Jobscope bertambah, Layak ke saya demand gaji selepas 3 bulan ?
Saya sudah bekerja di satu syarikat yang baru beroperasi seama setahun(small company). Saya graphic designer pertama company ni. Saya lepasan diploma dan tengah final year degree (PJJ). Saya ditawarkan gaji 1.8k sebulan. Sudah masuk bulan ketiga saya kerja, adakah saya layak untuk meminta kenaikan gaji? Jobscope saya, membuat semua design, video ed ... Read More

Muhammad Annas Bin Muhammad Nazmi
1 bulan yang lepas

Mantap


Hi, sy nk tanya, sy pnh bekerja sbg account assistant, gaji masa tu rm 1,700, tapi sejak covid sy accident dan tak kerja selama setahun lebih sbb nak fokus utk sembuh, tp dalam waktu tu ade join
kursus online, skrg dh sembuh nk start cari kerja, layak ke kalau nak mohon gaji dlm rm2000, sbb sy ade diploma & ade pengalaman

Komala Priya
3 bulan yang lepas

Tempat mana


Assalamualaikum, saya merupakan pekerja di sebuah syarikat swasta. saya ingin bertanya, salah atau tidak sebuah syarikat membayar gaji tanpa mengeluarkan slip gaji kepada pekerjanya?
dan benarkah kwsp tidak akan dibayar selagi jawatan tidak disahkan tetap oleh majikan? sebab saya kontrak based on site condition. tempoh percubaan 6 bulan tapi saya dah bekerja selama 1 tahun lebih.. tetapi kwsp & socso tidak dicarum..

A**** R**** A**** B** A** L****
3 hari yang lepas

Ya salah. Syarikat boleh disaman kerana tidak mengeluarkan slip gaji. Jika ini terjadi, laporan perlu dibuat kepada pihak polis dan juga Jabatan Tenaga Kerja


Gaji basic rm1200 dan komisen tetap rm800. Kerja 12 jam. Ade 1 shift je
Hi, saya ade interview baru2 ni. Sye dpt gaji rm1200+komisen tetap rm800. Kerja 12 jam selama 6 hari tapi ade rehat 2 kali. 1 rehat dlm 30 minit. Korang rse berbaloi ka?

siti rafidah bt samsudin
2 bulan yang lepas

ok la tu ..Dr kak dulu ... basic 1200 ..elaun 200 je... tpi kak 2shift . rehat sama mcm tempat u.. kalu x de drama terok .. or beda yg negative isu...@ masalah lain.. elok stay je...


Keje dalam 3-4 tahun sebgai admin/exect..kalau nak tukar kerja based on pgalaman..
Saya bekerja dalam bidang admin/exect 3 tahun nak masuk 4 tahun..basic gaji rm2200 smpai skrg..klu tukar kje expected saya bole minta berapa ye?
No Answer Yet


Jika majikan bagi basic 1.2k starting untuk staff baru, pekerja lama layak jugak tak untuk dapat kenaikan? Saya dah 4 tahun bekerja di klinik dan ada kelulusan farmasi. Starting gaji sy 2017 1k sahaja
Awal tahun majikan sy ambik 2 orang pkerja baru dan starting basic 1.2k... boleh ke kalau saya argue dgn majikan untuk naik kan gaji sy jugak? Sy kerja 2 tahun baru boleh dapat basic 1.2k :(

Nur Fatihah Mohd Nazri
2 bulan yang lepas

Bagi saya, tak patutlah kalau tak dinaikkan gaji. lagipun dah 4 tahun bekerja. Wajar diberi penghargaan...


What to do if not receive salary but still “tide” with company.
Company still paid for Ecr Perkeso payment but not salary payment.After company reopen i have not been called back to work but they still paid ecr/Perkeso. Technically i’m still working without salary
No Answer Yet


Ayu Shahirah Binti Abd Samad
2 bulan yang lepas

Tiada kenaikan gaji walaupun dah bekerja selama 6 tahun - mksudnya either awak tk perform atau memang company tknak pentingkan staff's growth (no yearly bonus, recoginition etc.) Kalau company pnya masalah, better cari peluang lain.


Takde caruman KWSP sebagai pekerja kontrak... apa patut saya buat
Saya pekerja kontrak 6 bulan dengan sebuah syarikat kecil, lebih kurang 40 pekerja. Rupa2nya syarikat tu anggap saya tak layak diberi caruman KWSP sebab saya pekerja kontrak. Saya memang dah pikir taknak sambung dengan syarikat ni. Tapi apa patut saya buat sementara saya masih kat sini? Boleh ke kalau saya buat aduan @ KWSP lepas kontrak habis? K ... Read More

Nur Syazreen Mahdzir
5 bulan yang lepas

Pada pendapat saya, kalau payment tinggi, asingkan sahaja duit. Kontrak berapa lama tu? Kalau setahun, adalah sangat agak lama, boleh rugi minimum rm3-4k kwsp


Patut ke saya stay dengan kerja sekarang atau saya patut cari kerja baru?
Baru bekerja di Kuala Lumpur (hampir 1 tahun) dengan gaji RM 1.2k. Bukannya nak mengeluh. Tapi, komitmen saya banyak even saya bujang dan anak sulung. Dengan kos sara hidup yang makin tinggi. Simpanan tiada. Persekitaran tempat kerja yang toxic. Tiada work life balance. Bila nak cari kerja baru, majoriti mahukan pengalaman kerja sekurang - kurang 2 ... Read More

N** A****** B**** R******
2 bulan yang lepas

saya rasa awak kena stay dengan kerja sekarang. dengan keadaan sekarang susah sedikit nak cari kerja baru walaupun banyak iklan jawatan kosong di media sosial. tapi, kalau suasana toxic, saya rasa ikutlah kata hati awak mana lagi better.