AHMAD FAKHRUDDIN ASYRAF BIN ZAINUDIN
1 minggu yang lepas

majikan akn bayar ikut brp jam kita kerja, bukan? jika ya, maka gaji akan dikira ikut hari yang kita dtg shj. berkenaan offer letter pula, sepatutnya diberi sebelum kita mula² masuk kerja. itu sop yg sebenar. maka sila minta pd majikan anda.


Contoh Cara & Hantar Surat Rasmi Berhenti Kerja Kepada Majikan?
Hi, saya boleh dikatakan seorang fresh grad dan kini saya bercadang nak berhenti kerja. Oleh itu saya nak minta pertolongan komuniti di sini tentang contoh cara dan hantar surat rasmi berhenti kerja kepada majikan. Mohon pertolongan anda semua. Terima kasih

maimunah
5 hari yang lepas

Hi, sebelum menulis dan menghantar surat rasmi berhenti kerja kepada majikan. Awak perlu tahu bahawa surat rasmi berhenti kerja mempunyai 3 bahagia yang berbeza. Bahagian 1-Tidak perlu ayat yang berbunga. Cukup dengan hanya ringkas dan padat seperti jawatan anda dan tarikh berhenti kerja. Tujuan menulis boleh namun tidak perlu terlalu terperinci. ... Read More


Dianaktirikan company sendiri, agent luar yang dapat lebih dari developer staff sendiri
Saya bekerja di salah satu biggest developer company in Malaysia as Sales Advisor sebagai pekerja kontrak selama 1 tahun dan jika company masih perlukan saya mereka akan extend kontrak. 4 bulan pertama semuanya berjalan lancar, sales pun okey, commission of course masyuk. Masuk bulan ke 5, HQ called cakap saya tak boleh ambik customer walk in, kena ... Read More

Khadijah Binti Kasiran
3 hari yang lepas

Jawapan saya, awak join agency yg agent tu join. baru awak boleh jual rumah kat situ. Tak salah bekerja sambil jadi agent. Ok. kita fikir penyelesaiannya.


Saya nak bertanya, saya dh berkerja selama 7 bln. Dalam offer letter, saya perlu memberikan 3 bulan notis jika ingin berhenti. Dan bulan ni, saya dapat tau mengejut bahawa syarikan akan ditutup.
Syarikat akan ditutup dalam bulan ini jugak, tanpa diberikan sebarang notis. Dikhabarkan, akan ada pampasan yang akan saya dapat, tetapi belum ditetapkan jumlah. Berapa pampasan yang patut saya dapat

Noor Azizi bin Abdul Hamid
1 bulan yang lepas

Syarikat patut beri 3 bulan gaji. boleh tanya pada pejabat buruh/ JTK.


Hi, saya baru resign (due to personal issue) dari company B yang saya joined Feb'2022. Soalan saya, sesuai tak saya include experience dari company B dalam resume sebab saya kerja sekejap saja?
Kalau attend interview saya cakap saya kerja dekat company A (company saya kerja sebelum company B). Interviewer boleh check current job saya?

Muhammad Hariz Bin Mohd Kamal Ariffin
1 bulan yang lepas

Hye, personally I think its better to have all the necessary information on working experience in the CV.


Bekerja sebagai despatch dan ingin bertanya mengenai berhenti tanpa notis
Hi saya ingin bertanya.. patut ke saya berhenti dari syarikat yang saya kerja sekarang nih ? Saya baru kerja ni dalam 4 hari .. masa interview dia kata commision 1 barang 70sen .. tapi bila dah masuk dia bertukar jadi 1kilometer 10 sen .. jadi saya rasa tak berbaloi dan rasa ditipu dan penat bekerja .. dan saya ambik keputusan untuk tidak pergi ke ... Read More

A**** A****** I**** B** S******
1 bulan yang lepas

Sebaiknya tanya dekat HR atau ADMIN terlebih dahulu jika terdapat percanggahan pada skop kerja atau kadar upah kerja. Jika perkara tersebut tidak mengikut apa yang diterangkan sebelum anda terima kerja, maklumkan tentang penamatan.


Saya masih dalam tempoh probetion & dalam OL tulis kena hantar notis 7 hari. Soalannya boleh ke kalau saya hantar notis 24 jam?
Saya masih dalam tempoh probetion & dalam OL tulis kena hantar notis 7 hari. Soalannya boleh ke kalau saya hantar notis 24 jam? Dan dlm OL ada tulis kalau staff tamatkan tempoh perkhidmatan ga.ti rugi 1 bulan akan dikenakan. Adakah saya perlu bayar atau syarikat cuma tidak membayar gaji bulan tu?

A**** H**** S*********
2 bulan yang lepas

Sebaiknya hantar notis 7 hari seperti yang termaktub didalam perjanjian.


Luahan saya tidak berniat memburukan siapa-siapa. Hanya luahan hati sebagai manusia biasa
Saya dah bkrja di syarikat skarang hampir 3tahun. Slame mase ini, sye xbrkira buat krja dgn kwn2. Ade kala smpai kje sye trgendala sbb tlg krja org (silap sye sndri tak berani brsuara). Sye xkisah semua tu walaupun dieorg brkira kje dgn sye. Mne yg mampu sye tlg. Klau dieorg xdtg sye backup kje die even ade yg department lain. (Sbb boss mntk sye tl ... Read More

muhammad Faris bin izuddin
2 bulan yang lepas

Pendapat sy.. Jalan terbaik utk protect diri awak.. Apa2 kerana anda Nak buat pastikan biar asa bertulis by email dan CC pada bos. Utk protect diri kita juga. X Salah membantu, akan jadi masalah bila bos blame kita x perform.


adakah pelik kalau kita nak berhenti kerja tapi kita kerja baru 5 hari sebab tak mampu dengan environment sekeliling?
Saya baru habis belajar dalam bulan 1 tahun ini. dan saya ada apply this one website company after 2 months. so saya apply this job in april and then dapat. saya fresh grad and mostly less experience jdi company ambil saya since saya ingin cuba ambil pengalaman. bila dah masuk kerja saya rasa macam tak best dengan sekeliling tempat kerja yang membu ... Read More

A**** B**** N****
3 minggu yang lepas

Tak pelik, sbb health pun important juga. If nak kerja lama pun kena tgk environment. Tapi mana2 tempat takde yg perfect melainkan rezeki. Btw good luck and have a nice day


Normal ke rasa serba salah nak berhenti kerja? Nak berhenti tapi serba salah pada kakak ipar sebab tolong dapatkan kerja
Macam mana cara kalau kita nak berhenti kerja sebab rasa tak sesuai tapi serba salah sebab kakak ipar yang tolong dapatkan kerja ni dan mmg bekerja sekali dalam syarikat yang sama. Saya betul2 nak berhenti tapi risau nanti kak ipar ckp tak kenang jasa?

Mayang Sari Binti Hassan
2 bulan yang lepas

Bincang baik2 dengan kakak ipar,cakap xboleh go through. Mesti dia paham,so nak resign xdelaa rasa bsalah tu .