Rupanya Majikan Boleh Pecat Pekerja Under Probation Kalau Korang Buat 3 Benda Ni
# Pengetahuan Pekerja

Rupanya Majikan Boleh Pecat Pekerja Under Probation Kalau Korang Buat 3 Benda Ni

post by Ani

by Ani

Feb 19, 2024
pada 2:18 PM

Rupanya Majikan Boleh Pecat Pekerja Under Probation Kalau Korang Buat 3 Benda Ni

Bila anda mula bekerja di syarikat baru, tempoh percubaan (probation) adalah satu tempoh yang biasa dilalui. Namun, adakah anda pernah terfikir apa yang berlaku jika anda dipecat sebelum tempoh probation tamat? Artikel ini akan membincangkan hak anda dan langkah yang boleh diambil sekiranya berdepan dengan situasi sedemikian.

Apa Itu Tempoh Probation:

Probation

Sebelum kita mula, mari kita fahami apa itu sebenarnya tempoh percubaan. Tempoh ini bukanlah sesuatu yang ditakrifkan secara khusus oleh undang-undang, tetapi secara umumnya, ia adalah tempoh di mana majikan boleh menilai sama ada anda sesuai untuk menjadi pekerja tetap. Tempoh probation ini biasanya berlangsung antara 3 hingga 12 bulan, tetapi ia bergantung kepada kontrak pekerjaan anda.

Baca: Rancang Langkah Kejayaan Kerjaya Anda Disini

Jika anda dipecat sebelum tempoh percubaan tamat, adakah itu sah?

tertanya-tanya

Hakikatnya, pekerja percubaan mempunyai hak yang sama seperti pekerja tetap apabila bercakap tentang pemecatan. Mereka tidak boleh dipecat tanpa alasan munasabah. Contoh kes Mak Teck Mun v Ginova Marketing Sdn Bhd menunjukkan bahawa seorang pekerja probation mempunyai hak yang sama dengan pekerja tetap. Dalam kes tersebut, pekerja probation yang dipecat sebelum tempoh probation tamat telah diberi pampasan oleh mahkamah kerana dianggap pemecatan tersebut tidak sah.

Menurut undang-undang, syarikat perlu memberikan alasan yang munasabah jika ingin memecat pekerja sebelum tempoh percubaan tamat. Alasan yang munasabah mungkin termasuk pelanggaran disiplin atau prestasi kerja yang tidak memuaskan. Jika anda merasa bahawa anda dipecat secara tidak adil, anda mempunyai hak untuk mengambil tindakan undang-undang.

Di Malaysia, pekerja mempunyai perlindungan di bawah undang-undang. Anda boleh membuat aduan kepada Jabatan Sumber Manusia jika merasa bahawa anda dipecat secara tidak sah. Aduan anda akan dirujuk kepada Mahkamah Perusahaan untuk penyelesaian. Di Mahkamah Perusahaan, anda perlu membuktikan bahawa anda dipecat secara tidak sah. Anda boleh melakukan ini sendiri atau dengan bantuan peguam atau kesatuan sekerja.

Baca: Template Resume Dalam Pelbagai Jawatan

Majikan Boleh Pecat Pekerja Under Probation Kalau Mereka Buat 3 Benda Ni:

  1. Pekerja percubaan telah melakukan salah laku seperti gangguan seksual atau selalu datang lewat
  2. Prestasi kerja pekerja percubaan sangat rendah, dan ini bermakna dia tak melakukan tugasnya dengan baik
  3. Pekerja percubaan diberhentikan, kerana syarikat tidak mampu lagi menampung kos
     

Jadi, jika anda dipecat sebelum tempoh percubaan tamat tanpa alasan yang munasabah, ingatlah bahawa anda mempunyai hak untuk mempertahankan diri. Ambil langkah yang diperlukan untuk melindungi hak anda sebagai pekerja.