Google Bakal Melabur Sebanyak RM9.4 Bilion Di Malaysia
# Trending Semasa

Google Bakal Melabur Sebanyak RM9.4 Bilion Di Malaysia

post by Muni

by Muni

May 29, 2024
pada 3:42 PM

Google Bakal Melabur Sebanyak RM9.4 Bilion Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 30 MEI – Google mengumumkan komitmen untuk melabur RM9.4 bilion (AS$2 bilion) bagi membangunkan pusat data pertama serta wilayah Google Cloud di Malaysia, dengan Elmina Business Park milik Sime Darby Property Bhd di Greater Kuala Lumpur dipilih sebagai lokasi utama.

Menurut kenyataan Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), pelaburan ini dijangka menyokong penciptaan 26,500 pekerjaan merentasi sektor-sektor penting seperti penjagaan kesihatan, pendidikan, dan kewangan. Impak ekonomi keseluruhan dianggarkan bernilai RM15.04 bilion (AS$3.2 bilion).

Wilayah Google Cloud di Malaysia akan menjadi sebahagian daripada 40 wilayah dan 121 zon Google Cloud di seluruh dunia, memenuhi permintaan yang semakin meningkat terhadap perkhidmatan awan di peringkat tempatan dan global. Selain itu, program celik AI untuk pelajar dan pendidik Malaysia juga akan diperkenalkan.

google

Sokongan kepada Ekonomi Digital Malaysia

MITI menegaskan bahawa pelaburan Google adalah selaras dengan visi kerajaan MADANI untuk menarik lebih banyak pelaburan digital, membina ekonomi berasaskan pendigitalan yang kukuh dan selamat. Peningkatan kapasiti dan kebolehpercayaan perkhidmatan awan akan menyokong pelbagai sektor, mewujudkan dunia yang lebih terhubung dan berdaya tahan.

Pengumuman MITI ini dibuat selepas beberapa siri libat urus antara Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden serta Ketua Pegawai Pelaburan Alphabet dan Google, Ruth Porat. Memorandum Persefahaman antara Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Google juga telah ditandatangani pada 14 November 2023.

Manfaat Besar dari Pusat Data Google

Pusat data Google di Malaysia akan memperkukuh perkhidmatan digital Google seperti Search, Maps dan Workspace. Ia juga akan memainkan peranan penting dalam menyampaikan manfaat AI kepada pengguna di seluruh negara. Malaysia akan menyertai 11 negara lain yang mengendalikan pusat data bagi memberi perkhidmatan kepada pengguna di seluruh dunia.

Wilayah Google Cloud pula akan menyediakan infrastruktur awan, analitik, dan perkhidmatan AI berprestasi tinggi kepada perusahaan besar, syarikat pemula niaga, dan organisasi sektor awam. Ia akan mengekalkan piawaian pematuhan keselamatan dan kawal selia yang tertinggi.

Penyokong Ekonomi Digital dan Transformasi Teknologi

Menteri MITI, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, menyatakan bahawa pelaburan RM9.4 bilion oleh Google akan menyokong matlamat digital dalam Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030). Pusat data Google dan wilayah Google Cloud akan memperkasakan sektor pembuatan dan industri berasaskan perkhidmatan dengan memanfaatkan AI dan teknologi canggih.

Selain itu, Google juga berencana untuk membantu Malaysia membangunkan ekosistem bakat yang teguh, memudahkan pertumbuhan kemahiran digital, perniagaan, dan kerjaya pekerja. Komitmen ini dijangka menarik lebih banyak pelaburan, merangsang inovasi, dan memacu pertumbuhan organisasi dari semua saiz.

Kepercayaan Pelabur pada Infrastruktur Digital Malaysia

Tengku Zafrul menekankan bahawa komitmen Malaysia terhadap infrastruktur digital yang kukuh telah meyakinkan banyak syarikat multinasional untuk melabur di negara ini, menghasilkan RM144.7 bilion pelaburan digital yang diluluskan dari 2021 hingga 2023. MITI aktif memperkasakan ekosistem digital, mengukuhkan Malaysia sebagai destinasi utama untuk syarikat pemula niaga global dan syarikat multinasional.

Pelaburan Besar Google di Malaysia

Ruth Porat menyatakan bahawa pelaburan ini adalah pelaburan terbesar Google di Malaysia setakat ini. Ia dibina atas perkongsian dengan kerajaan Malaysia bagi memajukan 'Dasar Awan Pertama' dan piawaian keselamatan siber terbaik. Google dan Malaysia akan terus bekerjasama untuk mencipta ekosistem yang menyokong inovasi dan transformasi digital.

Rangka Kerja Ekonomi MADANI

MITI menyatakan bahawa selaras dengan Rangka Kerja Ekonomi MADANI, teknologi transformatif seperti pembelajaran mesin, pemprosesan bahasa semula jadi, dan analisis ramalan yang dikuasakan oleh perkhidmatan awan dan AI berpotensi memperkasakan perniagaan dari semua saiz. Ini termasuk syarikat pemula niaga serta perusahaan mikro, kecil, dan sederhana (PMKS), yang dapat memanfaatkan teknologi untuk meningkatkan daya saing pasaran.

Berminat ingin bekerja dalam industri IT tapi dah puas mencari tak jumpa-jumpa? Disini ada banyak kerja kosong dalam industri IT jika ada yang berminat!


drop resume

Pekerjaan Terkenal:

Panduan Kerjaya:

Lokasi: