"Kenapa Berhenti Kerja Lama?" - Pekerja Malaysia Kongsi Alasan Mereka Berhenti Kerja Yang Buatkan Ramai Orang Terkejut
# Pengetahuan Pekerja # Trending Semasa

"Kenapa Berhenti Kerja Lama?" - Pekerja Malaysia Kongsi Alasan Mereka Berhenti Kerja Yang Buatkan Ramai Orang Terkejut

post by Ani

by Ani

Feb 5, 2024
pada 3:48 PM

"Kenapa Berhenti Kerja Lama?" - Pekerja Malaysia Kongsi Alasan Mereka Berhenti Kerja Yang Buatkan Ramai Orang Terkejut

Apakah yang boleh memaksa seseorang untuk meninggalkan pekerjaan? Bukan sahaja faktor gaji atau kelebihan, malah sikap dan persekitaran kerja yang tidak menyenangkan juga boleh menjadi penyebab. Beberapa pekerja Malaysia berkongsi pengalaman mereka yang mengejutkan dan lucu tentang alasan mereka berhenti kerja.

1. "Bos Tidak Benarkan Saya MC Walaupun Sakit"

Surat MC

"Bukan satu-satunya sebab kenapa saya meninggalkan pekerjaan ni, tetapi ia adalah typical big red flag behaviour bagi saya. Pada masa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika kami semua sedang divaksinasi, saya menjadi orang pertama yang menerima vaksin di syarikat kami. Pada hari berikutnya, saya mengalami kesan sampingan yang teruk.

"Saya memberitahu bos pada malam sebelumnya bahawa kesan sampingan mungkin akan memberi kesan kepada saya dan saya mungkin perlu cuti sakit untuk pulih. Pada hari berikutnya ketika saya mengalami kesan sampingan, saya menelefonnya untuk memberitahu bahawa saya berasa sangat teruk dan saya mengalami peluh sejuk. Dia hanya berkata, 'Oh tidak. Well, life goes on,' dan terus memberi saya tugasan untuk hari itu.

"Kira-kira dua minggu kemudian, dia menerima vaksinnya dan mengambil cuti selama tiga hari untuk pulih. Perilaku seperti ini berterusan dan akhirnya saya tidak tahan lagi."

Baca: Rancang Langkah Kejayaan Kerjaya Anda Disini

2. "Sikap Bos Yang Tidak Sopan Terhadap Wanita"

bos gatal

"Beberapa tahun yang lalu, saya bekerja dalam industri media dan bos besar sangat menjijikkan. Dia selalu duduk bersebelahan dengan gadis cantik ketika mereka berada seorang diri dan meletakkan tangannya di atas lutut mereka, atau mula menggosok bahu atau belakang mereka. Dia mencuba saya, dan saya memarahinya untuk berhentikan tindakan tersebut. Dia hanya tertawa. Apabila dia melihat saya benar-benar marah, dia memanggil saya loser.

"Dia berusia pertengahan, berkahwin dengan anak-anak, dan mempunyai hubungan dengan begitu ramai orang berpengaruh.

"Dalam mesyuarat, dia membuat komen sexist tentang rakan sekerja perempuan dan pakaian mereka, berkata seperti 'wow tunjukkan lebih longkang (maksudnya belahan dada), saya budak kotor.' Kemudian, dia akan merendahkan wanita yang dianggapnya tidak menarik. Terutamanya, wanita berbadan besar atau berkulit gelap. Ugh. Dia adalah YANG TERUK!

3. "Mereka Berhenti Membayar Gaji Kami"

potong gaji

"Saya bekerja di syarikat runcit. Masa PKP, kami tidak dapat pergi ke pejabat/kedai, jadi mereka mengumumkan sesiapa yang tidak dapat masuk pejabat tidak akan dibayar. "Pada mulanya PKP sepatutnya hanya dua minggu, jadi tidaklah begitu teruk. Tetapi kemudian, seperti yang kita semua tahu, PKP diperpanjang lagi dan lagi dan lagi.

"Mereka hanya menghantar e-mel mengatakan mereka tidak akan menghentikan sesiapa pun, tetapi kerana kami tidak melakukan kerja, mereka tidak akan membayar kami.

"Apa yang benar-benar tidak adil adalah bahawa syarikat masih membuat keuntungan kerana mereka menjual dalam talian. Malah, terdapat peningkatan besar dalam penjualan dalam talian, jadi WANG masuk. Tetapi mereka tidak membayar kami dengan mengatakan bahawa kami bukan yang menjual, laman web yang menjual.

Baca: Template Resume Dalam Pelbagai Jawatan

4. "Bos Sentiasa Merendahkan Dan Menghina Individu Secara Awam"

boss marah

"Saya telah bekerja di pelbagai syarikat dalam pelbagai industri, dan ini adalah yang terburuk. Kerja itu sendiri menyeronokkan dan mencabar, rakan sekerja saya hebat, tetapi CEO saya yang bermasalah!

"Dia akan datang ke kubikel kami dan akan memilih seseorang untuk dihina. Dia akan berteriak begitu keras, memanggil mereka dengan nama, mengatakan bahawa mereka bodoh kerana kesilapan kecil yang mereka buat pada dokumen mereka. Sesiapa yang cuba membela orang itu akan mendapat perlakuan yang sama. Jadi kami semua hanya diam.

"Banyak rakan sekerja saya menangis selepas itu.

5. "Saya Dapat Surat Amaran Kerana Bekerja Dari Rumah Untuk Satu Hari"

warning letter

"Suatu hari, saya rasa tak sihat, jadi saya memberitahu pengurus saya bahawa saya akan bekerja dari rumah. Pada ketika itu, saya tetap berkomunikasi dengan pasukan saya sepanjang hari semasa saya bekerja dari rumah dan menyelesaikan tugasan saya seperti biasa. Pagi berikutnya, saya menerima surat amaran dari Jabatan Sumber Manusia kerana bekerja dari rumah beserta nota bahawa bayaran saya akan dipotong untuk satu hari itu.