Luahan saya tidak berniat memburukan siapa-siapa. Hanya luahan hati sebagai manusia biasa
Saya dah bkrja di syarikat skarang hampir 3tahun. Slame mase ini, sye xbrkira buat krja dgn kwn2. Ade kala smpai kje sye trgendala sbb tlg krja org (silap sye sndri tak berani brsuara). Sye xkisah semua tu walaupun dieorg brkira kje dgn sye. Mne yg mampu sye tlg. Klau dieorg xdtg sye backup kje die even ade yg department lain. (Sbb boss mntk sye tl ... Read More

muhammad Faris bin izuddin
1 minggu yang lepas

Pendapat sy.. Jalan terbaik utk protect diri awak.. Apa2 kerana anda Nak buat pastikan biar asa bertulis by email dan CC pada bos. Utk protect diri kita juga. X Salah membantu, akan jadi masalah bila bos blame kita x perform.


adakah pelik kalau kita nak berhenti kerja tapi kita kerja baru 5 hari sebab tak mampu dengan environment sekeliling?
Saya baru habis belajar dalam bulan 1 tahun ini. dan saya ada apply this one website company after 2 months. so saya apply this job in april and then dapat. saya fresh grad and mostly less experience jdi company ambil saya since saya ingin cuba ambil pengalaman. bila dah masuk kerja saya rasa macam tak best dengan sekeliling tempat kerja yang membu ... Read More

A**** B**** N****
1 hari yang lepas

Tak pelik, sbb health pun important juga. If nak kerja lama pun kena tgk environment. Tapi mana2 tempat takde yg perfect melainkan rezeki. Btw good luck and have a nice day


Normal ke rasa serba salah nak berhenti kerja? Nak berhenti tapi serba salah pada kakak ipar sebab tolong dapatkan kerja
Macam mana cara kalau kita nak berhenti kerja sebab rasa tak sesuai tapi serba salah sebab kakak ipar yang tolong dapatkan kerja ni dan mmg bekerja sekali dalam syarikat yang sama. Saya betul2 nak berhenti tapi risau nanti kak ipar ckp tak kenang jasa?

Mayang Sari Binti Hassan
2 minggu yang lepas

Bincang baik2 dengan kakak ipar,cakap xboleh go through. Mesti dia paham,so nak resign xdelaa rasa bsalah tu .


Urgent!!!!!!!!!!!! Ini kerja pertama saya. Minta pendapat krn kurg arif.
Saya pekerja kontrak 3 bln. Saya bru kja smingu, tpi ada dpt offer kja lain. Bole ke saya bg notis seminggu bhenti kpd majikan? Saya blum tndtgn kontrak lg dn dlm kontrak x nyatakan apa2 ttg tempoh notis henti krja. Manager pon takde mention soal notis berhenti kerja. Boleh ke notis seminggu or notis 24 jam?

AMIRA BINTI NASIR
1 bulan yang lepas

Dua2 boleh. Sbb tak sign apa2 lgi. Tapi baik bincang dgn hr dulu. Risau dia tak bayar gaji yg dah kerja


Hi saya nak tanya kalau kita di terminated kerja oleh syarikat pada tarikh 9/03/2022 dan sebelum tarikh itu pada 24/02/2022 sehingga 8/03/2022 majikan akan bayar gaji kita atau tidak ye ?
Saya telah di terminated kerja pada tarikh 09/03/2022 dan sebelum tarikh itu iaitu pada 24/02/2022-08/03/2022 saya bekerja seperti biasa adakah majikan akan membayar gaji yang saya bekerja itu ?

A**** B**** N****
2 bulan yang lepas

Akan bayar. And tgk contract. If dia terminate serta merta tanpa alasan kukuh. Dia akan bayar sbagai ganti notis


Shaould i stay or go?contract staf yang 6 tahun bekerja di GLC.
Begini,saya dah 14 tahun pengalaman kerja It.dulu saya permanent staff and naik gaji pon ok.8 tahun jugak,naik 5k sepanjang kerja dr fresh gras oklah bg saya.masa company having financial ,sy decide untuk move on.since sy nak dpt.oeja,sy naikkan just 4% je comaony GLC.ruoanya renewable contract.tp sebab sy ingat boleh naik gaji mcm company sebelum ... Read More

N** S****** B* M****** Z**
4 hari yang lepas

kalau mcm tu awk kena pk 1 je. nak gaji ok ke nak rasa selesa amik anak2. sbb x smua benda kita bole dpt dlm 1 masa.


COMPANY BUAT TAIK ALASAN TAK LOGIK BETUL. BOLEH KE NAK NOTIS 24 JAM KE SEBULAN KE?
Boleh ke company bayar gaji lambat sbb kita penah MIA sblm ni? Katanya nak semak balik sedangkan payslips dah keluar dan tunjuk amount yg kita dapat tapi dorg kata benda boleh hold dulu. Mmg tak logik. Lepastu seboleh2 surat bagi notis awal walaupun dah bagitau nak benti. Lepastu pasal bonus tau2 tak dapat sbb ada warning latter yg tahun lepas puny ... Read More

M******* F***** B** A*****
3 hari yang lepas

Depends pd contract u.. U should understand ur Scheme Of Service better before you tender for resignation.


Gender-Based Position dalam dunia kesetaraan jantina harini. Kenapa?
Kenapa ada jawatan yang open kepada certain gender sahaja? Dunia hari ini bukan sibuk dengan ideologi ksetaraan jantina (Gender-Equality) ke? Untuk jawatan tertentu macam pengasuh budak, boleh terima la sebab hanya sesuai untuk satu2 jantina shj. Tetapi sekarang jawatan pekerja retail pun nak satu jantina je (contoh je, bukan fokus kepada retail se ... Read More
No Answer Yet


Boss suruh bagi notis 24 Jam sedangkan dia yang tak nak sambung kontrak.
Kawan saya baru kerja selama 2 bulan, dia masih under probation. Tiba2 pada 25hb boss call suruh kawan saya letak surat berhenti 24jam sebab dia taknak sambung kontrak dah (syarikat tiada bagi surat tunjuk sebab). Dan sekarang boss dia nak tahan gaji kawan saya sebab kawan saya tak letak notis 24jam. Bukan ke sepatutnya syarikat yang harus keluarka ... Read More

NUR SYUHADA IZATI BINTI KHAIRUDIN
6 hari yang lepas

Saya pun tidak arif bekenaan dengan hal ini tapi Disebabkan kawan awak masih under prob, company berhak untuk berhentikan kawan awak kalau prestasi tidak memberangsangkan. berkenaan dalam offer letter itu kalau pekerja nak resign harus submitted notice sebulan tertakluk pada offer letter, ada company yang letakkan syarat sebulan notice dan ada juga ... Read More


Dah nak masuk 4 bulan saya berhenti tiba2 company minta bayaran sebab berhenti 24 jam..saya berhenti sebab faktor kesihatan company pun sudah tau
Saya nak tanya saya dah berhenti hantar notis 24 jam dekat satu company ni..saya berhenti sebab ada masalah kesihatan..semasa saya hantar notis 24 jam dia cuma minta mc saya yg terakhir sahaja dia tak ada ckp pasal kena bayar dekat company sebab berhenti 24…tetapi dah nak masuk bulan ke 4 saya tak bekerja tiba2 company minta suruh bayar sebab berhe ... Read More
No Answer Yet