"Duit Simpanan Cecah RM1.2 Juta" - Pemuda Malaysia Dedah Kerja Di Singapura Gaji Tinggi Tapi Penat!
# Jenis Pekerjaan # Trending Semasa

"Duit Simpanan Cecah RM1.2 Juta" - Pemuda Malaysia Dedah Kerja Di Singapura Gaji Tinggi Tapi Penat!

post by Ani

by Ani

Feb 2, 2024
pada 10:34 AM

"Duit Simpanan Cecah RM1.2 Juta" - Pemuda Malaysia Dedah Kerja Di Singapura Gaji Tinggi Tapi Penat!

Seorang warga Malaysia yang telah kerja selama dua dekad di Singapura telah memutuskan untuk berkongsi kisah dan cabaran yang dihadapi semasa mencari rezeki di negara jiran. Menurut laporan MStar, lelaki berkenaan telah berjaya menyimpan sejumlah besar wang, dengan baki akaunnya mencapai S$354,258, setara dengan RM1.24 juta.

Walaupun memiliki simpanan yang banyak, lelaki berusia 42 tahun ini secara terbuka mengakui bahawa perasaan kepenatan bekerja di Singapura kini semakin terasa, dan beliau memutuskan untuk meminta pandangan orang ramai tentang idea untuk bersara di tanah air tercinta, Malaysia.

singapura

Gaji yang diterima sebagai seorang jurutera membolehkannya menikmati keselesaan hidup, dengan pendapatan bulanan mencapai S$5,000 (RM17,618). Namun demikian, beliau kini mempertimbangkan untuk melepaskan pekerjaan dan menikmati hasil usahanya selagi kesihatan masih berada dalam keadaan baik. Keadaan sulit muncul ketika beliau dihadapkan dengan pilihan antara meneruskan bekerja sehingga usia 55 tahun atau mencari alternatif hidup sebelum kesakitan kronik menimpa, menjadi perbincangan utama dalam fikirannya.

pekerja lelaki stress

Lelaki tersebut turut meluahkan kekecewaannya terhadap tekanan kerja yang semakin meningkat selepas kenaikan pangkat, mendorongnya untuk memikirkan perlunya mencari jalan lain sebelum mencapai usia tua. Reaksi netizen terhadap cerita ini turut memunculkan pelbagai pandangan. Beberapa menasihati agar lelaki tersebut mengejar kebahagiaan, membina keluarga, atau mungkin memulakan perniagaan sendiri. Namun, tidak kurang juga netizen yang dengan berani menawarkan diri sebagai bakal isteri tanpa segan silu.

Situasi ini menunjukkan betapa sukar dan kompleksnya kehidupan pekerja Malaysia di luar negara, terutamanya di Singapura, di mana kesejahteraan kewangan tidak selalu seiring dengan kesejahteraan emosi dan keseimbangan hidup. Semoga lelaki berusia 42 tahun ini dapat membuat keputusan yang terbaik untuk kebahagiaan dan kesejahteraan dirinya.

Kalau korang teringin nak kerja di Singapura, korang bolehlah mohon dan lihat jawatan kosong disini > MOHON KERJA KOSONG DI SINGAPURA DISINI <