Peluang Permohonan Sebagai Calon Guru Program Diploma Pascasiswazah Pendidikan Melalui myPDPP 2024
# Pengetahuan Pekerja

Peluang Permohonan Sebagai Calon Guru Program Diploma Pascasiswazah Pendidikan Melalui myPDPP 2024

post by Ani

by Ani

Apr 16, 2024
pada 3:37 PM

Peluang Permohonan Sebagai Calon Guru Program Diploma Pascasiswazah Pendidikan Melalui myPDPP 2024

Program Diploma Pascasiswazah Pendidikan (PDPP) yang ditawarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) kini membuka peluang kepada individu yang berminat untuk menyertai profesion perguruan. Artikel ini akan membincangkan secara terperinci mengenai PDPP serta langkah-langkah permohonan yang perlu diambil untuk mohon melalui myPDPP.

myPDPP

Apa itu myPDPP?

PDPP merupakan satu program yang ditawarkan oleh Institut Pendidikan Guru Malaysia di bawah KPM. Program ini bertujuan untuk menghasilkan guru-guru berkualiti yang mampu menyumbang kepada kemajuan pendidikan negara. Yang menariknya, program ini juga membuka peluang kepada individu yang memiliki ijazah dalam bidang bukan pendidikan untuk mohon.

Artikel Berkaitan: Gaji Kerja Sebagai Guru Bahasa Inggeris Di Malaysia Tinggi, Boleh Cecah RM10,000

Syarat Permohonan Program Diploma Pascasiswazah Pendidikan Melalui myPDPP

PERMOHONAN KEMASUKAN PROGRAM DIPLOMA PASCASISWAZAH PENDIDIKAN (PDPP)

Untuk menjadi calon guru melalui myPDPP, terdapat beberapa syarat yang perlu dipatuhi:

 1. Warganegara Malaysia;
 2. Sihat tubuh badan;
 3. Aktif dalam kegiatan kokurikulum; dan
 4. Umur tidak melebihi 35 tahun pada 30 September 2024 iaitu lahir pada atau selepas 30 September 1989.
 5. Memiliki sekurang-kurangnya gred KEPUJIAN dalam mata pelajaran bahasa Melayu di peringkat SPM.
 6. Memiliki kelulusan Ijazah Sarjana Muda dari mana-mana universiti awam (UA) di Malaysia dalam bidang yang ditetapkan dan **diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia dengan Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK)/ Cumululative Grade Point Average (CGPA) minimum 2.50 ; ATAU
 7. Memiliki kelulusan Ijazah Sarjana Muda dari universiti swasta (US) di Malaysia dan luar negara dalam bidang yang ditetapkan serta **diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia dengan Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) / Cumululative Grade Point Average (CGPA) minimum 2.50;
 8. Memiliki Ijazah Sarjana Muda yang memenuhi Kluster Mata Pelajaran (KMP) yang ditetapkan oleh KPM (sila rujuk KMP dalam permohonan online).
 9. Calon yang memohon bidang Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua (TESL) perlu mencapai tahap penguasaan minimum C1 dalam ujian penguasaan Bahasa Inggeris yang dijajarkan dengan Common European Framework for Languages (CEFR) seperti Malaysian University English Test (MUET), International English Language Testing System (IELTS), C2 Proficiency (CPE), Aptis Advanced, C1 Advanced (CAE), Aptis Remote, Test of English as a Foreign Language (TOEFL) dan Linguaskills.
 10. Calon yang memohon bidang di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) kecuali bidang bahasa Melayu, Pendidikan Islam dan TESL perlu memiliki sekurang-kurangnya gred kepujian dalam bahasa Cina/bahasa Tamil di peringkat SPM.
 11. Memenuhi syarat bidang pengkhususan yang ditetapkan (sila rujuk syarat bidang pengkhususan dalam permohonan secara dalam talian).

** Mempunyai surat pengiktirafan daripada Agensi Kelayakan Malaysia (MQA)

PERMOHONAN KEMASUKAN PROGRAM DIPLOMA PASCASISWAZAH PENDIDIKAN (PDPP)

 1. Permohonan hanya boleh dibuat secara dalam talian (online) dengan melayari laman sesawang KPM di alamat https://mypdpp.moe.gov.my mulai 14 Mac 2024.
 2. Pemohon dinasihatkan melayari laman sesawang https://mypdpp.moe.gov.my bagi mendapatkan maklumat iklan, Ujian Kelayakan Calon Guru (e-UKCG), temu duga, Ujian Kecergasan Fizikal (UKF), syarat bidang pengkhususan serta tarikh-tarikh penting pengambilan sebelum membuat permohonan.
 3. Pemohon dibenarkan mengemukakan SATU permohonan sahaja dan boleh mengemaskini permohonan pada tarikh yang telah ditetapkan sebelum tarikh permohonan ditutup. (sila rujuk tarikh-tarikh penting pengambilan PDPP)
 4. Pemohon perlu membuat pengesahan permohonan dan dihantar sebelum tarikh tutup permohonan. Permohonan yang berjaya dihantar akan menerima nombor rujukan dan tarikh menduduki e-UKCG.
 5. Maklumat yang tidak benar dan tidak lengkap boleh mengakibatkan permohonan ditolak.

Calon Yang Tidak Layan Memohon 

 1. Pemohon yang pernah mengikuti program ikhtisas di IPG, tetapi gagal dalam peperiksaan dan ditamatkan pengajian.
 2. Calon yang masih terikat dengan kontrak perkhidmatan dengan mana-mana agensi termasuk agensi Kerajaan Negeri dan tidak mendapat pelepasan daripada pihak tersebut.
 3. Calon yang pernah mengikuti program ikhtisas di IPG KPM dan gagal dalam peperiksaan serta ditamatkan daripada pengajian.
 4. Calon yang diisytiharkan bankrap.
 5. Calon yang pernah meletak jawatan dalam perkhidmatan Kerajaan bagi skim Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) Gred DG41.
 6. Calon yang diberhentikan dari perkhidmatan kerajaan kerana tindakan tatatertib atau disabitkan dengan kesalahan jenayah/penyalahgunaan dadah/ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri.
 7. Pemohon yang pernah atau sedang disabitkan dengan kesalahan penyalahgunaan dadah, jenayah atau tindakan mahkamah.

Penangguhan Tarikh Permohonan Di myPDPP

Perlu diingatkan bahawa terdapat penangguhan tarikh permohonan untuk tahun 2024. Tarikh permohonan akan dimaklumkan semula pada masa akan datang.

Maklumat Lanjut Mengenai myPDPP

Bagi maklumat lanjut mengenai program PDPP dan proses permohonan, calon boleh melayari laman web rasmi di https://mypdpp.moe.gov.my. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, sila hubungi Jabatan Pengambilan dan Penempatan menggunakan maklumat yang disediakan.

Jangan lepaskan peluang ini untuk menjadi sebahagian daripada tenaga pengajar yang berkualiti di negara ini melalui myPDPP. Sertailah program ini dan wujudkan impian anda untuk menjadi seorang pendidik yang cemerlang.

ATS

Pekerjaan Terkenal:

Panduan Kerjaya:

Lokasi: