Majikan yang tidak bagi ke klinik sekiranya demam dan tidak sihat
Saya kerja di syarikat swasta pendalaman.. sy dapat pengurus yang agak kejam.. kami semua (local) tidak dibenarkan ke klinik sekiranya demam sbb xnak sangkut takut covid dan terpaksa bekerja dalam keadaan demam.. harini sy diberi warning letter kerana lambat masuk sebelum penolong pengurus... Sedangkan saya x lambat...7.45 masih lambat?? Sy ad bukt ... Read More
No Answer Yet


Hai saya nak bertanya kalau saya dari staff dan dinaikkan ke assistant supervisor sepatut nya tahap gaji saya pun naik la kan? Tapi company saya tak bg naik gaji dan tak berikan offer letter yg baru
Dan suruh saya membuat semua kerja2 staff dan assistant … bila ditanya dia cakap dia busy untuk sediakan offer letter mcm mana ye ?

M**** J*****
3 bulan yang lepas

majikan yang tak bagi offer letter selepas sebulan bekerja boleh dikenakan kompaun.


Wan Nur Baiti Binti Wan Mohd Sharifuddin
5 bulan yang lepas

Firstly kena tengok kapasiti pekerja . Jika jumlah pekerja bawah pada 10 org.. Tak wajib untuk carum, tapi atas majikan . Buat caruman sendri jika majikan tak buat. TQ


Majikan tak bayar pending tunggakan gaji selepas berhenti!!!
Salam, saya baru berhenti dari satu syarikat , sebenarnya since saya masuk kerja setahun lepas syarikat tu dah ade masalah gaji , tapi sebab PKP saya akur juga . sebulan dia bayar separuh2 kadang2 ade sebulan tu dia tak bayar langsung . dan staff kena merayu dulu baru payment keluar . di pendek kan cerita , after saya berhenti pending salary saya ... Read More

Fahmi Fahky Bin Johari
6 bulan yang lepas

Dalam tempoh 60 hari sila laporkan ke Jabatan Buruh selepas berhenti. Walaupun ada ex-staff yg dah bawa tapi awak pun kena buat laporan juga. Klo lebih 60 hari akan jadi susah dan kena guna kontrak perkhidmatan melalui saman sivil.


Hello admin. Saya sedih dan nak share sikit. Saya pekerja kontrak dah lama. Dan saya takda slip gaji, epf dan socso.
Dalam tahun ini, gaji saya dari bulan February sampai September belum dibayar tapi hanya diberi advance(pendahuluan) saja tiap bulan dlam 1000-1500. Jumlah tunggakan gaji saya yang belum dibayar dalam 12k lebih. Wang simpanan saya pun telah habis diguna sepanjang gaji saya tidak dibayar. Saya nak cari pekerjaan lain tapi saya tidak mempunyai kender ... Read More

hizwani ms
7 bulan yang lepas

adakah anda menerima offer letter dari majikan sebelom memulakan kerja? jika ya dan gaji anda bawah 2k sebulan anda dilindungi oleh akta kerja 1955 dan boleh membuat aduan di pejabat buruh mengenai pembayaran gaji lewat dr majikan. t.k


R***** W**
8 bulan yang lepas

Biasa kalau pekerja serba boleh ni,tolonglah jangan menonjol sangat,buat2 x reti sudah Nnti keje2 engineer pun awk akan kena galas..mohonla jawatan yg kita nak jangan ikut diluar kemampuan kita..jika bayaran tidak setimpal mohon la tempat yg sebaik dengan kepakaran yg ada..


Boleh ke boss paksa ambil OT walaupun kitaorang ni tak rela?
Saya kerja kat satu company ni, selalu memang waktu kerja macam biasa, tapi baru baru ni boss suruh kitaorang ni wajib OT. Tambah tambah bulan puasa ni, tak larat, nak balik rehat. Min rasa patut boleh ke kami balik ja?

A*** B**** M****** S*****
1 tahun yang lepas

Awak dibayar ke tak untuk masa OT tersebut? Kalau tak, majikan awak dah langgar hak-hak pekerja. Majikan memang tak boleh paksa ambil OT, lagi-lagi tak dibayar.


assalamualaikum, salahkan jika sy menyatakan hasrat saya utk minta ot/komisyen since majikan minta sy edit 5 video (smbg kat rumah). sy cover keja office lain kot. Kena proceed 500order online.
sy bekerja kat butik pakaian which is byk dropship. Saya hanya dapat kejar almost 300 order sehari kalau utk new release (keja smpi 11mlm smbg dirumah). Kat butik sy keja ni sentiasa nak new release,sampaikan sy dgn team (4org) tak terkejar dgn order yg tersedia ada. kena packing lg. Majikan sedar keja dia bg tu byk, tp dia ckp dah byr gaji,kena ... Read More

M*** A***
2 bulan yang lepas

berhenti jela awak. gaji RM1,200 kena buat macam macam tak guna pun. geram pulak saya bila baca cerita awak. tak menyesal pun awak cari kerja lain, yang lagi worth it. awak pun baru satu bulan kerja kan? eee. saya tak boleh la dengan employer yang suka ambil kesempatan ni.


N** F****** B**** A** H**** *
9 bulan yang lepas

Come for interview but didn't bring any documents even his own IC but he brought his girlfriend along. Even homeless also have IC. Hurmmmm


Apa patut saya buat bila boss macam tak percaya dengan kerja saya?
Saya dah kerja dah setahun lebih dekat company retail ni.. tapi sepanjang saya kerja saya selalu rasa insecure sebab bos saya selalu perhati je saya buat kerja sampaikan saya perfi tandas sekejap pun dia cari sampai dekat stor takut saya curi tulang.. Apa perlu saya buat min? Saya stress and tertekan tapi sebab takde choice and peluang pekerjaan t ... Read More

N**** A***** B**** A*****
2 bulan yang lepas

Cuba sekali sekala ambil hati dia mcm belikan breakfast dsb. Selalu bos mcm ni, mgkin dia byk dgr dr mulut2 org. Kalo dia tk marah2 tu mgkin masih ok lagi sbb dia nk kan kepastian dlu. Bykkan menyembang dgn bos. Mgkin boleh ubah persepsi dia.