Why Do You Want Apply This Job? Ini Jawapan Terbaik Korang Perlu Jawab
# Interview Tips Video

Why Do You Want Apply This Job? Ini Jawapan Terbaik Korang Perlu Jawab

post by Aisya

by Aisya

Mar 20, 2019
pada 12:30 PM

Lepas korang dah hantar resume dan dipanggil untuk sesi temuduga, maksudnya korang selangkah je lagi sebelum diterima masuk kerja. Waktu interview ni lah yang korang kena buat betul-betul sebab satu je kesalahan kecil masa korang jawab soalan dah menunjukkan yang korang tak layak untuk pemohonan kerja tu. Jadi, apa contoh soalan interview yang rata-rata pemohon salah jawab?

"Kenapa awak mohon untuk kerja ni?"

Haa.. dengar macam kacang je kan? Tapi sebenarnya ini lah soalan paling maut sekali ditanya diawal-awal sesi temuduga. Boleh dikatakan hampir 90% majikan akan tanya soalan ni sebab soalan inilah akan menjadi ukuran korang ni layak ke tak? Sekali korang jawab salah, memang bye-bye je la...

1. Saya nak cuba benda baru dekat company ni

Habis je penemuduga tanya soalan dan ini jawapan korang, hmm.. peluang untuk diterima masu macam tipis je. Nak tahu kenapa? Ayat dia nak cuba benda baru ni tak memberi jaminan yang korang akan kerja dalam tempoh yang lama. Katakan lah lepas sebulan dua kerja tu tak menarik minat lagi dan mula timbul rasa bosan, jadi macam tu je nanti korang akan berhenti kerja. 

Apa yang penting pada bakal majikan adalah jaminan yang korang boleh bekerja untuk satu tempoh yang lama, bukan nya sebulan dua. Senang cerita, merugikan masa dan pelaburan dua-dua pihak je. 

2. Dah menganggur sebulan dan saya kena bayar duit kereta, duit sewa rumah...

Tolong lah korang, bakal majikan tak nak ambil tahu pun apa hutang dan pinjaman yang korang kena bayar. Semua tu sepatutnya letak tepi. Kalau korang jawab macam ni, itu menunjukkan yang korang ni tak profesional dan hanya memikirkan gaji je. Lepas tu siap cakap lagi yang korang dah menganggur untuk satu tempoh yang lama. Setahun tak buat apa-apa?! 

Ayat ni memang jangan sesekali gunakan. Bakal majikan korang tak akan berminat lagi untuk bertanya soalan lain tapi akan lebih beri tumpuan kepada kenapa dah jobless setahun. Korang nak jawab apa? Malas cari kerja nak cuti-cuti Malaysia dulu? Tak kena kan?

3. Kerja lama saya bosan lah, dah la tak menarik. Saya nak cuba benda baru pulak

Walaupun korang dah bekerja sebelum ni, tapi bila korang cakap je yang kerja korang tu bosan lah, tak menarik langsung lah apa secara tak langsung dah bagi tanggapan buruk diri korang. Bakal majikan akan berfikir yanng korang ni tak profesional dan mungkin akan katakan benda yang sama pada kerja baru ni juga.

Lagi satu tip, kalau korang nak tahu walaupun korang dah bekerja untuk tempoh yang lama tapi dalam bidang yang berbeza daripada kerja yang dimohon sekarang, sebenarnya taraf korang tu sama je dengan mereka lepasan ijazah atau diploma. Sebabnya, korang tak ada pengalaman yang terperinci. Lagi satu, mereka yang gunakan ayat 'berpengalaman ni' selalunya akan minta gaji yang tinggi daripada sepatutnya. Bos mana yang nak bayar kan?

Jadi, jawapan apa yang paling sesuai dan munasabah?

Haa.. ada satu ayat ni yang kalau korang gunakan memang menunjukkan yang korang amat berminat dengan kerja ni dan sudah tahu segala  maklumat terperinci yang diperlukan. Jadi apa dia ayatnya?

"Saya dah selidik secara terperinci mengenai syarikat ini dan.."

Inilah jawapan yanng paling win sekali! Sekali korang cakap je dah buat research tentang company tu, secara tak langsung akan menunjukkan yang korang ni jenis yang bersiap-sedia. Bos pun akan kagum dan tanggapan pertama tu penting ye. Kalau boleh cuba selitkan sekali sedikit maklumat mengenai kerja yang dimohon dan bagaimana company tu berfungsi. Lagi bagus kalau korang boleh cakap contoh-contoh klien dan projek yang pernah dibuat. 

Bos mana yang tak kagum kalau korang jawab macam ni. Dah la korang puji company tu dan nak belajar lebih mendalam pulak tu. Orang macam ni lah yang bos nak!