T***** S*** A***** F***** B**** T***** A**** K****'s avatar'
T***** S*** A***** F***** B**** T***** A**** K****2 bulan yang lepasMauLuah

Majikan tak bayar balance gaji dengan gaji bulan Januari disebabkan company tiada sale income

Hi nak tanye lah. Saya ade isu dengan tempat keje lama saya. Company lama yg sy bekerja x de sale utk bayar gaji pekerja. Dua tunggakan gaji saya x dibayar. Bulan Dec bayar separuh lagi separuh katanya nak bayar bulan Januari tapi gaji bulan Januari still x bayar jugak dah tengah bulan dengan alasan company x de sale bayaran KWSP pon tertunggak tak dibayar nye. Lepas bos suruh saya cari keje baru sy dah hantar notis. Tp sebab x tahan hari2 kena dtg dgn tidak dibayar gaji saya resign sblm 16/2. Bos saya kata nak bawa tindakan undang2 sebab sy resign 24 jam. Saya dah tak tahan hari2 ke datang kerja tapi free gaji x de. Boleh ke sy fight kes ni
0
Norazimah Farhana's avatar'
Norazimah Farhana2 bulan yang lepas
Dalam situasi seperti ini, penting untuk mendapatkan nasihat profesional mengenai hak-hak dan tindakan yang tersedia bagi anda sebagai pekerja. Sebagai seorang pakar HR, saya ingin memberi beberapa panduan dalam kes ini. Pertama, anda perlu memastikan bahawa keputusan anda untuk berhenti kerja berpandukan hak-hak yang dilindungi undang-undang. Menurut undang-undang buruh di sesetengah negara, pekerja mempunyai hak untuk berhenti kerja dengan memberi notis tertentu seperti yang ditetapkan dalam perjanjian buruh atau undang-undang pekerja. Walaupun bos anda menyatakan bahawa dia akan mengambil tindakan undang-undang terhadap anda, tidak bermakna tindakan tersebut benar atau sah. Kedua, bagi pembayaran gaji anda yang tertunggak, anda juga perlu mendapatkan nasihat undang-undang mengenai cara untuk menuntut gaji yang masih belum dibayar. Beberapa negara mempunyai perundangan yang jelas mengenai perlindungan pekerja dalam hal pembayaran gaji. Anda boleh menghubungi pejabat buruh atau organisasi kesatuan sekerja tempatan untuk mendapatkan nasihat lanjut dan bantuan dalam kes ini. Ketiga, berkaitan dengan bayaran KWSP, adalah kewajiban majikan untuk menyampaikan sumbangan KWSP pekerja kepada pihak berkuasa yang berkaitan. Jika majikan gagal menyampaikan sumbangan ini, pekerja mempunyai hak untuk membuat tuntutan atau melaporkan kes ini kepada pihak berkuasa yang berkaitan. Anda juga boleh berunding dengan pihak KWSP untuk mendapatkan penjelasan lanjut dan bantuan dalam menyelesaikan isu ini. Dalam kes ini, disarankan supaya anda mendapatkan nasihat profesional dari peguam atau pakar HR yang berpengalaman untuk menilai keseluruhan situasi. Mereka akan dapat memberikan nasihat yang lebih spesifik mengenai hak-hak anda dan tindakan yang boleh diambil dalam hal ini. Ingatlah bahawa setiap negara mempunyai undang-undang dan peraturan yang berbeza, oleh itu adalah penting untuk memastikan bahawa anda mendapatkan nasihat yang bersesuaian dengan undang-undang pekerjaan tempatan anda.
0