Urgent!!!!!!!!!!!! Ini kerja pertama saya. Minta pendapat krn kurg arif.
Saya pekerja kontrak 3 bln. Saya bru kja smingu, tpi ada dpt offer kja lain. Bole ke saya bg notis seminggu bhenti kpd majikan? Saya blum tndtgn kontrak lg dn dlm kontrak x nyatakan apa2 ttg tempoh notis henti krja. Manager pon takde mention soal notis berhenti kerja. Boleh ke notis seminggu or notis 24 jam?

AMIRA BINTI NASIR
1 bulan yang lepas

Dua2 boleh. Sbb tak sign apa2 lgi. Tapi baik bincang dgn hr dulu. Risau dia tak bayar gaji yg dah kerja


Majikan tidak mahu menerima notis 2 minggu atas alasan tidak cukup pekerja
saya sudah prepare notis 2 minggu berhenti kerja atas alasan kesihatan tetapi tidak diterima majikan atas alasan staff tak cukup.sedangkan sy hanyalah staff yg msih under probation tak smpai 3 bulan. dlm kes sy, bos tidak mahu menerima notis dua minggu sy, dia mnyuruh sy mencari replacement ,jika sudah dpt,sy kena mngajar staff itu senarai kerja sy ... Read More

Dian Andrian Ginting
1 bulan yang lepas

Not sure lah


Hi semua. Saya dah kerja hampir setahun.. Awal 5 bulan majikan kata saya dah dikira sebagai pekerja tetap. Tapi saya takde sign apa apa surat kontrak atau appointment letter.
Saya cadang nak berhenti sebab dapat offer lain. Masa saya ckp nak berhenti, saya minta notis 2 minggu. Tapi majikan kata tak boleh sebab dalam surat kontrak nyatakan notis sebulan. Tapi saya baru tahu tentang surat kontrak tu sebab saya tak sign apa apa pon. Jadi boleh ke saya nak berhenti dgn notis 2 minggu?

N**** K****** N*** B**** M***
10 bulan yang lepas

Hi . Sama lah macam saya. Undang2 di Malaysia menyatakan perjanjian secara lisan antara majikan dan pekerja yang bersetuju untuk bekerja/ menjadi pekerja tetap adalah sah.


Boleh ke kita berhenti dalam tempoh percubaan sebab dapat tawaran yang lagi baik ?
Saya ada apply dua kerja dan dah pergi interview untuk kedua-duanya. Saya boleh cakap, dua-duanya tampak positif. Company A merupakan company yang saya idamkan memandangkan ianya berada dalam industri yang saya tengah lalui. Company B merupakan company yang sedikit berbeza industrinya, tapi department yang sama. Saya menunggu keputusan company A. ... Read More

Paulo Adini
7 bulan yang lepas

boleh aje


Adakah saya sebagai pekerja berhak atau perlu buat aduan kepada pejabat buruh walaupun dalam tempoh percubaan masih dalam 18hari jika syarikat tersebut tidak membayar sebarang gaji kepada saya ??..
Saya mempunyai pengurus besar dalam syarikat perumahan, saya salah seorang pekerja pereka grafik di bawah syarikat tersebut.Didalam syarikat perumahan banyak ejen yang sentiasa menganggu luar waktu pejabat saya,waktu saya bekerja pukul 9pagi-6petang namun ejen-ejen perumahan dibawah pengurus saya tetap bagi kerja diluar dari waktu yang ditetapkan h ... Read More

M****** A*** I**** B** M****** M****
11 bulan yang lepas

Hi, saya juga telah melalui perkara yg sama seperti anda. Saya telah membuat laporan di aplikasi WFW.


Bolehkah majikan ugut dgn legal fees kalau berhenti masa tempoh probation?
Saya baru memulakan kerja di sebuah syarikat credit recovery ni, dan ketika sign agreement pada hari pertama, mereka tidak beri masa utk saya berfikir dan cuma minta saya baca dan sign kontrak agreement. Lepas dah selesai sign, dia remind lagi kalau saya nk lari, larilah, tapi nnti bersedia dgn penalti gaji darab 6bulan probation dan legal fees. Sa ... Read More

N** A***** B* M* B********
3 bulan yang lepas

Bergantung dengan perjanjian dalam offer letter awak dulu. Kalau dalam tu ada mention awak resign dalam tempoh probation kena bayar, maka awak kena la bayar. Tapi kalau dalam offer letter takde langsung mention pasal legal fees, bermaksud dia takde hak nak halang awak dari berhenti semasa probation.


Adib Aiman
1 tahun yang lepas

<p>Ni pendapat I la, kalau you dah nego tapi dia kata tak lepas. Antara dua you boleh pilih. Antara you find another job atau you continue to do the job, but you have to delivered it more than 110%, then baru you boleh demand with facts yang you boleh bawak profit to their company. </p>