m*******
7 jam yang lepas

Soalan awak memang nampak macam remeh tapi sebenarnya adalah sangat penting kerana melalui resume, baru la anda akan dipanggil untuk ke temu duga! Terima kasih kerana bertanyakan soalan ni dan sangat penting untuk fresh grads kat luar sana pun tau pasal ni. Seperti kita sedia maklum resume adalah perkara yang sangat penting dalam permohonan kerja. ... Read More


kerja seminggu dalam minggu percubaan, nak berenti dalam 24 jam.
Saya bru bekerja sebagai kerani di sebuah syarikat selama seminggu, tetapi saya rasa tidak selesa dengan pekerjaan tersebut. Kalau mcm saya nk berenti dalam 24 jam,saya dpt x gaji utk seminggu yg saya kerja tu? Dan saya kena byr x apa2 penalti?

M****** B**** A**** G***
1 bulan yang lepas

Kena refer agreement letter yang telah ditetapkan oleh pihak majikan. Ada syarat2 di dalamnya dan juga boleh berbincang dengan pihak majikan dan minta budi bicara mereka.


Gaji Minimum. Pihak syarikat ada mengeluarkan notis yang mengatakan yang gaji basic saya masih RM1200 dan ada penambahan RM300 sebagai elaun untuk mencukupkan RM1500.
Assalamualaikum, saya bekerja di sebuah kilang pembuatan. Pada baru baru ini kenaikkan gaji minimum yang diumumkan adalah RM1500. Gaji saya sebelum kerajaan umumkan itu, hanyalah RM1200. Selepas pengumuman tersebut, pihak syarikat ada mengeluarkan notis yang mengatakan yang gaji basic saya masih RM1200 dan ada penambahan RM300 sebagai elaun untuk m ... Read More

T*** R*** B**** A** G***
2 hari yang lepas

Gaji minimum yang telah ditetapkan RM1500.00 tidak boleh ditambah atau dicukupkan dengan elaun2 lain. Ini melanggar Akta Gaji Minimum 2022. Jika ada bukti payslip dan juga notis yang telah dikeluarkan oleh majikan boleh terus ke Jabatan Tenaga Kerja yang berdekatan untuk membuat laporan. Sila bawak segala dokumen sebagai bukti. Perlu mengambil kir ... Read More


Jika kena terminate, dan nak apply kerja baru, wajarkah letak kerja dulu sebagai pengalaman?
Kalau kita kena terminate contract oleh majikan, bila nak apply kerja lain/baru digalakkan ke untuk letak past job kita sebagai pengalaman dalam resume? Saya takut itu beri kesan masa temuduga.

A**** H**** S*********
1 bulan yang lepas

Kena terminate boleh memberi kesan negative dalam perjalanan karier. Namun, ia bergantung punca dan sebab kita diberhentikan. Sebagai sokongan, boleh sahaja anda letakkan pengalaman berkenaan.


TERINGIN SANGAT NAK KERJA KAT KL TAPI PARENTS TAK BAGI HMM..
Sumpah saya teringin sangat nak dapat pekerjaan di Kuala Lumpur tapi parents tak bagi langsung.. dah berkali saya cuba bincang tapi mereka tetap dengan keputusan mereka! sorry luah kat sini.... sebab saya tak tahu dengan siapa yang nak luah

N** I***** b**** M*** S****
2 bulan yang lepas

Faham....tapi teruskan saja apply dekat mana-mana company kat KL, kalau nak..kalau dapat peluang pergi interview, tunjuk kat parents pastu bincang baik2, doa semoga mak ayah hati terbuka untuk bagi kita pi experience IV pun takpa :)


Macam mana nak cari kerja kalau kita tak banyak skills dan work experiences? Ada ke yang nak terima kalau sekadar 'basic skills' je?
Saya teringin nak cari kerja lain selepas hampir 6 bulan kerja part-time. Sejak kerja part-time dekat tempat baru - rakan kerja yang bermasalah, saya tak rasa enjoy macam saya kerja jaga kedai dulu. Pada masa yang sama, saya memang tengah cari kerja lain. Tapi Macam mana nak cari kerja kalau kita tak banyak skills dan work experiences? Ada ke yang ... Read More

Qayyum Irfan
3 hari yang lepas

Boleh pm saya kalau nk kerja restaurant gaji sehari rmm80-100


Di dalam surat tawaran, dah nyatakan kena hantar notis 1 bulan tapi boleh ke berhenti 24 jam?
Saya bekerja di satu syarikat ini selama 1 tahun 5 bulan . Dalam offer letter telah dinyatakan yang sekiranya saya mahu resign saya perlu memberi notis 1 bulan. paling saya tak bole tahan saya dan pekerja baru belum menerima gaji bulan 1 dan 2, memandangkan syarikat saya bekerja ini ada hutang dengan pihak HQ dan kekurangan bajet utk mmbayar pekerj ... Read More

M* A*** M* A***
2 bulan yang lepas

i do coll boy sex job. you pales have


DILEMA NAK BERHENTI KERJA ATAU BERTAHAN. DAPAT BOS TOKSIK DAN SELALU ATTACK ORANG BARU MACAM SAYA.
Saya nak berhenti kerja sebab bos toksik. Dia selalu attack orang baru macam saya. Alasan dia sebab nak bagi mental saya kuat. Saya bertambah stress lagi adalah dan saya memang tak minat dengan kerja saya yang sekarang ini. Saya nak berhenti tapi saya fikir komitmen dan masih tak dapat kerja lain lagi. Patut ke saya hantar surat berhenti walaupun k ... Read More

A***** F*** B** Z*******
2 bulan yang lepas

Saya pernah kt tempat awak. Saya lebih rela berhenti dari kerja. Tapi masa tu saya luah semua dekat parents and kene jujur. Alhamdulillah parents tolong settlekan commitment saya sementara dpt kerja


what do you think?? am i to harsh? apakah kputusan sya mencari kerja lain sngat berbaloi? i need to heal my mentality too.
So basically, i work for this big company.. this is my first time kerja manufacturing.. but so sar i love my job and yeah i like to learn many new things especially when it related to work/job. First year its quiet fun to learn many new things and got many new friends at the same time... literally its really challenging job but because my self este ... Read More

G******* B**** G*****
2 bulan yang lepas

masalah kita sama bro


mengetahui tanda diterima kerja di goverment incroprated sector.
salam sejahtera semua nak tanya pendapat. baru baru ini sebuah company goverment incoprated call saya dan sebelum ini saya sudah ditemuduga. dalam call itu person i charged terus bagitau tentang salary dan saya pun berkata tiada masalah cuma kata person in charged kena tunggu seminggu approval dari pihak atasan dan tunggu panggilan dari pihak sana ... Read More
No Answer Yet