S*** D****'s avatar'
S*** D****•2 hari yang lepas inMauTanya

atasan suruh cuti tanpa gaji

saya nak tanya?saya sudah sign kontrak, dlm kontrak cakap kerja 6 hari dalam seminggu. semua staf dah ada jadual cuti setiap minggu, macam saya hari selasaTapi pihak atas... Read more
0
N** M****** I*****'s avatar'
N** M****** I*****•3 hari yang lepas inMauTanya

Bos Bekukan Cuti Tahunan

salam nak tanya soalan. boleh ke bos bekukan cuti tahunan staff nya? sebab bos saya ni tiba-tiba bekukan cuti kami semua, dia cakap kami tak boleh cuti langsung bila dita... Read more
0
N** M****** I*****'s avatar'
N** M****** I*****•5 hari yang lepas inMauTanya

Diminta Bekerja Lebih Masa

hi saya ada soalan dan saya nak tahu jawapannya kalau boleh. bos mintak saya kerja lebih masa tapi dia cakap dia akan bayar OT tapi bos just cakap mulut je takde hitam pu... Read more
0
Nu Aisyah's avatar'
Nu Aisyah•6 hari yang lepas inMauTanya

Notis Penamatan Kontrak

Jika saya tidak memberikan notis penamatan kontrak, adakah gaji saya akan ditahan?. Kerana di dalam kontrak telah dinyatakan bahawa jika tiada apa apa notis dari kedua du... Read more
0
N** A** F****** I*******'s avatar'
N** A** F****** I*******•1 minggu yang lepas inMauTanya

Wajarkah menerima kerja yang memerlukan kemasukan dengan kadar segera ?

Saya ingin bertanya adakah patut atau tidak untuk saya menerima tawaran kerja dengan sebuah company dari China dalam sesuatu project (estimate project duration: Feb 2024 ... Read more
0
N** A*** I****** B**** M*** N****'s avatar'
N** A*** I****** B**** M*** N****•1 minggu yang lepas inMauTanya

BUKAN WAKTU BEKERJA BOLEH DIKACAU?

salam nak tanya semasa office hour saya tak ada kerja sangat tetapi masa luar waktu kerja baru start bos nak kacau. Bolehkah begitu? jika tak boleh ada akta tak?

 
0
N** M****** I*****'s avatar'
N** M****** I*****•1 minggu yang lepas inMauTanya

Apa Akan Jadi Dengan Cuti Tahunan Saya?

salam, saya ada soalan dan harap sesiapa boleh jawab terima kasih. sekiranya kontrak perkhidmatan saya tamat sebelum cukup 12 bulan, apa akan terjadi pada cuti tahunan sa... Read more
1
N** M****** I*****'s avatar'
N** M****** I*****•1 minggu yang lepas inMauTanya

Waktu Rehat (Lunch Hour)

hi nak tanya, adakah waktu rehat saya termasuk sekali dengan waktu bekerja saya?

 
1
N** M****** I*****'s avatar'
N** M****** I*****•1 minggu yang lepas inMauTanya

Kerja Time Public Holiday

salam boleh tak berikan saya pendapat untuk pertanyaan saya. saya ni kerja kat fnb biasalah kerja fnb kan cuti tak menentu. tiba-tiba ni time cuti maal hijrah nanti saya ... Read more
0
A**** S***** M*** A****'s avatar'
A**** S***** M*** A****•1 minggu yang lepas inMauTanya

Perletakkan MUET di dalam Resume

Saya ada ambil MUET persendirian bukan under Universiti patut letak macam mana ye dalam resume?

 
1
S*** K********'s avatar'
S*** K********•2 minggu yang lepas inMauTanya

majikan pindahkan tanpa persetujuan pekerja

saya nak tanya, kalau majikan hantar surat bertulis untuk pindahkan kita ke cawangan luar negeri tanpa persetujuan kita sebagai pekerja, macam mana ye?

 
0
N** s******'s avatar'
N** s******•3 minggu yang lepas inMauTanya

pertanyaan untuk kepastian

Nak tanya sekiranya saya baru bekerja dalam masa sebulan lebih dan saya berikan notis berhenti 24 jam atas alasan tertentu , adakah saya tidak berhak mendapatkan gaji ter... Read more
0
N**** A** R****'s avatar'
N**** A** R****•3 minggu yang lepas inMauTanya

Tak boleh pergi luar negara aada tunggakan ptptn

Saya baru dapat kerja di syarikat jepun sebagai product engineer…mmg masa interview dia kata akan ulang alik training di jepun…baru2 ni saya kena pergi jepun tapi tak bol... Read more
0
S*** K********'s avatar'
S*** K********•3 minggu yang lepas inMauTanya

Anak kena hfmd dapat quarantine order

Saya ada anak umur 2 tahun tapi kena hfmd dan ada dapat quarantine order dari kkm selama 10 hari. HR ada call bagitau akan tolak 10 hari dari annual leave saya sebab quar... Read more
0
Sheikh Mohammad Owais Qarnie's avatar'
Sheikh Mohammad Owais Qarnie•3 minggu yang lepas inMauTanya

Diberhentikan serta merta tanpa notis

Assalamualaikum..saya ingin meluah & bertanya..Saya dibuang kerja kerana bergaduh..dikatakan yg pergaduhan kami dirakam & viral tapi saya sendiri belum nampak lag... Read more
0