Tahukah Anda! Sebenarnya Gaji Seorang Pengemis di KL adalah RM8,500!?
# Jenis Pekerjaan # Pengetahuan Pekerja

Tahukah Anda! Sebenarnya Gaji Seorang Pengemis di KL adalah RM8,500!?

post by MJ

by MJ

Mar 24, 2023
pada 3:00 PM

Tahukah Anda! Sebenarnya Gaji Seorang Pengemis di KL adalah RM8,500!?

Pengemis adalah seorang yang meminta-minta wang atau barang dari orang lain tanpa memberikan apa-apa balasan. Pengemis biasanya terdiri daripada golongan miskin, kurang upaya, tua, sakit atau teraniaya. Namun, ada juga pengemis yang melakukan aktiviti itu sebagai satu pekerjaan atau sumber pendapatan.

 

Di Kuala Lumpur (KL), pengemis boleh dilihat di kawasan-kawasan tumpuan ramai seperti Bukit Bintang, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC), Dataran Merdeka, Masjid Jamek dan Jalan Masjid India. Pengemis di sini bukan sahaja terdiri daripada warga tempatan tetapi juga warga asing terutamanya dari negara Arab.

Menurut laporan Kosmo Digital, seorang pengemis warga Sri Lanka yang dikenali sebagai Mohamed berkata, dia mampu mengumpul hasil RM8,500 hasil usaha meminta-minta di kaki lima di hadapan masjid selama sebulan. Pendapatan itu dianggarkan sama seperti gaji pokok yang diperoleh kalangan kakitangan awam yang berada pada gred DG54 ke atas selain eksekutif yang telah berkhidmat lebih 10 tahun di syarikat swasta.

Mohamed berkata, dia memilih untuk menjadi pengemis kerana tidak mempunyai kelayakan akademik atau kemahiran untuk mendapatkan pekerjaan lain. Dia juga mengaku bahawa dia tidak pernah membayar cukai atau menyerahkan sebarang dokumen kepada pihak berkuasa.

 

 

Laporan Kosmo Digital juga menyebut bahawa KL menjadi ‘lubuk wang mudah’ kepada pengemis Arab untuk meraih simpati orang ramai. Dengan ‘bermodalkan’ pakaian lusuh dan anak-anak kecil yang comel, pengemis Arab ini dikatakan boleh mengaut keuntungan sehingga RM500 sehari.

Pengemis Arab ini dikatakan datang ke Malaysia dengan menggunakan visa pelancong dan tinggal di hotel-hotel murah di sekitar bandar. Mereka juga didakwa menggunakan teknik-teknik tertentu untuk menarik perhatian orang ramai seperti berpura-pura buta, lumpuh atau sakit.

Menurut Akta Pengemis 1977, sesiapa yang didapati bersalah melakukan aktiviti mengemis boleh didenda tidak melebihi RM1,000 atau dipenjarakan tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali. Namun, penguatkuasaan undang-undang ini masih lemah dan tidak berkesan untuk menangani masalah pengemisan di KL.

Gaji seorang pengemis di KL bergantung kepada beberapa faktor seperti lokasi, masa, penampilan dan nasib. Ada pengemis yang boleh meraih pendapatan sehingga RM8,500 sebulan manakala ada juga yang hanya mendapat sedikit sahaja. Pengemisan adalah satu aktiviti yang tidak sah dan tidak bermoral yang boleh menjejaskan imej dan keselamatan bandar. Oleh itu, orang ramai digalakkan untuk tidak memberikan wang kepada pengemis tetapi menyumbang kepada badan-badan kebajikan yang sah dan bertanggungjawab.

Baca juga : Malaysia Negara ke-55 Paling "Happy" Dalam Dunia! Lebih Gembira Dari Jiran Indonesia dan China!

 

Bukan mudah nak cari kerja jika dengan persaingan yang lebih tinggi sekarang ni. Korang boleh cuba untuk check dulu resume korang. Sebelum nak apply kerja tu pastikan resume TIP TOP tau!

 

Cuba semak RESUME anda secara PERCUMA disini > https://cutt.ly/p8zr02h