Boss Tak Bayar Gaji On Time? Ini 8 Perkara Korang Boleh Buat
# Pengetahuan Pekerja

Boss Tak Bayar Gaji On Time? Ini 8 Perkara Korang Boleh Buat

post by Ani

by Ani

Sep 15, 2023
pada 2:06 PM

Boss Tak Bayar Gaji On Time? Ini 8 Perkara Korang Boleh Buat

Ketika bos anda tidak membayar gaji anda tepat pada masanya, situasinya boleh menjadi suatu yang mencemaskan dan merumitkan. Di sini terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mengatasi masalah boss tak bayar gaji on time:

1.Semak Perjanjian Gaji:

Pertama sekali, semak semula kontrak atau perjanjian gaji anda. Pastikan bahawa semua butiran mengenai gaji, tarikh pembayaran, dan syarat-syarat lain telah ditetapkan dengan jelas dalam perjanjian ini.

2.Bincangkan Dengan Majikan:

Berbincang dengan majikan anda secara langsung. Mungkin terdapat sebab tertentu yang menghalang pembayaran gaji pada masanya. Dalam perbualan ini, utarakan keperluan anda dan minta penjelasan berkenaan tarikh pembayaran gaji.

3.Mengenal Pasti Undang-Undang Tempatan:

Kenal pasti undang-undang tempatan yang berkaitan dengan gaji dan pembayaran gaji. Beberapa negara mempunyai peraturan yang mengawal isu pembayaran gaji.

4.Hubungi Bahagian Sumber Manusia:

Jika perbincangan dengan majikan tidak membantu, anda boleh menghubungi bahagian sumber manusia atau jabatan yang berwajib dalam syarikat. Laporkan isu ini kepada pihak yang bertanggungjawab di syarikat.

5.Minta Salinan Penyata Gaji:

Minta majikan anda menyediakan penyata gaji anda, yang menunjukkan jumlah gaji yang sepatutnya anda terima dan pemotongan yang dibuat.

6.Kumpul Bukti:

Simpan rekod semua mesej, emel, atau bukti lain yang berkaitan dengan perbincangan anda dengan majikan mengenai gaji. Ini boleh menjadi bukti jika anda perlu membuat aduan di kemudian hari.

7.Adakan Pertemuan Bersama Pihak Berkuasa:

Jika semua langkah di atas gagal dan anda masih tidak menerima gaji anda, anda mungkin perlu mengambil tindakan undang-undang. Adakan pertemuan bersama pihak berkuasa seperti Jabatan Tenaga Kerja untuk mendapatkan nasihat dan bantuan mengenai isu ini.

8.Rujuk Peguam:

Jika situasi ini berlarutan dan tidak ada penyelesaian, anda mungkin perlu mendapatkan khidmat peguam untuk menuntut gaji yang sepatutnya.

Ingatlah bahawa setiap kes adalah unik, dan tindakan yang perlu diambil boleh berbeza bergantung kepada keadaan. Penting untuk berurusan dengan isu ini dengan berhemat dan berhati-hati, serta mengambil tindakan yang sesuai untuk melindungi hak anda sebagai pekerja.

Nak apply kerja dalam bidang F&B, Retails, Rider Warehouse atau Technician/ Engineer TAPI tak ada resume?? Jangan risau, dengan bantuan AI, anda tak perlu susah payah buat resume pun. MOHON KERJA TANPA RESUME DISINI!