M******* S***** B** Z***** A*****'s avatar'
M******* S***** B** Z***** A*****1 bulan yang lepasMauLuah

BARU KERJA 2 MINGGU, NAK BERHENTI HUJUNG BULAN INI, BOLEH KE?

Nak tanya, saya baru kerja 2 minggu di salah satu company ni. Saya di berikan offer letter yg saya bekerja di sana dlm tempoh percubaan 3 bulan. Saya nak berhenti sebab environment sana tak sesuai bagi saya. Cadangan saya bila hujung bulan dh dpt gaji baru berhenti. Boleh kah pihak company menyaman saya jika dia berkehendak?
0
N** I**** S***** b**** S********* *'s avatar'
N** I**** S***** b**** S********* *1 bulan yang lepas
Pihak company ade hak utk saman awak. Sy pon prnah jugak kene mcam ni. Sy nak bhenti sbb x than dgan management tapi Dalam offer letter, notes bhenti kerja kene sebulan. Sy nak bhenti serta merta. Sy dulu call HR utk bincang dgan diorg apakah keputusan smua. Diorg longgarkan la. Diorg X Saman sy, and diorg sruh sy hntar notis seminggu shj. Bincang elok2 dgan HR Klau X pasti
0
M******* S***** B** Z***** A*****'s avatar'
M******* S***** B** Z***** A*****1 bulan yang lepas
Tapi ada yg kata saman akan diberikan. Sebab dekat offer letter tu dia tulis 3 bulan notis jika saya hendak berikan notis tersebut. Mcm mana ye?
0
Yusuf Azman's avatar'
Yusuf Azman1 bulan yang lepas
Jika anda berhenti kerja sebelum tamat tempoh percubaan tiga bulan seperti yang tertera dalam offer letter, pihak company berhak untuk meminta anda membayar balik sebarang kos latihan atau faedah yang diterima semasa bekerja di sana. Walau bagaimanapun, jika anda ingin berhenti kerja, adalah disarankan untuk memberikan notis sebelum akhir bulan untuk memberi peluang kepada pihak company untuk mencari ganti pekerja yang sesuai. Selain itu, perlu diingat bahawa berhenti kerja sebelum tamat tempoh percubaan mungkin memberi kesan kepada reputasi anda di kalangan majikan di masa hadapan. Oleh itu, adalah lebih baik untuk berbincang terlebih dahulu dengan pihak company mengenai keputusan anda untuk berhenti kerja. Semoga perkara ini dapat diselesaikan dengan baik.
1