Pencen Pesara Akan Dinaikkan Seiring Semakan Gaji Baru Penjawat Awam
# Pengetahuan Pekerja # Trending Semasa

Pencen Pesara Akan Dinaikkan Seiring Semakan Gaji Baru Penjawat Awam

post by MJ

by MJ

Jul 3, 2024
pada 3:55 PM

Pencen Pesara Akan Dinaikkan Seiring Semakan Gaji Baru Penjawat Awam

KUALA LUMPUR: Kerajaan Malaysia memberi jaminan bahawa bayaran pencen kepada lebih 931,000 pesara akan diselaraskan, selari dengan semakan gaji pegawai awam dalam Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA). Ini adalah berita baik bagi semua pesara kerajaan yang kini boleh berasa lega dengan perkembangan terbaru ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dr Zaliha Mustafa, mengesahkan bahawa pencen yang diterima oleh pesara dan penerima pencen akan diselaraskan mengikut peruntukan Seksyen 3 Akta Penyelarasan Pencen 1980 (Akta 238).

"Seksyen ini memperuntukkan bahawa pencen atau elaun persaraan seseorang pegawai hendaklah diselaraskan sekiranya terdapat semakan gaji kepada pegawai awam yang sedang berkhidmat. Justeru, bayaran pencen juga akan diselaraskan, selari dengan semakan gaji pegawai awam dalam Kajian SSPA," katanya dalam jawapan bertulis di Parlimen.

Khoo Poay Tiong (PH-Kota Melaka) mengemukakan soalan kepada Perdana Menteri mengenai adakah pencen yang diterima pesara kerajaan bakal diselaraskan ekoran pengumuman semakan gaji penjawat awam baru-baru ini. Ramai pesara kerajaan didapati gusar mengenai kedudukan mereka, namun pengumuman ini dijangka memberikan kelegaan kepada mereka.

Statistik Pembayaran Pencen

Media melaporkan bahawa tanggungan kerajaan ke atas pembayaran pencen yang merangkumi pesara perkhidmatan awam, ahli Parlimen, dan anggota pentadbiran meningkat lebih RM1 bilion setiap tahun. Dr Zaliha juga melaporkan bahawa kerajaan membayar RM32.01 bilion kepada 931,707 pesara tahun lalu, meningkat RM1.75 bilion berbanding tahun sebelumnya yang dibayar kepada 902,999 pesara.

Beliau juga menyatakan bahawa pada tahun 2022, kerajaan membayar pencen sebanyak RM30.26 bilion, meningkat RM2.22 bilion berbanding tahun 2021 yang dibayar kepada 878,441 pesara membabitkan bayaran RM28.04 bilion.

Kenaikan Gaji Penjawat Awam

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, menyatakan bahawa perincian berhubung kenaikan gaji penjawat awam akan diumumkan sebelum pembentangan Belanjawan 2025 pada Oktober ini. Perdana Menteri menekankan bahawa perkara ini penting kerana sudah terlalu lama penjawat awam tidak menikmati kenaikan gaji yang setaraf dengan kerja keras mereka selama ini.

Penyelarasan bayaran pencen selari dengan semakan gaji penjawat awam adalah satu langkah positif oleh kerajaan untuk memastikan kesejahteraan pesara. Dengan pengumuman ini, pesara kerajaan dapat merasa lebih tenang dan terjamin dengan kedudukan kewangan mereka. Langkah ini juga menunjukkan komitmen kerajaan dalam menjaga kebajikan pesara dan memastikan mereka menerima ganjaran yang setimpal dengan sumbangan mereka sepanjang berkhidmat.

Tarikh Gaji Penjawat Awam

  • Julai - 19.07.2024 - Jumaat
  • Ogos - 23.08.2024 - Jumaat
  • September - 25.09.2024 - Rabu
  • Oktober - 24.10.2024 - Khamis
  • November - 25.11.2024 - Isnin
  • Disember - 19.12.2024 - Khamis 

Atau anda boleh check gaji terkini disini!


drop resume

Pekerjaan Terkenal:

Panduan Kerjaya:

Lokasi: