M****** R**** R****'s avatar'
M****** R**** R****1 hari yang lepas inResignation Concerns

Bolehkah saya buat surat berhenti kerja 24jam

Saya sudah bekerja selama 1tahun lebih. Berniat untuk cari kerja lain sebab tidak tahan dengan management di company ini. Di sebabkan kami tidak di beri salinan policy ya... Read more
0
M*** M******* S***** B** M*** M******* Z**'s avatar'
M*** M******* S***** B** M*** M******* Z**2 hari yang lepas inMauTanya

Dari comp kecik ke comp besar

Hai, sy adlh bekas sales exec/sales admin@manager. Sy nak tanya, mcm mana ya nak yakinkan recruiter comp besar utk terima kita bekerja dkt compnya? Prev comp sy keje adlh... Read more
0
N** S******* A*** B**** A**** J****'s avatar'
N** S******* A*** B**** A**** J****2 hari yang lepas inResignation Concerns

Macam mana nak kira tarikh berhenti kerja berdasarkan cuti tahunan masuk tiap2 bulan?

Saya nak bagi notis 2 bulan untuk resign seperti contoh 30/4/2024 bagi surat dan effective bermula 2/5/2024 (1 May public hari buruh). Persoalan saya bekerja 6 hari waktu... Read more
0
Mohd syahmi's avatar'
Mohd syahmi2 hari yang lepas inMauTanya

Officer collector maybank

Hi nk tanya kerja as Officer collector nie macamana ya.. dan tugas dia macam mana... Kena jumpa orang² ke mintak hutang

 
0
A***** N****** Z*****'s avatar'
A***** N****** Z*****3 hari yang lepas inMauTanya

Disuruh transfer ke merger company tanpa diberi notis dahulu

Saya disuruh untuk transfer kepada merger company tanpa diberi notis dan perbincangan. Saya tak setuju tapi mereka masih memaksa saya untuk ditransfer. Alasan kerana proj... Read more
1
Z******* M*******'s avatar'
Z******* M*******4 hari yang lepas inOther Career Advice

Ragu-ragu untuk mohon kerja. Perlukan advice.

saya fresh grad computer science study area web development tapi waktu intern dulu company bagi kerja Business analyst. Sekarang ni bila nak cari kerja saya ragu ragu nak... Read more
0
F****'s avatar'
F****5 hari yang lepas inMauTanya

Masuk hospital operation

Masuk hospital operation
Saya nak tanya saya sekarang masih dalam fasa contract 3 bulan dengan company dan akan tamat pada 22/4/2024 tapi saya decide untuk buat operation kerana kurang kerja nak ... Read more
1
NUR ASHIKIN NAJWA BINTI ABIDIN's avatar'
NUR ASHIKIN NAJWA BINTI ABIDIN5 hari yang lepas inMauTanya

akan dikenakan denda ke kalau dapat gaji terus berenti?

sy nak tnya pendapat, boleh ke kita beri surat berenti 24jam selepas dapat gaji (jika masih bawah tempoh percubaan & tiada surat comfirmation lagi) ?atau company akan... Read more
1
R***** R*****'s avatar'
R***** R*****5 hari yang lepas inResignation Concerns

kontrak menyatakan perlu notis berhenti kerja 3 bupan awal

saya ada pertanyaan mengenai resign dari company..dlm contract menyatakan perlu 3 bulan notis sebelum berhenti kerja..mengikut akta pekerja jika tempoh kerja kurang dari ... Read more
0
N** I**** S***** b**** S********* *'s avatar'
N** I**** S***** b**** S********* *6 hari yang lepas inMauTanya

Pekerja berhenti Dalam masa 24 jam

Hello, nak Tanya ye, pkerja lam syarikat sy ni ade sorg ni berhenti Dalam tempoh 24 jam, padahal Dalam offer letter sekurang-kurangnya kene bagi notis sebulan. Bile maji... Read more
0
NUR ASHIKIN NAJWA BINTI ABIDIN's avatar'
NUR ASHIKIN NAJWA BINTI ABIDIN6 hari yang lepas inMauTanya

masih dalam tempoh percubaan tapi hanya sign offer letter sahaja

masih dalam tempoh percubaan tapi hanya sign offer letter sahaja
salam, sy nak tnya andai sy sudah sign offer letter yg di jelaskn tentang notis berhenti kerja, tetapi sy masih dalam tempoh percubaan, dan ingin berhnti, jadi jika sy ha... Read more
0
B***** M****'s avatar'
B***** M****1 minggu yang lepas inMauTanya

Kwsp untuk pekerj kontrak

Bolehkah majikan hanya mencarum untuk socso dan sip sahaja, tanpa menyertakan caruman kwsp kepada pekerja kontrak?

 
0
S*** R*****'s avatar'
S*** R*****2 minggu yang lepas inMauLuah

Kesian Siapa Dapat Bos Macam Ni

Kesian Siapa Dapat Bos Macam Ni
Aku ada tertgk dkt social media yg majikan sanggup issue termination letter sbb katanya diorg disappointed dkt batch intern diorg. Aku cam terkedu bila baca chat ni. Cam ... Read more
2
N** _****'s avatar'
N** _****2 minggu yang lepas inConflict with Boss

Majikan yang susah bayar gaji

Majikan yang susah bayar gaji
Saya memberi surat perletakan jawatan pada 15 March 2024 dan berakhir pada 15 April 2024. Majikan perlu membayar gaji selewat lewatnya 7 hari bulan. Contract saya sudah b... Read more
1
N** N**** A**'s avatar'
N** N**** A**2 minggu yang lepas inMauTanya

Sijil cuti sakit , cuti tahunan dan hospitalisation mengikut undang2

Hai, nak tanya.mc sepatutnya kalau ikt undang2 berapa hari setahun?kalau dapat mc melebihi dari mc dalam offer letter, gaji akan di potong ke? Bagaimana dengan cuti tahun... Read more
0