S*** R*****'s avatar'
S*** R*****4 hari yang lepas inTermination Rules

Tempoh notis berhenti

Nak tanya korang dlm forum ni sama ada boleh ke walaupun masih probation tapi majikan letak tempoh notis berhenti sampai 2 bln? sbb cam lama sgt la. yela saya ni under pr... Baca lagi
1
Ariveena Syaria's avatar'
Ariveena Syaria2 minggu yang lepas inTermination Rules

Sudden terminate without any notis

Hi nak Tanya majikan boleh ker terminate tanpa berikan notis apa²... Saya kerja dekat satu hotel saya join kerja 1 mac and training saya selama 2 minggu lepas dua minggu ... Baca lagi
0
F****'s avatar'
F****3 minggu yang lepas inTermination Rules

pemberhentian pekerja

Hi.Saya igin memohon penjelasan daripada Tuan/Puan mengenai prosedur pemberhentian pekerja. Sekiranya seorang pekerja terlibat dalam perniagaan yang bersaing atau membuka... Baca lagi
0
N** I*******'s avatar'
N** I*******2 bulan yang lepas inTermination Rules

Apa perlu buat sekiranya majikan paksa kita hantar surat resign?

Company saya meminta saya untuk tulis surat resign kerana project sudah tamat dan tiada tempat lain untuk assign saya. Boss kata akan ada pampasan 2 bulan gaji tapi tiada... Baca lagi
0
F**** I***** B* M*** F****'s avatar'
F**** I***** B* M*** F****2 bulan yang lepas inTermination Rules

Pekerja Selalu ambil MC (Setakat bulan Mac dah ambil 10 hari MC)

Hi, nak tanya jika pekerja selalu ambil MC, dan kuota MC setahun dah hampir utilise semua, boleh kah jika syarikat mengambil tindakan dengan memberi termination letter ke... Baca lagi
0
A***** A****'s avatar'
A***** A****2 bulan yang lepas inTermination Rules

Hi,saya bekerja sebagai penghantar barang dan pada baru baru ni kami diugut untuk diberikan warning letter jika tak hantar lebih 100 bungkusan sehari. Boleh ke pihak atasan buat macamtu?

 
0
A*'s avatar'
A*2 bulan yang lepas inTermination Rules

Perberhentian Kerja Tanpa Sebab Munasabah - Gaji >RM4K (MC sewaktu masih dalam tempoh percubaan)

Hi Tuan/ Puan, Boleh ke mana-mana majikan memberhentikan pekerjanya yang masih lagi dalam tempoh percubaan (baru 09 hari bekerja) dengan hanya menyatakan keputusannya me... Baca lagi
0
A******* * M******* S****'s avatar'
A******* * M******* S****2 bulan yang lepas inTermination Rules

Hi saya nak tanya, saya baru masuk kerja baru 2 minggu, dlm offer letter tulis klu probation notis 2 weeks tp dlm employee handbook utk executive dlm probation tulis notis sebulan, nk ikut mne stu ye?

Notis Berhenti kerja untuk probation executive staff, ikut offer letter atau employee handbook? 
0
Siti's avatar'
Siti2 bulan yang lepas inTermination Rules

Bolehkah HR tolong tuliskan resign letter untuk pekerja atas arahan pekerja tersebut?

Saya bekerja sebagai HR, sebelum ni majikan ada memberikan beberapa surat amaran kepada pekerja atas sebab prestasi kerja yang tidak baik. Setelah membuat perbincangan de... Baca lagi
0
Azrahani binti kasmani's avatar'
Azrahani binti kasmani2 bulan yang lepas inTermination Rules

Tarikh diatas surat VS Tarikh penyerahan surat hard copy kpd pengurus

Hai HR, Saya telah bekerja selama 9thn& jwtn tetp. Tarikh surat perletakan jawatan adalah 1/3/2024 dgn notis 2 bulan. tetapi saya dapat serahkn surat pada 5/3/2024. Adaka... Baca lagi
0
M******* M*******'s avatar'
M******* M*******2 bulan yang lepas inTermination Rules

Hi, syarikat kecil dan mempunyai seorang pekerja berbayar, tetapi tiada offer letter diberikan.

Saya merupakan pembantu di mana syarikat kecil ini ditubuhkan bersama ahli keluarga. Kami mempunyai seorang pekerja yang dibayar, ditemui dari kenalan juga. Atas sebab ke... Baca lagi
0
A****** H****'s avatar'
A****** H****3 bulan yang lepas inTermination Rules

Boleh ke company tukar tempoh notis berhenti lebih dari employment law? dan minta sign offer letter yang baru?

Hi, saya dapat updated offer letter dari company saya bekerja sekarang. Saya join company masa 2021. Dalam offer letter sebelum ni, Notice of Termination ialah 1 bulan no... Baca lagi
0
e*** f***** b**** m*** r****** r******'s avatar'
e*** f***** b**** m*** r****** r******3 bulan yang lepas inTermination Rules

Company tamatkan perkhidmatan perkerja awal dari tarikh notis yang telah diberikan.

Adakah valid memberi notis berhenti kerja awal kepada perkerja dengan alasan "sudah mempunyai pengganti dan tidak mampu membayar gaji perkerja melebihi 2 perkerja dalam s... Baca lagi
1
e*** f***** b**** m*** r****** r******'s avatar'
e*** f***** b**** m*** r****** r******3 bulan yang lepas inTermination Rules

MAJIKAN MINTA BERHENTI AWAL DARI NOTIS BERHENTI SEBULAN YANG SAYA BERIKAN.

Hi , saya telah berkerja di syarikat ini selama 6 bulan. Dan telah memberi notis resign sebulan pada 1 feb 24 . Semalam saya menerima maklum balas notis berhenti kerja dr... Baca lagi
0
MUHAMMAD AZNI SYAHRIZAN BIN AZIZAN's avatar'
MUHAMMAD AZNI SYAHRIZAN BIN AZIZAN3 bulan yang lepas inTermination Rules

ADAKAH MC DAN CUTI TAHUN DIKIRA SEMASA DALAM TEMPOH RESIGN ?

Assalamulaikum . saya nak tanya , saya bekerja di satu company ni selama hampir 2 tahun . kemudian saya hantar resign letter sebulan pada tarikh 14 Jan . Keesokkan harin... Baca lagi
0