Tidak Membayar Cukai Seramai 180000 Rakyat Malaysia Telah Di Banned Dari Melancong Ke Luar Negara
# Trending Semasa

Tidak Membayar Cukai Seramai 180000 Rakyat Malaysia Telah Di Banned Dari Melancong Ke Luar Negara

post by Muni

by Muni

Apr 21, 2024
pada 5:43 PM

Tidak Membayar Cukai Seramai 180000 Rakyat Malaysia Telah Di Banned Dari Melancong Ke Luar Negara

Musim cukai yang berlangsung kini menyaksikan ramai rakyat Malaysia yang mengalami tekanan semasa mengemukakan borang cukai pendapatan kepada kerajaan. Walaupun proses pengisian cukai pendapatan ini mungkin terasa menyusahkan, kegagalan untuk melakukannya tepat pada waktunya boleh membawa akibat yang serius, termasuk sekatan untuk melancong ke luar negara.

Jumlah Warga Malaysia yang Dilarang Melancong Meningkat

Mengikut Timbalan Menteri Kewangan, Lim Hui Ying, sebanyak 182,666 warga Malaysia telah dihalang daripada melakukan perjalanan ke luar negara oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) pada tahun ini sahaja. Daripada jumlah tersebut, 171,571 kes melibatkan individu dengan tunggakan cukai pendapatan, manakala 11,095 kes lagi adalah berkaitan dengan tunggakan cukai keuntungan hartanah.

Sebelum pengenaan sekatan perjalanan, LHDN akan mengambil tindakan awal terhadap pembayar cukai yang ingkar dengan menghantar beberapa surat peringatan serta mengeluarkan notifikasi tunggakan cukai melalui emel dan panggilan telefon kepada pembayar cukai yang terlibat.

malaysia airport

Namun, kegagalan untuk menyelesaikan tunggakan cukai dalam tempoh yang ditetapkan akan menyebabkan pembayar cukai menghadapi sekatan perjalanan ke luar negara, menurut Lim yang dipetik oleh NST.

Beliau menjawab soalan yang diajukan oleh Senator Datin Ros Suryati Alang mengenai jumlah warga Malaysia yang dihadapkan dengan sekatan perjalanan kerana gagal membayar cukai pendapatan mereka.

Peningkatan Berbanding Tahun Lalu

Jumlah ini menunjukkan peningkatan berbanding dengan data yang direkodkan pada April 2023, di mana sejumlah 180,216 warga Malaysia dilarang terbang ke luar negeri setelah didapati gagal membayar sejumlah RM7.93 bilion dalam tunggakan cukai, lapor The Star.

Sejak pengenalan sekatan perjalanan pada tahun 2022, LHDN telah menguatkuasakan peraturan ini terhadap warga Malaysia yang mengabaikan pembayaran cukai pendapatan mereka, termasuk mereka yang gagal membayar jumlah serendah RM100.

FMT juga melaporkan bahawa menurut jurucakap LHDN, Ranjeet Kaur, jumlah tertinggi yang terhutang oleh seorang individu adalah sebanyak RM1.884 bilion.

Walaupun lebih daripada 180,000 warga Malaysia telah dilarang dari perjalanan ke luar negeri, jumlah ini masih lebih rendah berbanding dengan tahun 2022, di mana 197,190 individu mendapati diri mereka dalam senarai larangan dan berhutang jumlah kolektif sebanyak RM12.41 bilion dalam tunggakan cukai.

Jika anda tidak pasti sama ada anda berada dalam senarai larangan, anda boleh menyemak status anda melalui portal MyTax atau laman web Jabatan Imigresyen.

taxes

Mengemukakan cukai pendapatan tepat pada masanya adalah penting bukan sahaja untuk mematuhi undang-undang tetapi juga untuk mengelakkan kesulitan seperti sekatan perjalanan yang boleh membataskan kebebasan pergerakan anda. Pastikan anda menguruskan tanggungjawab cukai anda dengan berhati-hati dan tepat waktu untuk mengelakkan kesan negatif yang tidak diingini.


drop resume

Pekerjaan Terkenal:

Panduan Kerjaya:

Lokasi: