Dilema tidak boleh bekerja kerana kecederaan. Hilang sumber pendapatan.
Saya telah diberhentikan kerja minggu lepas secara on the spot. Lepas kena buang saya terus pulang ke rumah. Bertambah malang saya ditimpa kemalangan jalan raya semasa dalam perjalanan pulang selepas dibuang kerja. Akibat kemalangan tu, bahu kanan saya terkehel. Alhamdulillah pegi hospital doktor berjaya allocate tulang tangan saya. Kesan kemalanga ... Read More

SITI NOR HIDAYAH BINTI HASAN
3 hari yang lepas

Sabar. Sementara waktu awak boleh cuba dapatkan elaun dari perkeso sebab diberhentikan kerja. Isi online sahaja atau awak boleh call untuk detail. Dana awak boleh juga buat online dulu, sementara dapat panggilan dari mana-mana tempat. Jangan putus asa k!


Setiap Hari Mohon Kerja Kosong & Sangat Mengharap Dapat Panggilan Temuduga.
Salam. Saya telah berhenti kerja pada bulan 6 dan sehingga kini, saya masih tidak menerima sebarang tawaran kerja walaupun telah membuat permohonan kerja setiap hari di Jobstreet, maukerja, indeed, linkedin dan etc. Ada juga permohonan yang telah saya buat melalui emel terus kepada pihak syarikat. Kadang saya rasa macam satu kesilapan besar bila be ... Read More

feeza haniesah
4 hari yang lepas

Stay mana ye?


Kerjaya dan soal hati bersama emosi yang pelik
saya sudah bekerja 5tahun lebih dalam sebuah syarikat logistik. persekitaran yang kondusif, rakan pejabat yang baik, bos yang sangat baik tapi kenapa saya rasa seperti ingin mencari tempat kerja yang baru. saya rasa seperti sudah tiada hati untuk kerja di sini. adakah ini yang dikatakan seperti "burn out syndrome"? yang berkaitan dengan kerja yang ... Read More

SITI NOR HIDAYAH BINTI HASAN
2 hari yang lepas

Kena bersyukur ramai lagi yg sedang mencari kerja. Awak perlu motivasikan diri atau jika ingin cabaran baru, awak boleh mohon kerja lain juga...Sebab kesihatan hati cuma awak yg tahu..Buat apa yg kita happy.Datang dengan baik dan tinggalkan company dengan cara baik. Good luck untuk kita semua... Apa yg awak rasa tu normal.


LUAHAN MASALAH KERJA/ENVIRONMENT TAK BAIK/MASALAH ANTARA STAFF
hi saya accountant/finance di klinik dr sophia,saya sorg je admin kt situ tk de org lain dh saya just nk luah..dulu environment di klinik ni sgt bagus tk kacau org tk kacau ngn kata2 yg tk elok tp tu dulu org lama dh resign dh skrg msk org baru..org baru tu dia kacau saya..dia bagi kata2 yk blh dijadikan abuse tau and benda tu dh dikategori hara ... Read More

M******* A*** F*** b** A***
3 minggu yang lepas

Hubungi pihak majikan dan usahakan perbincangan dan cari jalan tengah. Sayang jika berhenti. semoga dipermudah urusan


Dilema nak teruskan berhenti kerja ataupun teruskan planning berhenti buat business online dirumah.
Kerja yang sekarang ni mmg burn out sikitlah sebab susah nak dapat cuti, hanya diberikan cuti seminggu sekali sahaja ( itupun kadang boss whatsapp tanya cuti tu ada nak kemana-mana ke, kalau takde boleh tak bukak kedai nanti saya akan bayar cash RM80 ) Bukan apa bila dah berkhawin ni kdg kena fikirkan jugak tentang pasangan dan family. sabtu ahad ... Read More

Akhbar Zakaria
1 minggu yang lepas

Cuba buat bisnes online part time dulu sekurang2nya 6 bulan tengok sesuai tak sebab dunia sales sangat mencabar. Sekiranya ok boleh pertimbangkan berhenti kerja. Sekiranya dah terlampau burn out boleh pertimbangkan berhenti kerja segerakerana kesihatan mental yang paling penting


Saya dah kerja 3 tahun dekat company ni. A degree holder dan gaji saya masih sama dengan gaji colleague yang baru setahun.
Saya dah minta request mintak naik gaji since this company has no yearly/performance increment, but they ignored my request to naik gaji said that jawatan saya dalam Marketing team ni boleh direplace even if budak tu SPM je. Rasa downgraded hina sangat bila dorang cakap macam tu. I just feel unappreciated with this company padahal you've given ev ... Read More

Akhbar Zakaria
5 hari yang lepas

Red flag anda boleh mula cari kerja lain memandangkan dah ada pengalaman kerja 3 tahun. Sepatutnya setiap tempat kerja akan ada kenaikan gaji tahunan


Hi semua saya sebenarnya tengah mencari kerja kosong kerajaan tapi bila dah lama apply rasanya macam susah sangat nak dapat. Rasanya macam betul bila orang cakap kena guna kabel baru boleh dapat kan?
Saya ni berumur 28 tahun dan sekarang ni kerja di dalam swasta. Sejak saya habis belajar dulu memang saya tak pernah miss langsung untuk mencari kerja kosong kerajaan. Tapi bila dah lama lama apply ni rasanya memang betul orang cakap kerja kosong kerajaan ni semuanya perlukan orang dalam baru boleh dapat. Dah banyak interview saya masuk malah saya ... Read More

m*******
1 bulan yang lepas

Saya juga mengalami masalah yang sama ketika mencari kerja kosong kerajaan sekarang ni. Saya sampaikan rasa kerja kosong kerajaan ni macam dah tak sebanyak dulu sahaja. Dulu rasanya bila search jer kerja kosong kerajaan memang banyak keluar tapi sekarang bila search kerja kosong kerajaan sikit jer keluar. Adakah ramai yang masih tidak pencen kerja ... Read More


Adakah tindakan betul berhenti Kerja atau hold dulu sebelum cari kerja Baru.
Salam Admin maaf menggangu . Adakah tindakan saya btul berhenti kerja walaupun saya belum mencari kerja lagi. Saya berhenti kerja bukan suka-suka tetapi ada masalah Depress Manpwer tak cukup Penat dan sakit badan. Walaupun gaji oklah tapi kepenatan tak ada ot dan balik lewat je menyebabkan saya susah mencari kebahagian. Adakah tindakan saya betul ... Read More

Nornasrah binti Mansor
6 hari yang lepas

Boleh je. Sementara tgh notis tu cari kerja betul2. Apply banyak2. Rezeki tak pernah salah alamat. InshaAllah good luck


Saya ingin bertanya mengenai resignation. Maaf menggunakan Bahasa yang tidak formal.
Di dalam offer letter saya, resignation saya adalah 24 jam notis untuk tempoh 6 bulan bekerja. Sekarang saya 2 bulan bekerja. So, memang takpe lah kan jika saya resign dalam immediate notice tu sebab dalam offer letter dimaklumkan macamtu? Juga ingin meminta pendapat tentang tips untuk bagi 24 jam notis tu. Terima kasih ya.

M******* A*** F*** b** A***
3 minggu yang lepas

Ikut seperti yang tertulis pada surat perlantikan. Kebiasaannya, 6 bulan pertama adalah tempoh percubaan(sebelum "confirmation") Notis 24 jam vs 1 bulan; suratnya sama sahaja, beza tempoh terakhir berkhidmat.


PATUT KE SAYA BERHENTI KERJA YANG SEKARANG DAN MULA CARI PEKERJAAN YANG LAIN?
Hi/Assalamualaikum, saya dah bekerja dalam company yang sama selama hampir 3 tahun. Mula-mula semuanya okay je, biasalah stress kerja tu normal. Bila stress pasal kerja hanya dekat office je, bila balik dah rasa okay je, means takdelah terbawa stress tu sampai ke rumah. Tapi selepas saya diberi peluang untuk bekerja di department lain dan bekerja b ... Read More

A**** D*****
1 bulan yang lepas

Awak ada masalah ke kat tempat kerja awak?