Lelaki Singapore Ini Dikecam Netizen Kerana Menegur Pekerja Asing Bekerja sebagai Rider Makanan di Negara Itu!
# Jenis Pekerjaan # Trending Semasa

Lelaki Singapore Ini Dikecam Netizen Kerana Menegur Pekerja Asing Bekerja sebagai Rider Makanan di Negara Itu!

post by MJ

by MJ

Mar 11, 2023
pada 5:52 PM


Lelaki Singapore Ini Dikecam Netizen Kerana Menegur Pekerja Asing Bekerja sebagai Rider Makanan di Negara Itu!


“Anda tidak sepatutnya datang ke Singapura dan melakukan semua ini. Pekerjaan kita semakin sedikit kerana orang-orang seperti anda! " Kisah yang berlaku di Singapore. Seorang lelaki di telah dikritik kerana mengganggu pekerja asing yang bekerja sebagai rider makanan. Dalam video yang telah menjadi tular di media sosial, lelaki itu dapat didengar berkata “Pekerjaan kita semakin sedikit” sambil menegur pekerja asing tersebut.

 

Insiden ini telah mencetuskan perdebatan tentang xenophobia dan peluang pekerjaan di Singapore. Ramai netizen telah mengutuk tindakan lelaki itu dan menyatakan sokongan kepada pekerja asing tersebut. Ada yang menunjukkan bahawa pekerja asing sering mengambil pekerjaan yang tidak diminati oleh penduduk tempatan. Yang lain menyeru agar lebih memahami dan bersimpati terhadap pekerja asing yang datang ke negara itu untuk bekerja dan bantu keluarga mereka.

Insiden ini menonjolkan cabaran yang dihadapi oleh pekerja asing di Singapore. Ramai datang ke negara itu untuk mencari peluang pekerjaan yang lebih baik dan untuk menyediakan untuk keluarga mereka di rumah. Namun, mereka sering menghadapi diskriminasi dan prasangka dari penduduk tempatan yang melihat mereka sebagai persaingan untuk pekerjaan.

Ini bukan insiden terpencil. Ada juga berlaku di Malaysia dengan terdapatnya kes-kes diskriminasi terhadap warga asing di Malaysia, termasuk penyalahgunaan lisan dan fizikal. Insiden-insiden ini merupakan peringatan akan perlunya lebih memahami dan menghormati orang-orang dari latar belakang yang berbeza.

Adalah penting untuk mengakui bahawa setiap orang berhak bekerja dan mencari nafkah, tanpa mengira kewarganegaraan atau latar belakang mereka. Daripada menyalahkan warga asing kerana mengambil alih pekerjaan. Tetapi semua ini harus mengikut undang-undang yang telah ditetapkan oleh kerajaan.