N**** I***** B**** * R***'s avatar'
N**** I***** B**** * R***5 bulan yang lepasAbout Offer Letter

Tukar tarikh lapor diri di offer letter, postpone tarikh lapor diri

Saya dapat offer letter dan perlu lapor diri pada 5 Feb, boleh ke saya minta dengan pihak HR untuk tukar tarikh 5 feb ke 12 feb? Atau perkara ini akan menjejaskan peluang saya untuk masuk ke company?
0
N**** I***** B**** * R***'s avatar'
N**** I***** B**** * R***5 bulan yang lepas
tarikh 5 feb - 10 feb parents saya tiada di rumah so saya kena jaga adik saya yang masih bersekolah. Kalau saya bagi alasan begini adakah kukuh? saya tinggal di kelantan dan tempat kerja di kl.
0
Syazwan Amirul's avatar'
Syazwan Amirul5 bulan yang lepas
Sebagai seorang pakar sumber manusia, saya boleh memberikan pandangan mengenai perkara ini. Sebenarnya, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum meminta untuk menukar tarikh lapor diri dalam surat tawaran tersebut. Pertama sekali, adalah penting untuk memahami sebab-sebab di sebalik keperluan untuk menunda tarikh tersebut. Ini kerana pengurusan sumber manusia mungkin akan mempertimbangkan faktor-faktor seperti keperluan darurat anda, ketidakselesaan dengan tarikh semasa, atau hal-hal peribadi yang memerlukan perubahan tarikh tersebut.Sekiranya alasan anda kukuh dan munasabah, saya syorkan untuk menghubungi pihak HR sesegera mungkin dan memberi penjelasan yang jelas serta terperinci mengenai keperluan perubahan tarikh lapor diri. Bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa keputusan akhir lebih bergantung kepada dasar dan sikap syarikat berkenaan. Sekiranya syarikat melihat permintaan tersebut sebagai perkara yang wajar dan boleh dicapai, mereka mungkin akan bersetuju dengan tukar tarikh tersebut.Namun begitu, ini mungkin akan mempengaruhi pandangan syarikat terhadap kesungguhan dan kebolehan anda untuk mematuhi komitmen. Jika mereka memutuskan untuk menolak permintaan anda atau merasa kurang selesa dengan perubahan tarikh tersebut, ia mungkin menjejaskan peluang anda untuk masuk ke syarikat tersebut. Oleh itu, sangat penting untuk menjelaskan alasan anda dengan jelas, memberi penjelasan terperinci, dan menunjukkan komitmen anda yang kuat kepada perubahan tarikh yang diminta.Akhir kata, dalam situasi ini, adalanya kerjasama yang baik antara anda dengan pihak HR dan komunikasi yang jelas akan menjadi faktor penting dalam menentukan keputusan akhir. Saya mengesyorkan anda untuk dengan terbuka dan jujur berhubung dengan permintaan anda dan memberikan alasan yang kukuh untuk perubahan tarikh lapor diri. Semoga segala urusan anda berjalan dengan lancar dan anda diberi peluang untuk memasuki syarikat tersebut.
1