Saya masih tak faham apa yang HR nak tengok dekat calon baru sebenarnya
Saya dah 3 tahun mencari kerja dekat bidang yang saya minat. Malah saya mempunyai portfolio menarik dan ciri-ciri resume yang HR perlukan, tetapi saya tak dapat. Saya taknak dengar hal berkaitan 'tiada rezeki' kerana itu hanya alasan majikan untuk elak menjawab keluhan saya. Sebagai contoh saya memohon jawatan di PwC dan telah membaca JD dengan jel ... Read More

Maryam Zawani Azmi
1 hari yang lepas

Saya pernah kena; majikan memang niat tak nak ambik. Cuma nak jalankan "proses interview" tu je. Dia dah ada calon lain sebenarnya. Tahu tu pun dari kawan yang kerja situ. Dah reject, kena ghosted pulak.


Biasalah....................................................
Skrg ni susah nk cari krja..klau nk kerja pun kna check resume..tpi klau resume blum ad mcmna kn ..spm oke je..lulus...tpi tula blum ambik kt skolah,jdi xleh la bwt resume..so skrg sushla nk cri krja en..sbb smua prlu resume.?and then.hbis spm tu,bnyk tawaran msuk ,untuk jdi guru tadika/taska..sbb kputusan elok..dn bguih.tpi tmpat pulk yg jauh..?so ... Read More

M******* A*** F*** b** A***
5 hari yang lepas

Rezeki memang luas, bezanya cepat atau lambat dan hak anda atau bukan. Usahalah semampunya selagi mana dalam kudrat anda sendiri. Kalau mampu tapi tak mahu, itu namanya alasan.


Setiap Hari Datang Kerja Stress, Balik rumah Rasa Malas Nak Layan Family
Hi semua saya sebenarnya nak luah. Harap min hide nama saya ye. Saya sebenarnya dah letih bila bekerja dengan syarikat saya ni tapi masalahnya saya ni sorang jer yang bekerja. Suami pulak bisnes sendiri. Kalau nak ikutkan memang tak boleh nak tanggung keluarga. Semua harapakn saya jer yang bayar bil makan minum semua. Dah la masuk kerja pun stress ... Read More

A****** Z******
1 hari yang lepas

Selalunya yang buat kita stress bukan kerja tetapi orang sekeliling di office tu.


Sedihla min, nak cari kerja susah, dahla ada diploma ja sekarang jadi cleaner ja
Salam, saja ja nak meluah. Saya ni ada diploma saja in accounting, lepas graduate dapat kerja dengan big4 jadinya masa dapat kerja tu sdg further degree. Lepas dapat kerja umo 19/20 cmtu maybe tak boleh bawak dengan stress dah resign, lepas tu bermula la kisah saya kerja pon dah tah apa2. Kebetulan masa resigned terus pkp, jadinya mestila takda ker ... Read More

F**** A****
1 minggu yang lepas

Bagi saya boleh try kerja retail/fnb sebab dua industry ni boleh kata hampir setiap masa nak pakai orang dan awak ada diploma boleh try apply jadi supervisor atau manager gaji not bad starting RM 2k jugak dgn syarat tak memilih je.


Bolehkah HR menukar pekerja ke jabatan yang berbeza dengan pengalaman dan kelulusan pendidikan pekerja tersebut?
Saya telah diarahkan untuk membantu Jabatan Audit Dalaman sedangkan saya berkelulusan Teknologi Maklumat (IT) dan bekerja sebagai Programmer. Alasannya untuk membantu Jabatan Audit Dalaman dan menampung kekurangan kakitangan di Jabatan berkenaan atas sebab kakitangan sebelum ini berhenti, tak tahan dengan sikap Ketua Jabatan Audit Dalaman. Saya la ... Read More

Ismil Khoiri
1 bulan yang lepas

memang sangat lumrah hal semacam itu. opsi lain: approach jawatan sejenis di syarikat lain


Salam saya menetap di putrajaya dan baru je tamat internships but konvo saya next year 2023 October. Course Diploma Business Management dan mencari kerja dan pengalaman yang berkaitan.
Sangat susah nk cari keje dekat Putrajaya ni sebab sini semua goverment. If nak apply gov pun makan masa yang bertahun baru di terima tambahan lagi yang kami ni fresh graduated mesti ada yang belum berpengalaman atau sebagainya. Tapi Putrajaya ni sangat susah harap sangat Company yang menetap di Putrajaya ni open Job Vacancy yang lebih luas kebanya ... Read More

C****** R******* L***
2 minggu yang lepas

Susah dekat putrajaya susah lagi dekat sabah wak. Sini bidang yang saya minat tiada iklan pun.


Mahu Ubah Kerja Dari Lapangan Ke Pejabat Disebabkan Faktor Kesihatan
Saya merupakan seorang yang punya pengalaman kerja selama 10 tahun sebagai seorang commissioning engineer (mechanical/piping) di sebuah syarikat pembinaan Kapal & Offshore Structure/Platform. Pada 2016 saya menghidap penyakit TB yang agak kronik menyebabkan saya terpaksa bercuti selama 6 bulan dan disebabkan itu juga keadaan kesihatan saya tidak se ... Read More

M****** A*** B** U***
1 bulan yang lepas

Semoga dipermudahkn.


Manager expect saya buat kerja banyak tapi saya rasa gaji terlalu sikit. Jika saya kerja tanpa kontrak,adakah manager tanggung kalau terjadi apa2?
Saya dapat panggilan kerja sebagai ejen takaful pada bulan mac dan perlu menjalani kelas online selama 1 bulan tanpa elaun.Jadi,manager offer saya kerja sebagai personal assistant tanpa kontrak dengan gaji rm1200,sementara menunggu proses jadi ejen. Setelah dalam sebulan jadi ejen,saya terpaksa tolak sebab perlukan modal banyak,cuti pun kena kerja, ... Read More

A***** O***
1 bulan yang lepas

X. Nk pegi labor office pun susah. Yg penting sebelum start kerja makesure sign offer letter. Baca paham puas hati baru sign.


Korang percaya tak dalam sekelip mata korang OKU?yeah hari tu aku ni sakit kepala sakit.Beranikan diri pergi ke psy.kononnya depression.Takpe for first appoinment doc bg dekat aku ubat fluvoxamine.
Kiranya sebijik.Pertengahan August tahun ni ada satu reaction dari otak aku..kiranya ada satu pergerakkan yang bila aku tak buat aku macam hilang arah.Aku jumpa psy aku tanya kenapa jadi benda ni dekat aku and aku ada mention pasal sakit kepala sangat.Masa doc psy kata itu Tics atau dalam istilah perubatannya ada Tourette Sydndrome(TS).Takpe la aku ... Read More

M******* A*** F*** b** A***
1 bulan yang lepas

semoga dipermudah urusan. setiap dari kita diberi ujian. jangan menyerah kalah. InshaAllah akan ada rezeki nanti.


Mencari kerja dan isu family. Nak minta pandangan sikit since tiada siapa sangat yang boleh dirujuk. Tentang Collabera dan Crimsonlogic.
Hi, saya fresh grad. Sudah berapa bulan juga sedang cari kerja. So, ceritanya adalah saya dah berapa bulan dah asyik gaduh dengan family. I was never really on good terms with them. I try lah untuk pretend tapi kadang dah tak larat kan. Ada adik tapi pon sama. I'm the eldest child and I know they put lots of hope on me. Cuma bezanya adik dapat perg ... Read More
No Answer Yet