N**** A** R****'s avatar'
N**** A** R****17 jam yang lepas inMauTanya

soalan mengenai berhenti kerja

sya ada soalan..knapa klau bos pecat pekerja boleh effective hari trsebut tp klau kita nk brhenti kene bg notis dlu ye? mohon pencerahan sapa2 yg tau. thanks

 
0
N** D******* '****** B**** K****** Z****'s avatar'
N** D******* '****** B**** K****** Z****17 jam yang lepas inMauTanya

notis berhenti kerja

Sy nk tanya bleh ke kalau sy nk resign tanpa bg notis? sbb urgent tmpat bru nk sy masuk cpt so kalau sy bg notis brhenti nnti tkut company bru sy nk keje tu xamik sy pula... Baca lagi
0
anis amera's avatar'
anis amera17 jam yang lepas inMauTanya

kontrak perkhidmatan

Salam korang, saya nk tnya 1 soalan. Btw, majikan saya ni xkasi apa2 kontrak perkhidmatan secara brtulis dkt saya so saya cam confuse la sama ada perkhidmtan saya ni diki... Baca lagi
0
S*** R*****'s avatar'
S*** R*****2 hari yang lepas inMauTanya

Macam Mana Nak Kira Bayaran

Nak tanya. Kalau kerja non-stop, maksudnya offday pun kerja, bayaran utk kerja pada offday tu sepatutnya macam mana ya kalau ikut akta kerja? Sebab company saya kira sama... Baca lagi
0
S*** R*****'s avatar'
S*** R*****2 hari yang lepas inMauTanya

Cari Peluang Kerja Yang Sediakan Rumah

Assalamu'alaikum min dan semua. Saya certified Diploma in Engineering Technology (Product Design and Manufacturing), tiada pengalaman bukan fresh grad. Saya nak tanya ada... Baca lagi
0
A**** Z**** B** H**********'s avatar'
A**** Z**** B** H**********3 hari yang lepas inMauTanya

Offer letter tiada tulis tempoh notis berhenti bekerja

Hii… sy sekarang sudah bekerja selama sebulan dan saya juga pekerja kontrak. Jika saya memberi notis berhenti kerja 2 minggu bole ka?dan di offer letter tiada tulis tempo... Baca lagi
0
S** O****'s avatar'
S** O****6 hari yang lepas inMauTanya

Potongan epf waktu last bekerja

Hai , saya mahu tanya jika berhenti kerja setengah bulan , ada kah masih layak dapat potongan epf ? dan jika berhenti setengah bulan patutkah company bagi pay slip menggu... Baca lagi
0
N** M****** I*****'s avatar'
N** M****** I*****1 minggu yang lepas inMauTanya

Perlu Ke Mohon Annual Leave?

Hi maukerja, saya nak tanya saya ni kerja setiap hari tanpa cuti. Katakan lah kalau saya nak ambil cuti kan saya kena mohon ke annual leave? Betul ke proses nya macam tu?

 
0
S*** R*****'s avatar'
S*** R*****1 minggu yang lepas inMauTanya

Waktu rehat termasuk sebahagian dari waktu kerja ke?

Saya ada soalan nk tnya. Adakah waktu kita rehat tu sebenarnya dah termasuk sebahagian dari waktu kerja kita? Tlg jwb ye sesiapa yg tahu. thanks korang

 
0
S*** R*****'s avatar'
S*** R*****1 minggu yang lepas inMauTanya

Confuse Bab Cuti Bersalin

Hi, nak tanya sikit dalam forum ni kalau ada sape2 yg tahu...saya nk tanya adakah cuti rehat & cuti umum tu dh termasuk sebahagian dari 7 hari cuti isteri bersalin ye... Baca lagi
0
N** M****** I*****'s avatar'
N** M****** I*****1 minggu yang lepas inMauTanya

Gangguan Di Tempat Kerja

Saya sering diganggu oleh office mate saya. Macam mana saya nak tahu kalau gangguan tu dalam bentul gangguan seksual or not?

 
0
S*** R*****'s avatar'
S*** R*****1 minggu yang lepas inMauTanya

Majikan Nak Tamatkan Perkhidmatan

Saya baru je kerja dgn majikan saya dlm 6bulan mcmtu. Lepastu baru2 ni saya ada terima notis penamatan perkhidmatan sbb majikan saya kerja akan ttup perniagaan. Jadi, say... Baca lagi
1
Ummi Nazirah's avatar'
Ummi Nazirah1 minggu yang lepas inMauTanya

Position yang sesuai

Nak tanya, saya experience assembly technician since 2020 , sekarang pt study degree sem 2 bahagian it . Saya nak explore bahagian it, patut apply it tech atau it eng ya ... Baca lagi
0
N** N****** B**** M****'s avatar'
N** N****** B**** M****1 minggu yang lepas inMauTanya

Permasalahn berkaitan tidak dapat bertahan lama dlm sesuatu pekerjaan.

Saya merupakan lpsan ijazah dan kerap kali bertukar pekerjaan. Tempoh paling lama saya bertahan di sebuat syarikat ialah sebulan. Saya juga pernah menggangur hampir 3-7 b... Baca lagi
0
N** N****** B**** M****'s avatar'
N** N****** B**** M****1 minggu yang lepas inMauTanya

Bolehkah memberi notis berhenti kerja 24 jam secara email tanpa perlu bersemuka?

Hi min, saya mahu memberi notis perletakkn jwtn 24 jam tetapi bolehkah saya email kn sahaja notis tersebut kpd pihak hr tnpa perlu bersemuka. Saya telah mndpt pekerjaan d... Baca lagi
0