Boss suruh bagi notis 24 Jam sedangkan dia yang tak nak sambung kontrak.
Kawan saya baru kerja selama 2 bulan, dia masih under probation. Tiba2 pada 25hb boss call suruh kawan saya letak surat berhenti 24jam sebab dia taknak sambung kontrak dah (syarikat tiada bagi surat tunjuk sebab). Dan sekarang boss dia nak tahan gaji kawan saya sebab kawan saya tak letak notis 24jam. Bukan ke sepatutnya syarikat yang harus keluarka ... Read More

NUR SYUHADA IZATI BINTI KHAIRUDIN
4 minggu yang lepas

Saya pun tidak arif bekenaan dengan hal ini tapi Disebabkan kawan awak masih under prob, company berhak untuk berhentikan kawan awak kalau prestasi tidak memberangsangkan. berkenaan dalam offer letter itu kalau pekerja nak resign harus submitted notice sebulan tertakluk pada offer letter, ada company yang letakkan syarat sebulan notice dan ada juga ... Read More


Dah nak masuk 4 bulan saya berhenti tiba2 company minta bayaran sebab berhenti 24 jam..saya berhenti sebab faktor kesihatan company pun sudah tau
Saya nak tanya saya dah berhenti hantar notis 24 jam dekat satu company ni..saya berhenti sebab ada masalah kesihatan..semasa saya hantar notis 24 jam dia cuma minta mc saya yg terakhir sahaja dia tak ada ckp pasal kena bayar dekat company sebab berhenti 24…tetapi dah nak masuk bulan ke 4 saya tak bekerja tiba2 company minta suruh bayar sebab berhe ... Read More
No Answer Yet


Nak resign sebab stress tapi manager offer naikkan gaji supaya xda jadi berhenti.
Dari hari pertama kerja...rasa nak berhenti....tapi sekarang dah 4 bulan kerja even tiap hari rasa terpaksa nak kerja.nak resign tapi manager tolak surat resign dan offer naikkan gaji...tapi sekarang saya rasa lagi bagus xda naikkan gaji..hari tu kata naikkan gaji sebab perfomance okay cepat belajar..tapi kenapa bagi kerja org lain pada saya...kerj ... Read More

Haera
1 bulan yang lepas

ini berdasarkan pengalaman saya dulu tahun 2014 bekerja 11 bulan disuatu tempat, perasaan dan apa yg awak hdap ni saya pernh mengalaminya dulu. saranan saya BERHENTI terus sahaja bkn tak penting duit,duit penting tpi yang lagi kita utamakan adlh kesihatan mental dan fizikal. saya pernh nak berhenti kerja selepas 3 bulan kerja sbb saya stress mental ... Read More


Tempoh Notis yang berubah dan tanpa ditandatangani oleh pekerja
Offer Letter yg sy terima dan tandatangani, tempoh notis ialah 1bulan. Tetapi selepas menerima confirmation letter, tempoh notis berubah kepada 3bulan dan hanya ditandatangani oleh majikan sahaja. Adakah tempoh meletakkan notis sy 1bulan mengikut offer letter yg sy tandatangani atau confirmation letter iaitu 3bulan yg tidak sy tandatangani
No Answer Yet


Belum dapat offer letter nak berhenti kerja 24/7.dah beri notis berhenti tapi manager tak terima sebab tak cukup staff kalau berhenti.
Saya bekerja di sbuah restoran sbgai kitchen crew saya sorang je perempuan dekat kitchen dan kerja lasak time busy dan order banyak memang barai.1 station cume 2 org jaga.memang tak cukup tangan nak buat order mana nak prepare production.sy penat mental dan fizikal.seminggu 6 hari kerja.saya nak berhenti tapi manager Tak bagi sebab tak cukup staff ... Read More
No Answer Yet


Belum dapat offer letter nak berhenti kerja 24/7.dah beri notis berhenti tapi manager tak terima sebab tak cukup staff kalau berhenti.
Saya bekerja di sbuah restoran sbgai kitchen crew saya sorang je perempuan dekat kitchen dan kerja lasak time busy dan order banyak memang barai.1 station cume 2 org jaga.memang tak cukup tangan nak buat order mana nak prepare production.sy penat mental dan fizikal.seminggu 6 hari kerja.saya nak berhenti tapi manager Tak bagi sebab tak cukup staff ... Read More
No Answer Yet


Boleh ke saya rujuk surat offer letter dulu memandangkan saya tak pernah dapat surat confirmation.
Saya dh bekerja 6 bulan. Masa mula2 kerja dulu company ada cakap epf socso akan ditolak selepas dh confirm. Lepas 3 bulan epf socso dh dipotong tapi saya tak pernah dibagi surat confirmation untuk disign. Msalah sekarang saya nk resign. Boleh ke saya ikot surat offer letter sbelum confirm je memandangkan saya tak pernah dapat surat confirmation? Su ... Read More
No Answer Yet


Notice resign 2 week or one month. Mana 1 yang perlu saya ikot.
Saya dh bekerja 6 bulan. Masa mula2 kerja dulu company ada cakap epf socso akan ditolak selepas dh confirm. Lepas 3 bulan epf socso dh dipotong tapi saya tak pernah dibagi surat confirmation untuk disign. Msalah sekarang saya nk resign. Boleh ke saya ikot surat offer letter sbelum confirm je memandangkan saya tak pernah dapat surat confirmation? Su ... Read More
No Answer Yet


syarikat ingin melepaskan awal daripada tempoh notis berhenti kerja
hi, saya ada rakan yg ingin berhenti kerja dan menurut kontrak, dia perlu beri notis 2 bulan. tapi sekarang syarikat berhasrat ingin melepaskan rakan lebih awal dari tempoh notis yg sepatutnya. soalan saya, bolehkan syarikat berbuat demikian dan jika boleh, perlukah syarikat membayar baki tempoh notis tersebut?

Fawwaz Hakimi
2 bulan yang lepas

tak kisah


Hantar notis 24 jam. Boleh ke saya hantar resign letter notis 24 jam.. Dlm agreement lgsg tkde mention tentang tempoh resign, dan saya berhenti selepas maternity leave.. Tak apa ke? Sebab saya betul2
Boleh ke saya hantar resign letter notis 24 jam.. Dlm agreement lgsg tkde mention tentang tempoh resign, dan saya berhenti selepas maternity leave.. Tak apa ke? Sebab saya betul2 ada masalah yang tk dapat dielakkn.. Saya kena byr penalti ke kpd company?
No Answer Yet