Mintak jawatan lain dapat jawatan lain Tiada offer letter ketika mengambil seseorang pekerja
Saya pernah mintak kerja di suatu kilang nie..Saya mintak jawatan sebagai technician..Pihak kilang x call saya pon tau2 dapat je kerja tu tapi bukan jawatan sebagai technician..Dapat jawatan sebagai Technical Support,dye Hanya invite masuk group WhatsApp je..Sebelum itu saya meletak jawatan sebagai Technician dengan tangga gaji RM 1600.Saya rasa ke ... Read More
No Answer Yet


TAWARAN KERJA MELALUI PHONE CALL TAPI TAK DAPAT OFFICIAL LETTER
Saya dapat panggilan dari HR dan HR tu bagi tawaran kerja, saya setuju. Dia kata tunggu OL lagi. Dia kata masa tu dalam masa seminggu. Lepas tu saya follow up lagi, pun sama tunggu seminggu lagi. Tapi ni dah masuk 3 bulan, still tak dapat lagi OL. Dah tanya HR tapi takde respon lagi. Nak buat macam mana ya?
No Answer Yet


Saya mintak tukat tarikh joining date syarikat ABC dekat offer letter yang saya dah sign,dalam masa yang sama saya dapat offer yang lebih baik dari syarikat DEF
Lepas tu syarikat ABC keluarkan offer letter yang baru,tapi saya nak join syarikat DEF sebab offer yang lebih menarik.Soalan saya adakah offer letter yang lama dari syarikt ABC masih valid untuk mereka buat tindakan kepada saya? Sebab saya dah tak berminat and nak join syarikat DEF.Harap boleh bagi penjelasan.Terima kasih!

Hadizulhaziq bin Mohd Salleh
5 bulan yang lepas

Sekiranya OL awak dah sign, maka dah ada mutual consent. Kontrak wujud dan masih aktif. Kalau awak breach, company boleh ambil tindakan. Nak berhenti kena rujuk balik OL. All the best.


M*** A* S***** b** M******* n****
8 bulan yang lepas

Boleh memohon berkaitan dengan jawatan tersebut


Muhammad Ridwan Bin Azman
1 bulan yang lepas

hai perlu mintak offer letter yang baru sebab saya pernah kena tipu dengan company, untuk elakkan terjadi kena minta offer letter yg baru


Soalan saya berkaitan dengan offer letter. Saya merupakan pekerja swasta yang tidak deiberikan offer letter.
Saya tak dapat offer letter sepanjang 8 bulan saya berkerja, tetapi saya mengambil keputusan berhenti kerja pada bulan ke 9. Yang menyedihkan, saya tidak dapat gaji bulan 8 dengan alasan tak beri notis satu bulan, utk pengetahuan , saya beri notis 2 minggu. Bolehkah saya buat aduan ke pejabat buruh? Majikan ada beritau beri notis satu bulan sebel ... Read More

M******* A**** B** R****
8 bulan yang lepas

Offer letter sepatutnya diberikan kepada staff sebelum mula bekerja. Jika majikan tidak beri offer letter, pekerja boleh minta sekurang kurangnya seminggu selepas mula bekerja. Berkenaan notis berhenti, jika tidak dimaklumkan dalam offer letter bahawa perlu beri notis sebulan, pihak majikan tiada hak dalam isu pemotongan gaji sebulan atau pon menol ... Read More


normal ke kalau hr minta buat medical check-up dulu baru dia bagi offer letter?
biasanya kita kena contact hr untuk tanya progress atau biar hr contact untuk bagi offer letter? thank you

hizwani ms
9 bulan yang lepas

betul..ini normal setiap majikan yang menggaji kan pekerja hendaklah membuat medical check up selepas menerima bekerja.. ini ada SOP syarikat.


Hi min. Saya sekarang bekerja sebagai pembantu pengurus di salah 1 kedai emas terkemuka di Malaysia.
Saya sekarang bekerja sebagai pembantu pengurus di salah 1 kedai emas terkemuka di Malaysia. Gaji saya sebulan mencecah rm5k. Baru2 ni saya telah lulus temuduga SPA dan mendapat offer gaji RM1. 2k++ sebab saya hanya berkelulusan spm. Saya nak minta pendapat, patut kah saya berhenti kerja dari posisi saya sekarang dan join government atau sebaliknya ... Read More

M****** Z**** F***** B** M** N****
10 bulan yang lepas

Kalau commitment sekarang rendah pergi je, kalau commitment sekarang tinggi kerja je dekat kedai emas. Lagipun itu kedai emas, dari dulu sampai sekarang orang cari emas.