A*** A****'s avatar'
A*** A****3 tahun yang lepasOther Career Advice

Apa patut saya buat bila orang mempersoalkan tentang kerjaya saya?

Saya merupakan pelajar jurusan oil & gas dan saya pernah menganggur selama 6 bulan sebab saya tak dapat cari kerja yang berkaitan dengan course yang saya ambil. Alhamdulillah, saya dah bekerja sebagai technician di dalam bidang F&B tapi banyak kawan kawan saya perli, kata benda yang tak best sampai kecik hati sayaa min. Saya tahu kerja saya biasa biasa je, tak kan la saya nak tolak rezeki yang ada? Salah ke kalau saya lari bidang?
0
Nur Farahin's avatar'
Nur Farahin3 bulan yang lepas
Bang teraj*ng je bang
0
N**** A*** I*****'s avatar'
N**** A*** I*****6 bulan yang lepas
Tak payah pikir pasal orang. Bukan dorang yang bagi duit. Saya belajar master biologi tapi kerja langsung takde kena mengena. Ni sekarang tengah job hunting bidang lain pula.
0
Shafiq Bin Murad's avatar'
Shafiq Bin Murad10 bulan yang lepas
takyah perduli sangat, nanti dah cukup experience boleh try masuk balik kat industri tu.
0
On Eng Sng's avatar'
On Eng Sng1 tahun yang lepas
betul, tengah nak lari bidang dari MEDICAL. Walaupun nampak "PROFESSIONAL", tapi gaji B40...padahal bukannya betul2 professional pun. Kerja banyak penat macam kuli nak mampus, gaji B40
0
N** E** B**** A**** F*****'s avatar'
N** E** B**** A**** F*****1 tahun yang lepas
kadang aku aneh bila first quest when meeting ialah kerja mana sekarang. Adakah tahap seseorang dinilai melalui jenis pekerjaan?
0
MOHD SABRI BIN MOHD NOOR's avatar'
MOHD SABRI BIN MOHD NOOR1 tahun yang lepas
its okey.. Saya study chemistry now saya kerja bidang mmg luar dari bidang tu.. dah 6 tahun dah..
0
Nurul Nasuha Syuhada binti Mohd Fakurudin's avatar'
Nurul Nasuha Syuhada binti Mohd Fakurudin1 tahun yang lepas
just bgth dah kerja. alhamdullilah, berkat doa semua sy dpt kerja yang halal..
0
Norsalawati bt Ismail's avatar'
Norsalawati bt Ismail1 tahun yang lepas
sy pun lari bidang sejak mula kerja dulu dlm tahun 2003-2015 lepas tu resign jd housewife skang ni..nak cr kerja baru pd umur 43 tahun ni sangat2 samar peluang yg saya nampak
0
N** F******'s avatar'
N** F******1 tahun yang lepas
Kerja dalam bidang yang kita minat dan sesuai lebih berbaloi daripada kerja dalam bidang pilihan orang lain untuk kita, lebih tersiksa
0
Zaharin bin Abu Bakar's avatar'
Zaharin bin Abu Bakar1 tahun yang lepas
Percayalah ramai je yang dah lama kerja Oil & Gas start nak cari bidang lain pulak, sama je bidang lain pun, yang penting kat mana kita berada buat yang terbaik, jangan bimbang Allah pasti ada pernacangan terbaik untuk kita semua :-)
0
Vijay Krishnan's avatar'
Vijay Krishnan1 tahun yang lepas
same here too...in order to meet our monthly commitment we have no choices much so i venture into FnB
0
Harith Nordin's avatar'
Harith Nordin1 tahun yang lepas
sy pula baru je grad dari oil & gas uitm, masih tgh job hunting ni dah 2 bulan ni menganggur so kalau sy dpt apa2 keje pun sy bersyukur je
0
N** S****** R*****'s avatar'
N** S****** R*****1 tahun yang lepas
Pedulikan. Dulu saya pun lari bidang..Ambil bidang management tapi saya kerja kat pusat terapi kanak-kanak sebagai cikgu. Awal2 memang ada kawan saya persoalkan, waktu tu memang sedih tapi lama2 benda tu dah jadi lali. Saya pun cuba untuk jauhkan diri dari kawan2 yang tak sokong saya supaya saya tak sakit hati dan boleh fokus pada kerja.
0
N** A******'s avatar'
N** A******1 tahun yang lepas
Jangan hiraukan apa orang nak kata. Zaman sekarang nie susah nak cari kerja dengan kelulusan yang kita ada. Awak patut berbangga awak telah mempunyai pekerjaan. Syukuri apa yang ada, hidup kita nie bukannya orang lain yang nak tanggung. So kita enjoy!
0
Noor Hanis Bt Sazali's avatar'
Noor Hanis Bt Sazali1 tahun yang lepas
Tak perlu heran kata² orang. Teruskan sukses
0