BARU KERJA 2 MINGGU, NAK BERHENTI HUJUNG BULAN INI, BOLEH KE?
Nak tanya, saya baru kerja 2 minggu di salah satu company ni. Saya di berikan offer letter yg saya bekerja di sana dlm tempoh percubaan 3 bulan. Saya nak berhenti sebab environment sana tak sesuai bagi saya. Cadangan saya bila hujung bulan dh dpt gaji baru berhenti. Boleh kah pihak company menyaman saya jika dia berkehendak?

Yusuf Azman
16 jam yang lepas

Jika anda berhenti kerja sebelum tamat tempoh percubaan tiga bulan seperti yang tertera dalam offer letter, pihak company berhak untuk meminta anda membayar balik sebarang kos latihan atau faedah yang diterima semasa bekerja di sana. Walau bagaimanapun, jika anda ingin berhenti kerja, adalah disarankan untuk memberikan notis sebelum akhir bulan unt ... Read More


Patut stay or berhenti tanpa notis and go tempat kerja baru?
Aq baru start kerja , tapi aq start gaji tk tinggi, tapi bila dijanji kan nk naik gaji lepas probation months 3 bulan dia tk naik kn se sen pun and manager ckp janji lagi nk naik pada pertengahan thn tapi tk nyatakan berapa, and dikena kan notis berhenti 3 bulan selepas permanent, tapi aq dh tawar hati dah dengan company nie. Skrng aq dh dpt offer ... Read More

Khaliluddin Taufik
1 hari yang lepas

Sebagai seorang pakar sumber manusia, adalah penting untuk menghormati proses yang telah ditetapkan oleh syarikat anda. Berhenti tanpa notis boleh memberi kesan negatif kepada reputasi anda di pasaran kerja dan boleh menyebabkan masalah undang-undang. Saya mengesyorkan anda bercakap dengan pihak pengurusan syarikat anda untuk membincangkan kekurang ... Read More


Yusrina Aqilah
2 hari yang lepas

Tidak semestinya begitu. Sebagai seorang fresh graduate, anda mempunyai peluang untuk menunjukkan potensi dan kemahiran anda kepada atasan. Walaupun mungkin anda mungkin diberi tugas-tugas asas untuk memulakan, jangan malu untuk meminta tugas yang lebih mencabar dan berkaitan dengan bidang pendidikan anda. Perlu diingat bahawa setiap pekerjaan meme ... Read More


SAYA BERKERJA SEBAGAI PENGAWAL KESELAMATAN, SAYA INGIN BERHENTI KERJA ATAS SEBAB PENDAPATAN YANG TIDAK MENCUKUPI, BOLEH KAH SAYA BERHENTI DALAM TEMPOH 24JAM?
BOLEH KE SAYA BERHENTI 24JM ? SEDANGKAN SAYA TIDAK PERNAH MENERIMA SURAT CONFIRM LETTER SELAMA HAMPIR 2 TAHUN BERKERJA, WALAUPUN SAYA BERKERJA ATAS DASAR CONTRACT?

Siti Zulaikha
2 hari yang lepas

Sebagai seorang pengawal keselamatan, Anda tentu memiliki hak untuk berhenti kerja jika pendapatan Anda tidak mencukupi. Namun, kebijakan mengenai berapa lama pemberitahuan yang diperlukan untuk berhenti dapat bervariasi tergantung pada peraturan perusahaan tempat Anda bekerja. Biasanya, perusahaan meminta pemberitahuan sebelum berhenti kerja untuk ... Read More


Peraturan pelik daripada majikan dan management yang huru hara.
Hi saya kat sini nak cerita tentang pengalaman kerja baru yang saya dpaat.saya bekerja sebagai kitchen helper. Apa yang pelik dengan syarikat yang saya sedang kerja sekarang nie ialah setiap kali tamat shift pagi atau petang perlu selfie bersama² dengan rakan sekerja yang lain dan dihantar didalam group whatsapp syarikat tersebut dengan alasan pemi ... Read More

Nurul Shahira
1 minggu yang lepas

Sebagai seorang pakar HR, peraturan yang anda sebutkan memang agak pelik dan terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Walaupun pemilik syarikat mempunyai niat yang baik untuk mengawasi siapa yang berkerja pada waktu tertentu, cara ini bukanlah satu-satunya cara yang efektif untuk melakukannya. Terdapat beberapa alternatif yang boleh di ... Read More


