Jawapan Paling 'Win' Apabila Ditanya "Kenapa Nak Cari Pekerjaan Baru" Dalam Temuduga
# Pengetahuan Pekerja # Pengetahuan Interview

Jawapan Paling 'Win' Apabila Ditanya "Kenapa Nak Cari Pekerjaan Baru" Dalam Temuduga

post by Ani

by Ani

Oct 25, 2023
pada 9:35 AM

Jawapan Paling 'Win' Apabila Ditanya "Kenapa Nak Cari Pekerjaan Baru" Dalam Temuduga

Jika anda berada dalam proses temuduga pekerjaan dan penemuduga bertanya soalan yang mungkin kelihatan sukar, seperti "Kenapa nak cari pekerjaan baru?", jangan risau. Ini adalah peluang untuk memberikan jawapan yang meyakinkan dan memberi penemuduga alasan yang kukuh mengapa anda sesuai untuk pekerjaan itu.

Mengapa Soalan Ini Penting?

Penemuduga ingin memahami motivasi anda untuk mencari pekerjaan baru. Ini membantu mereka menentukan kesesuaian anda dengan syarikat dan kerja yang ditawarkan. Sekiranya anda memberikan jawapan yang logik dan positif, ia boleh meningkatkan peluang anda untuk berjaya.

Jawapan 'Win' yang Boleh Digunakan:

interview

1. Kemajuan Profesional

"Saya merasa bahawa saya telah mencapai tahap tertinggi dalam peranan saya sekarang dan ingin mencari cabaran baru yang membolehkan saya terus berkembang dan memperluas kemahiran saya."

2. Keserasian Budaya

"Saya tertarik dengan nilai dan budaya syarikat ini. Saya percaya saya boleh memberikan sumbangan yang positif dan berkembang bersama syarikat ini."

3. Peningkatan Gaji

"Saya percaya pekerjaan ini menawarkan peluang untuk peningkatan gaji dan ganjaran yang lebih baik berdasarkan pengetahuan dan pengalaman saya."

4. Perubahan Geografi

"Ada faktor-faktor perubahan geografi yang mempengaruhi keputusan saya. Saya ingin berdekatan dengan keluarga atau memudahkan gaya hidup saya."

5. Keseimbangan Kerja-Hidup

"Saya mencari pekerjaan yang menawarkan keseimbangan kerja-hidup yang lebih baik. Saya percaya syarikat ini memahami kepentingan keseimbangan ini."

6. Peluang Pembelajaran

"Saya sentiasa mencari peluang untuk belajar dan berkembang. Pekerjaan ini menawarkan peluang untuk mengembangkan kemahiran baru dan itulah yang saya cari."

Kesimpulannya, pastikan jawapan anda jujur dan sesuai dengan situasi anda. Elakkan daripada bercerita tentang sebarang masalah atau ketidakpuasan dengan pekerjaan sebelum ini. Sebaliknya, fokus pada peluang yang pekerjaan ini tawarkan dan mengapa anda sesuai untuk peranan tersebut. 

Kalau anda masih belum dapat sebarang panggilan temuduga dan masih mencari peluang pekerjaan baru tu, admin nak cadangkan anda drop je resume anda disini untuk cerahkan peluang anda dapat kerja secara cepat.