Negeri Selangor memahami kepentingan perayaan agama dalam membina perpaduan dan mempromosikan nilai-nilai budaya di kalangan rakyatnya. Dengan Aidiladha sebagai peristiwa penting bagi umat Islam di seluruh dunia, keputusan untuk memberikan cuti tambahan ini adalah wujud komitmen kerajaan dalam mengiktiraf dan menghormati amalan keagamaan yang berbeza di dalam bidang kuasanya.

Menurut Datuk Haris Kasim, Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, cuti tambahan ini diberikan mengikut Akta Hari Kelepasan 1951 (Akta 369). Akta ini menyediakan rangka kerja undang-undang untuk menentukan hari cuti umum dan memastikan pekerja layak mendapat cuti yang sewajarnya semasa perayaan ini. Dengan membenarkan penjawat awam mendapat cuti tambahan ini, kerajaan mengakui kepentingan keseimbangan kerja-hidup dan mendorong para pekerja untuk terlibat dalam aktiviti keagamaan dan peribadi yang bermakna.

Adalah penting untuk diingat bahawa walaupun cuti tambahan ini terpakai kepada semua penjawat awam di dalam jabatan kerajaan negeri, agensi, dan pihak berkuasa tempatan, entiti tertentu dikecualikan. Badan berkanun, anak syarikat kerajaan negeri, dan syarikat swasta yang beroperasi di Selangor akan menentukan pengaturan cuti pekerja mereka mengikut Akta Kerja 1955 (Akta 265). Peruntukan ini memastikan bahawa perniagaan dapat menguruskan operasi mereka dengan berkesan sambil menghormati hak pekerja.

Kerajaan Negeri Selangor, melalui Datuk Haris Kasim, mengambil peluang ini untuk mengucapkan ucapan tahniah kepada semua penjawat awam dan penduduk Selangor. Aidiladha adalah waktu yang penuh dengan renungan, kasih sayang, dan pengorbanan, dan kerajaan berharap agar perayaan ini membawa kegembiraan, harmoni, dan pencapaian spiritual kepada kehidupan setiap individu.

 

Sekarang ni semua benda boleh guna AI, ada tools baru yang boleh tolong cari pekerja

Klik je link dan akan dapat 100 candidate dalam masa 72 jam sahaja tau!