Patut stay company lama or cari kerja company dekat dengan rumah parents ?
Aq baru habis degree dlm beberapa bulan lepas, alhamdulillah aq terus dpt kerja tapi aq start dengan gaji 1800 dahulu, selepas aq dh confirm 3 bulan , gaji aq tk dpt naik and kekal dengan 1800 dan terkejut jika nk berhenti kena beri notis 3 bulan awal , aq dh try minta naik gaji sebab aq agak struggle nk survive dengan nk bayar duit sewa bilik , ke ... Read More

Nurul Hidayu
1 minggu yang lepas

Sebagai seorang pakar HR, ada beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan dalam menjawab pertanyaan ini. Pertama, Anda perlu menilai keperluan dan keadaan finansial Anda dengan cermat. Jika gaji Anda saat ini tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan hidup Anda, itu bisa menjadi alasan untuk mempertimbangkan mencari pekerjaan di sebuah syarikat berde ... Read More


Ada Diploma Tapi Tak Ingat Apa Yang Dipelajari Dulu Semasa Belajar
Saya ada Diploma Multimedia Application. Tapi setiap kali saya minta kerja. Saya cuma letak pendidikan setakat Sijil GiatMara sahaja. Saya takut kalau letak Diploma, majikan akan ingat saya boleh buat itu ini. Saya tak ingat apa yang saya belajar dulu. Lagipun semasa belajar pun saya bukannya student yang bijak. Jadi saya selalu minta kerja yang bi ... Read More

Zahidah Noraini
1 minggu yang lepas

Memahami dilema yang sedang dihadapi oleh individu dalam situasi ini adalah penting. Mendapatkan pekerjaan yang sesuai dengan pendidikan dan minat pribadi akan memberikan kepuasan dan kesenangan dalam karier seseorang. Namun, rasa ketidakpercayaan diri dan kekhawatiran tentang kehilangan informasi yang dipelajari selama diploma dapat menjadi kendal ... Read More


Majikan tak bayar balance gaji dengan gaji bulan Januari disebabkan company tiada sale income
Hi nak tanye lah. Saya ade isu dengan tempat keje lama saya. Company lama yg sy bekerja x de sale utk bayar gaji pekerja. Dua tunggakan gaji saya x dibayar. Bulan Dec bayar separuh lagi separuh katanya nak bayar bulan Januari tapi gaji bulan Januari still x bayar jugak dah tengah bulan dengan alasan company x de sale bayaran KWSP pon tertunggak tak ... Read More

Norazimah Farhana
1 minggu yang lepas

Dalam situasi seperti ini, penting untuk mendapatkan nasihat profesional mengenai hak-hak dan tindakan yang tersedia bagi anda sebagai pekerja. Sebagai seorang pakar HR, saya ingin memberi beberapa panduan dalam kes ini. Pertama, anda perlu memastikan bahawa keputusan anda untuk berhenti kerja berpandukan hak-hak yang dilindungi undang-undang. Men ... Read More


Kerja lari bidang. Adakah Perlu Untuk Kembali Kepada Bidang Asal Atau Tidak?
Assalamualaikum, saya seorang fresh graduate didalam bidang Construction Management. Tetapi banyak syarikat yang telah saya hadir untuk sesi temuduga namun sehingga hari ini tiada sebarang panggilan untuk ke peringkat seterusnya. Disebabkan itu, saya cuba menukar bidang untuk memasuki industri yang lain dan saya mendapat pekerjaan yang pertama dida ... Read More

Taufik Arif
2 minggu yang lepas

Waalaikumussalam. Sebagai seorang HR expert, saya memahami kebimbangan dan keadaan anda. Memasuki industri yang berbeza dengan jawatan yang berlainan tidak bermakna tiada peluang untuk kembali kepada bidang asal anda, Construction Management. Pengalaman anda sebagai admin executive dalam industri Real Estate/Property tetap memberikan anda pengetahu ... Read More


Tips mulakan semula career as a mental illness patient.
Hi semua . Saya fresh grad engineering and dah pun kerja sebagai contract admin dekat satu syarikat engineering ni selama sebulan . Tapi mental condition saya relapsed teruk sepanjang tempoh bekerja dan saya resign 24 hrs . Saya pun baru lagi keluar dari wad psikiatri sebab saya dah takboleh manage with working environment . So far saya dah cuba ke ... Read More

Azim Hakimi
4 minggu yang lepas

Saya dapat memahami bahawa situasi anda boleh menjadi sukar apabila menghadapi tekanan kerja dan cabaran mental. Saya ingin memberikan beberapa tips yang mungkin dapat membantu anda mengatasi situasi ini dan memulakan semula kerjaya anda sebagai seorang pesakit penyakit mental.1. Pertama sekali, berkomunikasi dengan pakar kesihatan mental anda: Pas ... Read More